Hvordan skriver jeg ph.d-ansøgning?

En ph.d. i Danmark er 3 års ansættelse og ikke SU-berettiget. Derfor skal du have finansiering til din løn ved at finde en ph.d.-stilling.

Du kan søge universiteternes opslag - se evt. vores liste over hjemmesider, hvor der bliver opslået ledige ph.d.-stillinger).

Du kan også søge eksterne kilder til finansiering hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Det er altid en god idé at tale med din vejleder på universitetet. Det kan være, at du har idéer til et forskningsområde og har brug for hjælp til at søge eksterne midler.

Opslag

Universiteterne opslår løbende stipendiater, som du kan søge. Vær opmærksom på, at der er en række formelle krav til ph.d.-ansøgningen. Bl.a. skal du udarbejde en udførlig projektbeskrivelse.

Læs mere om kravene på universiteternes websites.

Få hjælp gennem hele dit ph.d.-forløb

Vi hjælper dig med juridisk rådgivning, faglig sparring og netværk, når du skriver ph.d.

Meld dig ind i IDA idag.

IDAs karriererådgivere hjælper dig gerne med at formulere ansøgning og opsætte dit CV. Men du kan evt. starte med at læse vores gode råd til ansøgningen her. 

Projektbeskrivelsen

Din ansøgning skal bl.a. indeholde en projektbeskrivelse, som skal ”visualisere” projektet, så læseren tror på, at der kommer anvendelige resultater ud af indsatsen.

Her følger 3 vigtige elementer i din projektbeskrivelsen i forbindelse med din ph.d.-ansøgning

1. Excellence

Beskriv hvordan dit kommende ph.d. projekt på en eller anden måde overskrider ”state of the art”. I dit CV bør fremgå, hvis du har erfaring for at igangsætte og gennemføre projekter.

Fremhæv også gode karakterer og relevante kursusvalg. På den måde viser du, at der er basis for at beskrive et ph.d. projekt, som har en ambition om at nå endnu længere – ud på forkant med forskningen.

2. Impact

Hvad bliver vi i stand til, hvis projektet gennemføres med de resultater, der håbes på?/hvad kan det ”bruges til” – også i en forskningsfaglig kontekst?

3. Impementation

Er projektet beskrevet på en måde, så man tror på, at det kan gennemføres?

Husk også, at din ansøgning, som i alle andre jobansøgninger, skal afspejle at du er motiveret for at gå i gang med ph.d.-arbejdet.

Motivation

  • Hvorfor har du lyst til at kaste dig ud i arbejdet?
  • Hvordan trives du med, at stå foran udfordringer, du ikke aner, hvordan du skal løse, og om der overhovedet findes en løsning på?

Motivation handler også om, hvor vidt man ”tænder” på de opgaver, der er en del af ph.d.’en.

Det kan som eksempel være at undervise, løse komplekse problemer, projektlede, arbejde i det akademiske miljø (hvad enten det er alene eller i grupper), formidle i peer-reviewed tidsskrifter.