19.11.2020
2 min læsetid

Her er dit vigtigste redskab til at skabe en succesfuld karriere

Stigning i løn, ansvar eller magt fortæller ikke, om du er på rette kurs i hverken liv eller karriere. Professor, Rie Thomsen, mener, at vi skal blive bedre til at tage vores tilværelse op til revision. For kun du ved, hvad der giver dit liv mening.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Mange leder efter åbninger, der fører til næste trin i karrieren ud fra en lineær tankegang, hvor enten løn, ansvar eller magt skal stige med næste skridt. 

Men ingen af disse tre siger noget om, om du bevæger dig i den rigtige retning i hverken liv eller karriere. For at finde ud af det, skal du bruge et helt andet værktøj: 

Refleksion 

Du er i større risiko for at opleve usikkerhed eller føle, at du er brændt ud eller fast i dit arbejdsliv, hvis du ikke husker at tage din tilværelse op til revision løbende.  

Det er dig, der er den største sandsigerske for, hvad der giver dit liv mening, og hvilken rolle dit job skal spille.  

“Det der giver mening for folk i deres liv, er utroligt forskelligt, og det kan vi blive bedre til både at udforske og anerkende,” siger Rie Thomsen, Professor MSO v. DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet. 

Den gængse opfattelse af en karrieres progression er ofte lineær, hvor job venter efter studie, lederansvar følger senere og alle trappetrin skal pege i retningen af noget “større og bedre” i arbejdsmarkedsøjemed. 

Men større og bedre kan også være i livet, og det er op til os selv at definere, hvad der vejer tungest for os. I sin forskning finder Rie Thomsen, at mennesker som foretager radikale karriereskift ikke har entydige årsager hertil. Hvad der giver mening, og hvordan det giver mening for os, er forskelligt – og det ændrer sig over tid. 

Dine ønsker forbliver ikke de samme gennem karrieren 

“Jeg tror, at alle kan have gavn af at spørge sig selv “hvad er det for et liv, jeg gerne vil leve de næste 5 år, og hvordan skal mit arbejdsliv passe ind i det?”, siger hun. 

De beslutninger, du træffer i dit arbejdsliv, skal understøtte den tilværelse, du ønsker - og ikke den anden vej rundt.  

Rie Thomsen forklarer, at hvis man opfatter karrieren som en lineær række af bestemte milepæle, man skal opnå, risikerer man at indsnævre sit handlerum i arbejdslivet 

Beslutninger om karrieren skal derfor ikke nødvendigvis træffes ud fra “det rigtige næste skridt for sådan en som mig”. Det gode arbejdsliv handler om at træffe individuelle valg i højere grad end at følge, en progression i karrieren du føler dig forpligtet til. 

Grib de rigtige muligheder – for dig 

Jeg har både være på nedsat tid og på orlov flere gange, og jeg kan heller ikke sige mig fra at have overvejet, hvad det ville betyde for mine arbejdsopgaver og muligheder. Svaret er ikke en dyt,” udbryder Rie Thomsen. 

I stedet opfordrer hun til at reflektere over, hvilket liv du ønsker, at din karriere skal understøtte.  

“Vi har en masse muligheder i dag, fordi vi som samfund har besluttet, at aktiviteter som orlov, mulighed for nedsat tid, fleksibilitet, efteruddannelse og videreuddannelse er vigtige for os. Ofte kræver det overvejelse og planlægning at bruge disse muligheder,” råder Rie Thomsen - “og de overvejelser involverer arbejdslivet og planlægningen involverer arbejdspladsen.” 

Læs mere

IDAs politik

Fremtidens fleksible arbejdsliv har mennesket i centrum, og mennesker kan ikke sættes på formel. Men IDA har samlet 6 principper for, hvordan vi kan indrette arbejdsmarkedet, så alle får mest mulig frihed til at træffe sine egne valg i karrieren.

Læs principperne her