20.12.2018
7 min læsetid

5 podcasts til juleferien

Hvis du trænger til et pusterum midt i al den der julenærvær, så har vi gjort det nemt for dig at lukke øjnene og tage hørebøfferne på i podcast-land. Helt for dig selv.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Julen er lige om hjørnet. Og selvom det kan være nok så rart med familiesamvær i store mængder, så kan det også pludselig virke tillokkende at sænke et sæt høretelefoner om ørerne, lukke øjnene og dykke ned i nogle af de ting, du aldrig fik tid til i månederne op til jul.

Vi har samlet en håndfuld gode steder at tage hen med dine hørebøffer i podcastens ind- og udland. Det handler om teknologi, men det er som bekendt et bredt felt. Så hvad enten du er til gennemresearchede fortællinger om internettets skjulte mekanismer eller et hurtigt bud på, hvilke vilde muligheder DNA-forskningen indeholder, så har vi noget til dig.

Klik på de enkelte anbefalinger herunder eller fang dem i din podcatcher på din mobil. og hvis du stadig er lidt i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcast, kan du tage et kig på vores lynguide.

 

1. Reply all: Alt det vi ikke ved om internettet

Ind imellem er det godt at stoppe op og tage 30 minutter for at finde ud af, hvordan den digitale mekanik bag de ellers velkendte internettjenester fungerer.

Hvordan er Amazon for eksempel blevet verdens største internetbutik?

Hvem sørger for at holde Facebook fri for bare bryster og lemlæstelser? Eller hvordan er dett nu phishing fungerer?

Det gør amerikanske Reply all i deres altid velfortalte humoristiske og velresearchede podcasts. Tag for eksempel episode #97 What Kind of Idiot Gets Phished, hvor vi bliver klogere på mekanikken i phishingmails ved et illustrerende eksempel.

Hvem er offeret? Det er såmænd deres chef, Alex Goldman.

 

2. Techtopia: Kunstig intelligens og internet i 3D

Fra vores egen biks, kan vi varmt anbefale Henrik Føhns’ podcast om teknologi, startup og forskning.

Med hans fløjlsbløde stemme dykker Techtopia både ned i nørdede nicheprægede emner som når forfatter og futurist Kevin Kelly fortæller om et internet i 3D.

The Mesh, kalder han det, og her vil der være fyldt med digitale tvillinger i form af kopier af boligblokke, maskiner og biologisk materiale.

Men indimellem kan du også stoppe op med Techtopia og undersøge, hvad tidens hypede teknologier egentlig går ud på, som for eksempel denne om det, alle snakker om: kunstig intelligens.

 

3. Elektronista: Kina og kvinder i tech

Christiane Vejlø inviterer hver uge gæster i studiet for at tale om det digitale univers. Hør for eksempel denne sag om den hæsblæsende teknologiske udvikling i Kina, hvor forbrugere kan betale deres shopping med et smil samtidig med at styret får stadig bedre muligheder for at overvåge borgerne med ansigtsgenkendelse og give dem en straf, hvis de går over for rødt.

Den seneste udsendelse er også et lyt værd.

Her diskuterer tre kvindelige programmører et åbenlyst problem herhjemme: manglen på kvinder i techbranchen.

 

4. 24 spørgsmål til professoren: er kernekraft en nødvendighed?

Lone Frank bliver ofte nævnt som Danmarks bedste videnskabsjournalist.

Hun har selv en fortid som forsker i neurobiologi, og det giver hende en helt særlig evne til at tale med Danmarks dygtigste forskere inden for alt lige fra proteiners hemmelige liv til nødvendigheden af atomkraft.

Sidstnævnte taler hun med fysiker Søren Lauritzen om i en for mange provokerende podcast. Han pointerer, at alternative energikilder ikke er nok, hvis vi skal leve op til Paris-aftalens klimamål samtidig med, at energiforbruget stiger.

Der er brug for atomkraft, og heldigvis er der sket meget både, hvad angår sikkerhed og effektivt, mener han. Og så behøver et atomkraftværk måske ikke engang befinde sig på land i fremtiden.

 

5. TEDtalks technology: DNA og overbefolkning

TEDTalks har egentlig altid været et lige så godt podcastformat, som det er et videoformat.

Heldigvis har det amerikanske medie også lavet en masse udsendelser om teknologi. De er alle samlet på kanalen TEDTalks Technology, som du kan finde i din podcatcher.

Det er egentlig bare at starte fra en ende af med de 10-15-minutters fremragende og kompakte foredrag.

Men hvis du er til de store spørgsmål i teknologiens verden, kan du for eksempel tune forbi denne om de radikale konsekvenser menneskeskabt DNA eller denne om hvordan vi skal overveje, når jorden population rammer 10 milliarder, som FN har anslået, sker omkring 2050.

IDA Podcast: Min første lederstilling

Hos IDA laver vi også podcast, og hvis du for eksempel går rundt og tænker over, om der er en leder gemt i dig.

Eller måske vil du gerne have en ærlig leder at spejle dig i, så har vi snakket med Annika Steiness, der for nylig har fået sin første lederstilling i det rådgivende ingeniørfirma Tyréns.

Hun manglede noget i sin karriere og tog så springet til at blive leder. Overgangen oplevede hun som kaotisk og overvældende. Det kan du høre mere om i podcasten.