04.07.2019
2 min læsetid

Var det noget med en festival-burger… med insekter?

En del friske festivalgæster nåede at sluge deres gratis smagsprøve, før det gik op for dem, at bøffen var lavet med insektmel. Reaktionerne var heldigvis positive - særligt hos de unge.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Blandt de mange madboder på festivalen er københavnske Haché Gourmet Burger, der hele ugen serverer den såkaldte bug-burger med Wholi Foods’ bøffen.

Wholi Foods er sammen med Innovationsfonden taget på Roskilde Festival for at teste deres bøffer, lavet på fars med ærteprotein og insektmel.

Den danske startup er sat i verden af produktudvikler og fødevare-researcher Malena Sigurgeirsdottir og iværksætter Jessica Buhl-Nielsen, der støbte den første cement på vejen mod bæredygtige proteinkilder i 2016.

“Vi startede med forskellige slags snacks og barer, fordi de er gode måder at introducere insektprotein på. Med tiden har vi også udviklet insektfalafler og kødalternativer, som dem vi tester her på festivalen,” forklarer Jessica Buhl-Nielsen.

På Roskilde Festival har campinggæsterne mulighed for at smage på bøffer lavet på et køderstatningsprodukt af blandt andet ærter og insektmel. Det har et højt i proteinindhold, og derfor mætter det godt.

Ud over mætheden er insekter også interessante for arbejdet mod en mere bæredygtig fremtid, hvor forbrugerne i stigende grad skal hente deres proteiner andre steder end røde bøffer og konventionelt dyrehold.

“Insekter er en spændende fødevare, fordi de har et proteinindhold, der tilsvarer kød og fisk, men det klimamæssige aftryk svarer til plantebaseret kost,” forklarer Jessica Buhl-Nielsen.

Grafik: Wholi Foods

I East Camping er reaktionerne blandt festivaldeltagerne overvejende positive. I visse tilfælde fordi, de feststemte besøgende kaster den gratis smagsprøve indenbords, før folkene fra Wholi Foods når at forklare, at der er tale om bøffer med insektmel.

Men de fleste reagerer positivt, og der er enighed blandt tre nysgerrige testpersoner om, at de både kan lide bøffen og kunne finde på at købe og servere kødalternativet selv.

“Det kunne jeg sagtens, det skal man ikke være så bange for. Det smager jo fint,” udbryder en ung fyr, før han begiver sig videre ud i campingområdet.