12.10.2017
5 min læsetid

Sådan kommer du i gang med 3D-print

Det er langt fra alle virksomheder, der bør omsadle til 3D-print, men det kan potentielt give store fordele, mener Henning Henningsen, der har over 20 års erfaring inden for området

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Techoptimister har det med at opstille et fremtidsscenarie, hvor vi alle har en 3D-printer på skrivebordet. Men når det kommer til stykket, er det de færreste produkter i deres nuværende form, der giver mening at producere gennem de dyre 3D-printere, der nemt kan komme op og kost 500.000 til industriel brug.

Alligevel er branchen stigende og særligt fly-, implantat- og bilindustrien har taget teknologien til sig, mener seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Henning Henningsen. 3D-print kan blandt andet hjælpe flyindustrien med at slippe for de store lagre med reservedele, som konstant skal vedligeholdes og testes.

”Et andet argument er, at du kan integrere ting som før skulle monteres sammen. Det giver fx i fly- og automobilindustrien nogle muligheder. For hvor du før havde 15 komponenter, der skulle testes hver for sig, så har du nu kun én,” siger Henning Henningsen

Kig på hele værdikæden

Men ifølge Henning Henningsen er det langt fra alle virksomheder, der kan få udbytte af at investere i en 3D-printer. Derfor er det første skridt altid en grundig undersøgelse af om det overhovedet kan betale sig at sadle om til 3Dprint fra mere konventionelle fremstillingsmetoder.

”Hvis en ting eller en komponent er optimeret til at blive fremstillet konventionelt gennem fræsning, støbning, drejning eller andet, så får man ikke ret meget udbytte af at gå over til 3D-print. For den er optimeret i forvejen til konventionel fremstilling. Du er nødt til at designe mulighederne ved 3D-print ind i produktet for at få det fulde udbytte af det,” siger Henning Henningsen, der har mere end 20 års erfaring inden for 3D-print.

”Hvis man gør det skal man kigge på hele værdikæden. Altså, hvad er det for nogle elementer i hele forløbet fra design henover fremstilling, forsendelse, montage og vedligeholdelse, jeg kan påvirke. Alle de bidrag skal regnes ud, sættes kroner og ører på. Det skal man i hele produktets levetid, for så kan man se, at 3D-print giver en fantastisk fordel,” siger han.

”Men hvis man bare gør som man altid har gjort. Så vil man meget tit komme frem til, at her kan 3D-print ikke betale sig.”

3D-print oversigt

Har du brug for mere information om 3D-print og læse flere spændende artikler? 

Læs mere om 3D-print her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder