18.12.2019
5 min læsetid

5 podcasts til juleferien

Hvis du trænger til et pusterum midt i al den der julenærvær, så har vi gjort det nemt for dig at lukke øjnene og tage hørebøfferne på i podcast-land. Helt for dig selv.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Julen er lige om hjørnet. Og selvom det kan være nok så rart med familiesamvær i store mængder, så kan det også pludselig virke tillokkende at sænke et sæt høretelefoner om ørerne, lukke øjnene og dykke ned i nogle af de ting, du aldrig fik tid til i månederne op til jul.

Vi har samlet en håndfuld gode steder at tage hen med dine hørebøffer i podcastens ind- og udland. Det handler om teknologi, men det er som bekendt et bredt felt. Så hvad enten du er til gennemresearchede fortællinger om internettets skjulte mekanismer eller et hurtigt bud på, hvordan man kan printe 3D-huse på månen, så læs med.

Klik på de enkelte anbefalinger herunder eller fang dem i din podcatcher på din mobil. Og hvis du stadig er lidt i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcast, kan du tage et kig på vores lynguide.

1. Reply all: Alt det vi ikke ved om internettet

Indimellem er det godt at stoppe op og tage 30 minutter for at finde ud af, hvordan den digitale mekanik bag nogle af internettets store fænomener fungerer.

Hvordan kom en kvinde af et godt hjerte til at opfinde en af verdens mest kvindefjendske og giftige internetforaer i USA?

Og hvor meget ved din kollega om dig, hvis du lader ham eller hende få al den data, din telefon genererer om dig på en uge?

Amerikanske Reply all gør med deres altid velfortalte humoristiske og velresearchede podcasts internettet gennemskueligt for os. Tag for eksempel episode #143 Permanent Record, hvor de graver helt fantastiske historier frem af amerikanere, der er blevet fanget i internettets evige arkiver i ydmygende og uheldige situationer og nu ikke kan rense tavlen rent.

2. Techtopia: 3D-printede huse ... på månen!

Fra vores egen biks, kan vi varmt anbefale Henrik Føhns’ podcast om teknologi, startup og forskning, som i år også udkommer på FM-båndet på den nye landsdækkende radiokanal, Radio4.

Med Føhns’ fløjlsbløde stemme dykker Techtopia både ned i nørdede nicheprægede emner, som da vi kommer forbi den amerikanske forsker Anne Meyer, der undersøger hvordan man kan 3D-printe huse og bakterier på månen.

Men indimellem kan du også stoppe op med Techtopia og dykke ned i tidens teknologier, hvor forfatter Payal Arora fx stiller spørgsmålstegn ved, om det nu også er os i vesten der former fremtiden for internettet?

3. Exponential View: Overvågningskapitalisme og energiutopia

Den britiske teknologijournalist Azeem Azhar skriver egentlig primært sit fremragende nyhedsbrev Exponential View, men er på det sidste også begyndt at lave podcast. Her taler han med forskere og eksperter fra øverste hylde om teknologiens store spørgsmål.

Hør blandt andet hans hans snak med Shoshana Zuboff, den verdenskendte økonomiforsker, bag begrebet overvågningskapitalisme. Her ser Zuboff krystalklart nutidens økonomi krystalklart i sin kritik af dens måde at kapitalisere menneskers privatliv.

Eller hans snak med Bill Gates’ store forbillede, Vaclav Smil, som deler sine interessante tanker om den grønne omstilling, hvordan vi kommer i mål, og hvorfor han ikke tror det kommer til at ske.

4. Digitalt: Frygten for 5G og de danske internetpionerer

DR-programmet Digitalt har det med ikke bare at lave en podcast om et emne. Faktisk arbejder de gerne i serier af både 3, 4 og 5 afsnit.

Den tilgang kan være rigtig god, hvis man for eksempel skal hele vejen rundt om den mere eller mindre begrundede frygt for 5G-teknologien. Sætter teknologien skub i den næste digitale revolution eller er det en tikkende elektromagnetisk bombe under naturen og vores allesammens sundhed?

Eller hvis man skal fortælle historien om de danske internetpionerer, og lade dem tage temperaturen på internettets tilstand i dag.

5. Transformator – Hvad fanden er Elektrofuels?

Ovre på Ingeniøren har man i mange år boret sig helt ned i ofte teknisk svære emner og lange rapporter, som ikke desto mindre kan have stor indflydelse på os alle sammen. I podcasten Transformator får journalisterne bag ugens store teknologiske historier tid og ro til at udfolde dem, så vi alle kan følge med.

Det kunne være spørgsmålet, om hvorvidt det er bedst at brænde træer af i stedet for at lade dem stå og suge CO2 til sig? Det er nemlig ikke så simpelt, som nogen har gjort det til.

Eller du kan høre journalist Bjørn Godske forklare, hvad det der Elektro-fuels er, som politikere og andre folk med forkærlighed til hurtige klimaløsninger pludselig har fået øjnene op for.