13.07.2017
4 min læsetid

Amerikansk landbrug sparer kassen på big data

Vi er ved at blive skyllet væk i en datatsunami, mener ekspert, der efterspørger en ny måde at kuratere den på. Amerikansk landbrugsforening har fundet opskriften.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Amerikansk landbrugsforening har fundet opskriften til at gøre landbrug til big data.

Vi er ved at drukne i data. Big data, og der er tilsyneladende intet, vi kan gøre ved det. I hvert fald så længe vi alle er omvandrende informationskilder med vores smartphones og tablets.

Det mener IBM's Haig Peter, der er dødtræt af udtrykket big data, som mere er blevet et modeord end et brugbart begreb.

"Derfor bruger jeg udtrykket "datatsunami", fordi det vokser, og vi kan ikke stoppe det. Og vi bidrager desværre alle til at genere den data," siger Haig Peter til Ingeniørforeningens nye teknologipodcast Techtopia.

Haig Peter er senior executive consultant ved IBM's forskningscenter i Zürich. Han mener ganske enkelt, at datatsunami har mere med virkeligheden at gøre, fordi datamængden i bund og grund er en naturkraft, som vi kun ser en lille del af.

"80 procent af vores data i dag er mørk data. Det er mørk data, fordi vi ikke har forstået det endnu, vi har ikke aflyttet den, og om ikke så længe vil det være 93 procent af vores data, der vil være mørk. Så kan vi foretage afgørende beslutninger baseret på kun 7 procent af den information, vi kender til, eller bør vi finde en måde at forstå resten, så vi faktisk kan foretage endnu bedre beslutninger," spørger Haig Peter retorisk.

Dataopdragede landmænd

Et af de steder der virkelig har fået noget ud af store datasæt, er overraskende nok den amerikanske landmandsorganisation Farmers Business Network. Den består af 3000 landmænd og data for 10 millioner hektar jord, som vicepresident i organisationen, Elisabeth Fastiggi, formulerer det.

I Farmers Business Network har man over bare tre år samlet ellers konkurrerende landmænd om den fælles sag at få det maksimale ud af deres jord.

"Ved at dele denne data er vi i stand til at give dem et perspektiv på, hvad der sker i deres landbrug, og hvad de største bidragydere til høstudbyttet, og ultimativt investeringsafkastet, er. Derudover giver vi dem en komparativ analyse for at se, hvordan de klarer sig sammenlignet med alle de andre landbrug i en 100 mil radius," forklarer Elisabeth Fastiggi til Techtopia.

Den indsamlede data omhandler alt fra beplantning, gødningsredskaber og jordtyper til vejr og fugt. Og selvom landmændene ikke er vilde med ideen om at dele oplysninger med konkurrenterne, så har Farmers Business Network overbevist dem ved, at den enkelte landmand kun kender sine egne data og et gennemsnit for området omkring sig.

En øjenåbner

At det så har været et helt andet produkt, der har været den store succes er kommet bag på Elisabeth Fastiggi.

Farmers Business Network fandt efter noget tid ud af, at landmændene ofte betalte vidt forskellige priser for de produkter, de købte. Så fra kun at administrere den data, der var i jorden, fik de nu også indblik i deres indkøbsdata. Det har sidenhen sparet landmændene for mange penge.

"Det var meget øjenåbnende. Vi kalder det et prisgennemsigtighedsværktøj, og det er blevet et meget stærkt værktøj for vores landmænd. Vi lærte, at der var fra 40 procent og helt op til 300 procent forskel i de priser, de betalte for de præcis samme produkter. Nu kan landmændene gå til deres sædvanlige forhandlere og købe fx kemisk beskyttelse til deres afgrøder og sige, 'vent et øjeblik, hvorfor betaler jeg så meget i forhold til de andre i mit område?'" siger Elisabeth Fastiggi.

Men uden et alternativ havde landmændene ikke for alvor en gunstig forhandlingssituation. For hvis forhandleren holdt fast i sin pris, hvem skulle de så gå til?

"Derfor lancerede vi for lidt mere end et år siden et program ved navn FBN Direct, hvor vi faktisk går direkte til producenten og bringer produktet ind i vores eget system. Derfra sælger vi direkte til landmændene, så de nu har et alternativ," siger Elisabeth Fastiggi og fortæller samtidig at Farmers Business Network har planer om at udvide forretningen til både Canada og Sydamerika.

Og sådan blev landbrug til big data Landbrug.