13.09.2018
5 min læsetid

3 Fascinerende biohackere, du bør kende

Hvad enten det handler om at indoperere farvesensorer i kraniet eller indoptage utestet medicin i store mængder. Biohacker-kulturen blomstrer med farve- og teknologirige personer, som er villige til at lade deres egne kroppe agere forsøgsperson.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Neil Harbisson fik i 2013 indopereret en antenne i baghovedet, som gør ham i stand til at høre farver. Foto, Flickr

Biohacker-kulturen blomstrer blandt andet på grund af de excentriske mennesker, der er villig til at gå hele vejen i forsøget på at optimere deres kroppe, at bekæmpe handicap eller ligefrem opnå udødelighed.

Vi har samlet tre eksempler.

Neil Harbisson

Over hovedet på 34-årige Neil Harbisson svæver enden af en ikke helt almindelig antenne. I 2014 fik han indopereret i sit kranium for at modvirke sit handikap som farveblind.

Men antennen gør ikke Neil Harbisson i stand til at se farverne, den gør ham i stand til at høre dem. Antennen består af et trådløst kamera, der er tilsluttet et implantat, som kan opsnappe lyde og lave dem om til vibrationer. Ud kommer der toner af blå, gul og rød alt efter hvad antennens kamera præsenteres for.

Siden 2014 har den catalansk fødte kunstner turneret verden rundt, ofte under betegnelse af en cyborg – en blanding mellem en maskine og menneske.

Aaron Traywick

I maj 2018 blev Aaron Traywick fundet død i en såkaldt isolationstank – en lydisoleret, mørk vandtank, hvor en forsøgspersons sanseindtryk reduceres til et minimum. Blot tre måneder forinden havde den 28-årige biohacker fra en scene i Austin sprøjtet en utestet herpesvaccine i benet.

Aaron Traywick var en kendt skikkelse i det gryende biohackermiljø, og mange rygter florerer om hans død. Var han ved at nå frem til en revolutionerende kur? Siden er det dog kommet frem, at den unge amerikaner druknede ved et uheld i vandtanken med bedøvelsesmidlet ketamin i blodet.

Ikke desto mindre står Aaron Traywick som et symbol på den selvopofrende biohacker, der stiller sin egen krop til rådighed i fremskridtets navn og i forsøget på at komme omkring det dyre og langsommelige godkendelsesprocesser hos de amerikanske myndigheder.

Teemu Arina

Som bare 19-årig gik Teemu Arina ned med stress og blev medicineret hårdt mod et mavesår. Den unge finne begyndte at gøre, det unge mennesker oftest gør, når de skal løse et problem: søge på internettet. Snart havde han pløjet igennem utallige forskningsartikler og blandt andet fået øjnene op for de mange wearables og mobile teknologier, der gør mennesker i stand til at tracke sit helbred.

Teemu Arina er stifter af tænketanken Biohacker Center og medforfatter på A Biohacker Handbook om hvordan du fx kan influere på din søvn og energiproduktion og måle på det. Han bruger urter, lydterapi og laserteknologi til at optimere sit liv. Og så måler han sig selv med en specialdesignet t-shirt.

Biohacking

Er du interesseret i at vide mere om Biohacking, så kan du se mere på vores forsiden her: 

Læs mere om Biohacking her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder