Blockchain bliver af de mest optimistiske beskrevet som teknologien med størst potentiale for at ændre vores hverdag siden internettet. Men hvad bliver teknologien brugt til allerede nu, og hvor går udviklingen hen? Vi har samlet en række eksempler.

Blockchain-teknologi er grundstenen i kryptovalutaen Bitcoin, men det er svært at forstå, hvad teknologien præcis består i. Vi gør et forsøg.

Helt grundlæggende er en blockchain en sekvens af hændelser. Altså en log, og som i bogføring kan der kun tilføjes hændelser i bunden. I virkeligheden et meget simpelt system. Og det interessante er, at alle har de samme rettigheder i en blockchain. Systemet er ikke centraliseret, men bygger på et åbent netværk af skiftende operatører via peer to peer.

I Blockchain er ideen, at det ikke er én eller få ejere. Men det er et åbent netværk af samarbejdende. Ingen kan kontrollere databasen. 

Blockchains vigtigste fortrin er teknologiens decentrale natur. Der tale om system, man i fagsprog kalder distribueret protokol. Det betyder, at der ikke er en central instans, som fx en bank, der godkender transaktioner – det gør netværket i fællesskab.

Ifølge The World Economic Forum vil blockchain-teknologien ændre fundamentalt på måden, finansielle institutioner fungerer. Virgin-milliardæren Richard Branson forventer, at blockchain vil medføre en “økonomisk revolution”. Og hos revisions- og konsulentfirmaet PWC mener man, at blockchain-teknologien er den største disruptive opfindelse siden internettet.

Læs mere om hvordan blockchain fungerer