18.01.2018
5 min læsetid

Bruger Bitcoin virkelig lige så meget strøm som Danmark?

Bitcoin-netværkets strømforbrug er blevet et hot debatemne. Men passer det, når diverse medier skriver, at Bitcoin bruger mere strøm, end hvad man gør i 159 lande? Vi har forsøgt at finde et svar.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

»Bitcoin sluger lige så meget strøm som hele Danmark«
»Håndtering af Bitcoin-transaktioner bruger mere strøm end 159 lande«
»Strømslugende bitcoin-brag kan ende i klimakatastrofe«

Det eneste kryptovaluta-tema, der har fået næsten lige så meget spalteplads som kursen på Bitcoin, er netværkets strømforbrug. Vi har stillet os selv spørgsmålet: Kan det virkelig passe, at en kryptovaluta, som på trods af stor medieinteresse i 2017, stadig i høj grad er for entusiasterne, kan blive et reelt problem i den globale grønne omstilling?

Som altid giver det mening at se på begyndelsen. Hvor er de historier, der har nået danske medier startet og af hvem?

Det var især i december 2017, at artiklerne nåede danske medier som DR.dk, Finans.dk, Business.dk og mange flere. Og dykker vi ned i artiklerne, bygger langt de fleste i sit grundlæggende fundament på amerikanske og engelske sites, som igen henviser til det hollandske site Digiconomist.

Det hollandske spor

På digiconomist.net kan du til enhver tid gå ind og se portalens “Bitcoin Energy Consumption Index”, som er en dag-til-dag oversigt over, hvor meget strøm, det er anslået, at netværket bruger. Det er let afkodeligt for alle, der har lyst til at skrive en artikel om bitcoin, men er det også troværdigt?

DR Viden har selv talt med Alex de Vries, som står bag sitet. Og i artiklen ‘Bitcoin sluger lige så meget strøm som hele Danmark’, forklarer han, hvordan de kommer frem til deres bud på strømforbruget.

“Mit index er baseret på økonomiske parametre. Vi kan nemt anslå, hvor meget man kan tjene på levere computerkraft til Bitcoin-netværket, fordi vi kender prisen på Bitcoin. Så man kan regne ud, hvor meget af fortjenesten der går til omkostninger, som primært er udgifter til el. Ud fra prisen på el, kan vi udregne energiforbruget,” siger Alex de Vries blandt andet til DR Viden.

Derudover har man i artiklen rådført sig med Professor Harald Vranken fra Open University i Holland, der også lavet beregninger på Bitcoins strømforbrug, og han mener ifølge DR Viden, at udregningerne er “pålidelige selvom han påpeger, at det er umuligt at komme med helt præcise tal”.

Skeptiske forskere

Digiconomist skriver selv, at platformen blev startet af Alex de Vries i 2014 som et hobbyprojekt. Den amerikanske nyhedskanal CNBC har også talt med Alex de Vries, som forsvarer tallene, men også erkender, at det er et svært regnestykke at stille op, fordi der er så mange ubekendte.

“Jeg er selvfølgelig selvsikker i forhold til tallet. Jeg ville ikke publicere det, hvis jeg ikke var sikker. Selv om der i sidste ende ikke er en måde at verificere mine tal, fordi det er som en ‘sort boks’. Du ved ikke, hvad der ligger i den,” siger han til CNBC om de tal, der ligger bag Bitcoin Energy Consumption Index.

CNBC har til samme artikel talt med en række andre forskere, og de mener modsat professor Harald Vranken fra Open University og Alex de Vries, at man bør være meget varsom med at bruge modellen bag til at beskrive det reelle strømforbrug. Og at de tal, Digiconomist ganger op og skaber deres index ud fra, er utroværdige.
"At lave disse vilde ekstrapoleringer kan få virkelige konsekvenser. Jeg ville ikke satse på, at Bitcoin skaber sådan en efterspørgsel på elektricitet. Det er en lille, lille del af alle datacentres elbrug,” siger Jonathan Koomey, der er Research Fellow på Center for Energy Policy and Finance på Stanford University.

Jonathan Koomey har arbejdet med computeres strømforbrug siden 90erne, og han er blandt andet manden bag Koomeys lov - en pendant til Moores Lov - der viser, hvordan energibehovet for databehandling halveres hver 18. måned. Og han mener, at der er ved at blive skabt en myte om bitcoin-netværkets strømforbrug, præcis som der blev det om internettets strømforbrug i 90erne.

CNBC har også talt med Christian Catalini, der er Assistant Professor ved Technological Innovation, Entrepreneurship, and Strategic Management på MIT Sloan School of Management, og han er enig i, at beregningerne står på meget usikker grund.

“Mange de beregninger, du ser i dag, mener jeg er baseret på meget svage antagelser. (...) Jeg mener ikke, at nogen kan lave troværdige bud på det nuværende forbrug af elektricitet til Bitcoin mining,” siger han til CNBC.

Stadig et stort elforbrug

De specifikke tal bag de fleste af efterårets historier om strømforbruget bag bitcoin bliver der altså stillet spørgsmålstegn ved. Men det betyder ikke, at der ikke generelt er enighed om, at bitcoin-mining kan skabe et stort strømforbrug. Det er bare virkelig vanskeligt at skabe et bare nogenlunde troværdigt bud på et samlet strømforbrug.
Graver vi bare en anelse dybere, er det heller ikke en 2017-nyhed, at bitcoins decentraliserede natur kan give udfordringer i forhold til strømforbrug. Bitcoin gik i luften i 2009, og de første historier om netværkets forbrug af strøm dukkede så småt op efter få år. Især på diverse blogs blev der mellem 2011 og 2013 stillet spørgsmål som, How Much Electricity Does Bitcoin Use?

Men også medier som Forbes (Fascinating Number: Bitcoin Mining Uses $15 Million's Worth Of Electricity Every Day) og Gizmodo (Bitcoin Mining Has An Absurd Environmental Impact) beskrev allerede i 2013 udfordringerne ved et decentraliseret netværk baseret på mining.

Den første store bølge af artikler om Bitcoins strømforbrug, der også nåede Danmark, startede i 2016. I marts 2016 havde det amerikanske tech-site Motherboard en historie med den for danskere ret fængende overskrift Bitcoin Could Consume as Much Electricity as Denmark by 2020. Og dykker vi videre ned i den, skrev samme medie i juni 2015 en historie med titlen Bitcoin Is Unsustainable. Her beskriver de nogle af udfordringerne ved Bitcoin mining, og hvorfor de anslår, at hver Bitcoin-transaktion bruger lige så meget strøm som halvanden amerikansk husstand for en dag.

Og på IDA Universe talte vi i oktober 2016 med Fritz Henglein, der er professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, om potentialet og udfordringerne ved blockchain. Det kom blandt andet til at handle om bitcoin, og allerede dengang gjorde Fritz Henglein det også klart, at bitcoins decentrale og lettere anarkistiske opbygning både er styrken og svagheden. Han pegede på, at selv med ekstremt energieffektive computere, kræver det store mængder energi at drive netværket. Det skyldes, at penge-generering foregår via den såkaldte Bitcoin Mining, og at der ikke er nogen central myndighed, der udsteder Bitcoins.

“Men hvis vi nu har det godt med, at fx Nationalbanken udsteder dem, så vil vi kunne gøre det meget hurtigere. Det ville være ekstremt billigt, hvis vi ikke insisterede på, at det var Bitcoins og anarkistisk,” sagde Fritz Henglein også.

Kilder: