25.05.2016
5 min læsetid

Danske Realm.io giver it-giganter baghjul: De har sovet i timen

Danske Realm.io vokser med rekordfart og har med deres mobil-database nu én milliard brugere. Det er voldsomt, erkender CTO.

Magnus Boye

af Magnus Boye

Én milliard brugere er typisk en størrelsesorden, der er begrænset til virksomheder som Facebook og Amazon. Men nu har de amerikanske it-kæmper fået selskab af danske Realm.io, hvis specialbyggede app-database bruges af 1 milliard mennesker på et hav af forskellige mobil-apps - som Twitter, Starbucks og Nike.

- Det er voldsomt, bemærker CTO Brian Munkholm om tallet, der blandt andet drives af, at virksomheder som fx Amazon nu bruger Realm i deres apps.    

- Vi vokser hurtigere end alle andre produkter på mobilsiden - hurtigere end Google Firebase og IBM for eksempel. Det er selvfølgelig rigtig interessant at være dem, der gemmer data til alle fremtidens apps, fortæller Brian Munkholm og fortsætter:

- Det plejer at være de store firmaer, der sætter sig på database-markedet. Det er bemærkelsesværdigt, at der ikke er nogen, der har rykket på mobilsiden, men jeg tror egentlig bare, de har sovet i timen.

Udbredt app-database er 15 år gammel

Den danskudviklet Realm-database har ramt en nerve hos udviklere, der er trætte af databaser, der dårligt passer sammen med resten af koden.  

- Det er det, man kalder et impedans mismatch - det passer simpelthen ikke sammen. Den måde man skriver SQl-statements på i dag passer dårligt med at arbejde med objektorienteret programmering, forklarer Brian Munkholm.

Mens der til backend er der sket en kæmpe udvikling med nye databasetyper som NoSQL, så har databaser til mobilområdet stået nærmest stille i 20 år. Den eneste database til mobile platforme, der har været, er SQLite - som blev designet for over 15 år siden til at blive brugt ombord på den amerikanske flådes krydsermissil-destroyere.

Realm bruger ikke SQL, men tilbyder ifølge virksomheden selv en mere naturlig måde at interagere med data på. Data kan behandles som objekter, hvilket skal gøre databasen intuitiv at gå til, og udviklere kan stable simple apps på benene på få minutter.

Siden 2007 er 30 nye server-side databaser blevet lanceret, men kun en database til mobilsiden. Kilde: Realm.io.

Mobilen kommer som eftertanke

- Det vi har gjort er at tænke det forfra og spørge os selv, hvordan en database skal se ud, hvis den skal være god til at lave moderne apps. Oven på det har vi lavet et API, der er nemt at bruge. Alt i alt betyder det, at udviklere kan spare tid og app’en fungerer hurtigere end alternativerne. Det er Realm i en nøddeskal, fastslår Brian Munkholm.

Hvad gør jeres database speciel i forhold til konkurrenterne?

- Realm er en teknisk innovation, som ingen af de store selskaber er lykkedes med, så på den måde er det ret stort. Facebook havde et produkt, der hedder Parse, som de nu har lukket ned. Og Google har Firebase, som er en serverside-løsning. De er alle sammen startet på server-siden, og så er mobilen kommet på som en eftertanke. Vi startede den anden vej fra - med spørgsmålet om, hvad en app-udvikler havde brug for, forklarer Brian Munkholm og tilføjer:

- Der findes i dag lappeløsninger oven på SQL-databaser, som prøver at gøre lidt at det samme, men det bliver aldrig andet end lappeløsninger.

CTO Hero of the year

Realm blev årets startup ved den danske finale i Nordic Startup Awards. Og til den nordiske finale i Reykjavik den 31/5 gjorde de det så igen, og løb med den store pris foran de nationale vindere fra Island, Sverige, Norge og Finland.

Prisen var sponseret og blev overrakt af IDA, som bl.a. begrundede sit sponsorat således:

The engineer is the one who can turn the idea into something concrete. The CTO is the one who takes the lead, the control and the responsibility of the whole machinery. The Danish Society of Engineers represents more than 100.000 members within the fields of technology and science. This year we work on a special initiative with focus on tech startups. Thus we could not be more pleased to be the ones giving away the award to the CTO Hero of the Year.