24.05.2017
4 min læsetid

Dronerne er landet i skuffelsernes dal

Vi skal slå koldt vand i blodet med drone-entusiasmen, for der er grundlæggende intet nyt sket i de seneste 3-4 år, mener ekspert. Bedre tider er efter sigende på vej.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Hans Hansen fra Dansk Drone Kompagni vil have realitetssansen tilbage i dronesnakken.

Amazon vil bruge dem til at levere varer ud og Just Eat til pizza, mens Uber har sat sig for at sende ubemandede taxaer i luften inden for få år. Det er ikke småting industrien er blev lovet af diverse drone-entusiaster, og mange af dem har da også ind til videre vist sig at være varm luft.
Nu påpeger administrerende direktør i Dansk Drone Kompagni, Hans Hansen, at der faktisk ikke er sket meget siden dronesnakken for alvor gik i luften for få år siden.

"Som meget andet teknologi, så bliver det introduceret med store forhåbninger, om at det kommer til at revolutionere mange ting, og droner er ingen undtagelser. De har været her i 3-4 år, hvis vi regner i hele træskolængder, og grundlæggende kan vi ikke så meget mere i dag," siger Hans Hansen.

Han mener blandt andet, at lovgivningen af gode grunde spænder ben for at automatiserede droner i massevis kan flyve rundt i en travl by til fare for mennesker.

"Teknologien udvikler sig selvfølgelig og kameraerne bliver bedre, men det er stadig begrænset af tanken om én mand, én drone og én lokation, fordi vi har nogle krav om, at droner skal være i visual line of sight. Du skal kunne se dronen hele tiden," lyder dommen fra Hans Hansen.

Masser potentiale uden for transportsektoren

Hans Hansen kalder det, droneindustrien befinder sig i i dag for et stort "gap of disappointment".

"Jeg snakker også med virksomheder i særligt transportsektoren, som har fået præsenteret scenarier for, hvordan det her kunne spille sig ud i fremtiden. De bliver skuffet, når jeg fortæller, at dronerne i den nærmeste fremtid alle vejer under 25 kilo. Så kan du spekulere over, hvor meget du kan flytte med dem," siger han retorisk.

"Jeg vil helst ikke være ham, der spreder skuffelserne, men man skal også have et element af realitetssans omkring, hvad droner kan," siger Hans Hansen.

Han peger blandt andet på den hype, der har været omkring det globale pakkefirma DPD, der tilbage i december åbnede verdens første faste pakkeleveringsrute med droner. Over en afstand på 15 km i et øde område i Provence har DPD efter to års test fået lov til på ugentlig basis at transportere op til tre kilo pakkepost. Og det er ikke direkte til hoveddøren, men til en specifik leveringsterminal, hvor pakkerne sikkert kan afhentes. Det kommer selvsagt ikke til at ændre meget på den korte bane, påpeger Hans Hansen.

Men droner kan noget. Det findes der mange eksempler på, men bare ikke af den slags, som trækker overskrifter. Blandt andet til brug ved landmålinger og monitorering af forurening , hvor dronerne allerede har vist sig mere end konkurrencedygtige.

"Det er her, vi bruger droner på nuværende tidspunkt. Vi har sensorer på i form af kameraer, som tager bedre og bedre billeder, tager flere og flere af dem. Og den software, vi bruger til at behandle den data med, om det så er scanninger fra LIDAR eller fotogrammetri, den bliver også bedre," spår Hans Hansen.

Ketchupeffekt om 3-4 år

I Dansk Drone Kompagni er man i gang med et projekt, hvor man ved hjælp af droner vil lave en billig og præcis metode til at måle udledningen af ammoniak i staldbygninger. Det lyder småt, men projektet kan udvides til at monitorere emissioner fra landbruget.

Og ifølge Hans Hansen er der stadig masser potentiale i droneindustrien, det er bare ikke i morgen det bliver frigivet. I 2015 anslog en analyse fra The Aerospace and Defence Industries Association Europe (ASD), at der i EU frem til 2050 vil kunne skabes op mod 150.000 job, som er relateret til droner.

"Der foregår virkelig meget i laboratorier og universiteter. Der er virkelig mange mennesker der arbejder med det her. Masser virksomheder får tilført store fundingbeløb for at udvikle produkter. Så jeg tror, der om 3-4 år igen vil komme en ketchupeffekt. Til den tid er sensorerne klar, måske har lovgivningen også catchet lidt op, og så kan det være, at vi har nogle droner, der kan erklæres luftdygtige, så der kan flyves 'beyond visual line of sight'," spår Hans Hansen.