04.07.2017
5 min læsetid

DTU-studerende hjælper Roskilde Festival

Spidsbelastningsperioder tvinger hvert år Roskilde Festival til at supplere med dyre dieselgeneratorer. Det har fire DTU studerende sat sig for at afhjælpe med et smartere strømforbrug.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Når Roskilde Festival hvert år lader Dyrskuepladsen fylde med glade festivalgæster, er der meget andet end musik og store fadøl på spil. Der er tal, data, og der er masser af det.

Det er særligt DTU glade for. Med sine godt 130.000 gæster bliver festivalen hvert år til Danmarks fjerde største by og dermed også et unikt testcenter for at måle, analysere og forbedre.

Og når vi snakker om tal, så er der særligt to, som Roskilde Festival gerne vil forbedre: energiforbrug, og ja, pengeforbrug. Det er der fire elektroteknologistuderende ved DTU, der har sat sig for at hjælpe med ved at udjævne energiforbruget, så spidsbelastningsperioder ikke sætter et unødvendigt alarmberedskab i aktion.

Færre generatorer, mindre diesel

Sidste år brugte Roskilde Festival knap 600.000 kilowatt-timer. Heraf sluger de otte scener 33 procent, mens resten primært går til madlavning og nedkøling af føde- og drikkevarer. Det store effektforbrug fordeles meget ujævnt med peakperioder omkring de store koncerter. Derfor er Roskilde Festival i stor stil nødt til at indkøbe dyre dieselgeneratorer til at supplere forsyningsnettet, når belastningen er høj.

"Vi vil prøve at sætte generatorerne i sekvenser, gøre dem afhængige af hinanden og lave noget intelligent styring, så vi på den måde får et loft over hvor mange generatorer, der skal være i gang," forklarer Sebastian Schifter Schou, der er én af firemandsholdet bag projektet.

De fire DTU-studerende har helliget sig Food Court-området, en stor hal beklædt med alverdens forskellige madboder fra dansk tapas til japansk nuddelsuppe. Her måler de det samlede elforbrug samt stikprøver i to af boderne. Og hvis alt går som det skal, kan Roskilde Festival både se frem til at spare penge og skrue ned for deres dieselforbrug.

"Tanken med det er ikke at spare strøm. Vi kommer kun til at flytte det og sørge for, at der ikke er otte generatorer tændt på samme tid, og nul lige efter, men fx fire hele tiden. Så hvis alt går som det skal, kan vi køre mere over på forsyningsnettet og dermed spare dieselgeneratorer, der koster 32.000 kroner stykket plus dieselforbrug. Så sparer vi også miljøet for den diesel, der ellers skulle brændes af," siger 22-årige Sebastian Schifter Schou.

Brug for ingeniør-impro

De fire elektroteknologistuderende lægger ikke skjul på, at Roskilde Festival er et sjovt sted at prøve sine evner af som ingeniør. Men festivalens til tider kaotiske tilstande stiller også krav til dem om at improvisere med deres viden, når fx ledningerne ikke passer eller tidsplanen skrider.

Efter festivalen ligger der et stort analysearbejde, men inden er der en opgave i at programmere køleskabene hensigtsmæssigt. Problemet er, at køleskabene kører i cyklusser, hvor de tænder og slukker ved bestemte temperaturer, hvilket kan falde uheldigt sammen, hvis alle pludselig tænder på samme tid.

"Så i stedet for, at de absolut skal tænde ved fem grader, så kan det være, at det nogle gange er en fordel, hvis de tænder ved tre grader, og på den måde holder et mere stabilt niveau I effektforbrug," siger Sebastian Schifter Schou.

De fire studerende håber, at projektet kan kaste resultater af sig, som kan bruges på den anden side af ikke bare Food Court men også ud over Roskilde Festivals særlige miljø.

"Nu kigger vi jo kun på den her lille ø, men man kunne forestille sig, at det kunne udvides til alle de andre boder på Roskilde og ved lignende store events rundt omkring," supplerer Emil Ørup Kristensen, som også er en del af holdet.

Man kunne også forestille sig, at man på samme måde kunne tilpasse sig energiforbruget til ustabile grønne energikilder som sol- og vindenergi, så køleskabe eller lignende helst tænder, når vinden blæser eller solen skinner.

Problemer med målinger

Det er ottende gang, DTU deltager med omkring 100 studerende på Roskilde Festival, og projektet her har tre år på bagen, uden det dog endnu er lykkedes at få konkrete forbedringer ud af det.

Sebastian Schifter og hans hold har efter festivalens afslutning analyseret en smule på den indkommende data og fundet frem til et samlet maksimalt forbrug for Food Court på 100,7 kW, hvilket er 53,3 procent lavere end det forventede maksimale forbrug.

Med hensyn til køleforsøget er de ingeniørholdet dog løbet ind i problemer.

"Vi kan endnu ikke konkluderer noget for kølecontainerne, da de har vist sig sværere at regulere på end forventet. Dog har vi en hypotese om, at vi nok ville kunne udjævne effektforbruget for de 86 kølecontainere, så det maksimale peak effektforbrug vil være omkring 40-50kW lavere end nu, og dermed spare to dieselgeneratorer væk," skriver Sebastian Schifter Schou I en mail efter festivalens afslutning.

Roskilde festival

De tre af de fire elektroteknologistuderende venter på, at Food Court-boderne er klar, så de kan få koblet al måleudstyret til.