It-prof? Selvom du er eftertragtet skal du stadig efteruddannes

Det er vigtigt at holde sig relevant i forhold til arbejdsmarkedet men også i forhold til dig selv. Hver tredje it-professionelle dropper efteruddannelsen, og det kan koste på den lange bane.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Ifølge en IDA-undersøgelse fra 2019 har 35 procent af de it-professionelle medlemmer ikke deltaget i kompetenceudvikling i de seneste 12 måneder. 

Mange begrunder deres fravalg med et stort arbejdspres, og at de ikke selv har taget initiativ til at afsøge mulighederne for efteruddannelse. 

It-professionelle er da generelt heller ikke i fare for at blive arbejdsløse. De er en mangelvare i Danmark og ofte også gode til at holde sig opdaterede på nye værktøjer og tjenester på digitale platforme som Github og Youtube. Men selvom de i dag er eftertragtede på jobmarkedet, gælder det om at sikre, at deres kompetencer også vil være efterspurgte i fremtiden, mener Lise Dan. Både på den korte og den lange bane 

“Hele den teknologiske udvikling har jo vist os, at detr meget hurtigt. Også fra år til år. Derfor bliver din viden hurtigt forældet, hvis du ikke efteruddanner dig, siger Lise Dan, der selv har en baggrund i it-branchen. 

Hold din markedsværdi højt 

Mange it-professionelle har også den fordel, at de kan skifte spor, hvis de da ikke har malet sig selv op i et hjørne som specialister. Her spiller efteruddannelse en vigtig rolle, mener Lise Dan. 

Særligt unge, nyuddannede får et job, hvor de lynhurtigt bliver superspecialister. Så bliver de ved med det i noget tid, og så vil de egentlig gerne videre til noget andet. Og det kræver jo, at man efteruddanner sig, får et andet syn på tingene eller øjnene op for noget andet,” siger hun og tilføjer. 

“Det handler også om at have en høj markedsværdi og forblive relevant. Ikke kun over for andre, men også over for sig selv. Det gør jo også, at man kan kræve en højere løn på sit arbejde, og at man hele tiden laver det, man synes er sjovt.” 

Husk også de bløde værdier 

Efteruddannelse for it-professionelle er særligt vigtigt, fordi it-jobs er blevet mere komplekse. Det er ikke længere nok at vide noget at kunne din C# og python-kode til fingerspidserne. Du er også nødt til at forstå forretningen og kunne indgå i udviklingsprojekter. 

“Bløde værdier som projektledelse og kommunikation er kommet i høj kurs. It handler i stigende grad om samarbejde. Det har også noget at gøre med, at brugerne bliver inddraget langt før i udviklingsprocessen end førhen, siger Lise Dan. 

Du kan deltage i efteruddannelsesmessen IDA Upgrade og derigennem snuse rundt til mange forskellige it-discipliner og -værktøjer som cybersikkerhed, datascience, python og næste generation af IoT. 

 

Tre webinarer på IDA Upgrade, du kan deltage i gratis: 

IDA Upgrade - online efteruddannelsesmesse

Årets digitale efteruddannelsesmesse for ingeniører, it-professionelle og science-uddannede.

Ved du, hvad du skal svare, når du bliver stillet spørgsmålet: Hvad er dine karriere- og kompetenceudviklingsplaner? Hvis ikke, så er online messen noget for dig!

Læs mere

Læs mere

Meld dig ind i IDA IT

Bliv en del af Danmarks stærkeste netværk for IT-professionelle, på et højt fagligt niveau. Meld dig ind i dag, og bliv en del af et fagligt fællesskab, drevet af nysgerrighed og videndeling indenfor IT-branchen.

Læs mere