23.10.2017
5 min læsetid

Er Silicon Valley fortsat verdens Eldorado for techvirksomheder?

Silicon Valley er dyr, konkurrencen er hård og nye blomstrende techmiljøer åbner i Kina, Israel og Indien. Men den gamle teknologi-hovedstad er alligevel fortsat unik, mener Danmarks mand i marken

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Skal man pege på verdens centrum for it og teknologi, vil de færreste nok rulle med øjnene eller ryste på hovedet, hvis der bliver peget på Silicon Valley.

For selv om Silicon Valley i dag bliver udfordret af spirende startup- og techmiljøer i andre lande, er det stadig her, hele verdens øjne er rettet mod, når det handler om at spotte tendenser inden for it og tech. Det er fx stadig i Silicon Valley, man finder en tredjedel af verdens venturekapital. Det er her, at virksomheder som Google, Intel, Apple, Facebook, eBay, Nvidia, Netflix og en perlerække af andre virksomheder er stiftet og stadig har hjemme. Og det er her, der dagligt bliver søgt et væld af nye patenter.

Derfor er det også helt naturligt, at Danmark er repræsenteret, mener Søren Juul Jørgensen, som er chef for udenrigsministeriets og videnskabsministeriets innovationscenter i Silicon Valley. Siden 2014 har han arbejdet i Innovation Centre Denmark i Silicon Valley, som i 2016 kunne fejre de første 10 år i den amerikanske tech-dal. Målet har fra starten været at opretholde Danmarks position som en konkurrencedygtig vidensbaseret økonomi ved at hjælpe danske virksomheder, der vil forsøge sig i USA.

“Vi er sat i verden for at være den danske bro ind i Silicon Valley. Det er et af verdens stærkeste videnscentre, og vores opgave er at omsætte den viden, der er her i Silicon Valley til muligheder for danske virksomheder, universiteter og innovationsmiljøer,” fortæller han.

Unikt økosystem

I Innovation Centre Denmark sidder han sammen med et team på 27 konsulenter og rådgivere, og han fortæller, at Danish Innovation Centres to primære målgrupper kan deles op i to. Startup-virksomheder på vej frem og etablerede danske virksomheder, som ønsker at gøre sig mere robuste i forhold til de fremadstormende techstartups, som udfordrer et stigende antal brancher i dag. Det gælder fx virksomheder som Grundfos, Danske Bank og Dong (Ørsted), der har nydt godt af Innovation Centre Denmarks kontaktflade i USA.

I forhold til startupvirksomhederne hjælper Innovation Centre Denmark med at få fodfæste i USA via fx programmet SCALEit. For nogle handler det om at skaffe finansiering, mens andre skal i dialog med andre techvirksomheder eller de stærke universitetsmiljøer.

“Silicon Valley er verdens stærkeste startup-område med et økosystem, som er fuldstændig unikt. Der er viden, og der er penge. Der er en adgang til verdensmarkedet, som er enestående. Og der er et innovationsmiljø, som virkelig er fantastisk til at udvikle ideer og omsætte det til virksomheder og skabe rammerne for, at virksomheder kan vokse og skalere,” fortæller Søren Juul Jørgensen.

Typisk bliver de relevante virksomheder udpeget af de danske iværksætterhuse og inkubatorer eller hos universiteterne, inden de kommer i hænderne på Innovation Centre Denmark. De sidste 5-6 år er i underkanten af 150 danske startups kommet igennem nåleøjet og er blevet vurderet parate til at gå efter guldet i Silicon Valley.

“Vi har nogle udvælgelsesprocedurer, for dem, der kan få noget ud af Silicon Valley, skal være klar til det. Det skal være de bedste. Man skal have en ide, der er stærk nok og det, der skal til, for at eksekvere på den. Og så skal man være parat til at lære og udvikle sig,” siger Søren Juul Jørgensen og fortæller, at hvis de til gengæld er klar og lykkes, ligger der til gengæld også finansiering og risikovillig kapital i en helt anden liga, end den virksomhederne kan hente i Danmark.

Derudover kan de danske virksomheder støtte sig til innovationscenterets netværk, som rækker ind i både finansierings-, forsknings- og tech-miljøerne.

“Silicon Valley drejer sig enormt meget om netværk. Det åbne netværk, hvor man giver ideer videre, og hele den der ”Pay It Forward”-kultur, der er. Derfor har vi selvfølgelig meget fokus på at have et godt netværk her. Og dem, vi ikke kan nå selv, dem plejer vi at kunne nå via vores advisory board eller vores netværk,” fortæller han.

Alle ingredienser til stede

Når samtalen falder på Silicon Valley, ryger den hurtigt over på det unikke og lidt diffuse “økosystem”, som dalen er blevet berømt for. Ifølge Søren Juul Jørgensen er det en blanding af flere faktorer, der gør sig gældende. Det hele starter med Silicon Valleys historie, hvor en række legendariske it-virksomheder helt fra garagestadiet var med til at gøre området berømt som et åbent sted med en enorm risikovillighed, og hvor det er okay at fejle. Derudover ligger nogle af verdens bedste universiteter samt verdens stærkeste finansieringsklynge i området.

“Sagen er, at her er alle de ingredienser, man skal bruge for at udvikle en idé, omsætte den til en virksomhed og få den til at skalere,” siger Søren Juul Jørgensen og medgiver, at der er flere andre steder i verden, som begynder at røre på sig. Det gælder både i USA, hvor byer som Boston, New York og San Diego blomstrer. Men også startup- og tech-scenen i Kina, Indien og Israel er værd at holde øje med.

Dyrt og konkurrencepræget

Når det er i Silicon valley, at pengene ligger, og det er her, du kan møde de rigtige mennesker, bliver konkurrencen også hård. For folk kommer fra hele verden for at lykkes. 72 procent af de ingeniører, der arbejder i Silicon Valley, er immigranter fra resten af verden, og 52 procent af Silicon Valleys unicorns (virksomhed der er vurderet til mere end 1 milliard dollars) er stiftet af immigranter. Derfor stiller det også krav til at være skarp og kunne arbejde i netværk samt til vedholdenhed og energi, hvis man vil have succes i Silicon Valley, fortæller Søren Juul Jørgensen.

“Silicon Valley er ikke for alle,” siger han og fortsætter. 

“Jeg tror ikke, du finder en softwareingeniør dyrere noget sted i verden end i Silicon Valley. Og det har også betydning for, hvordan man skal bruge Silicon Valley. Det er måske ikke her, man skal flytte hele sin forretning til”.

I stedet, peger han på, har mange virksomheder måske et kontor, hvor der sidder ledelse eller salgsledelse i Silicon Valley. Og mange placerer udviklingsafdelinger i området, mens driften og virksomheden ligger et andet sted, hvor det er meget billigere.

Fordi de store tech-virksomheder er fokuserede på at have adgang til en global videnspulje og rekruttere globalt, giver det også gode muligheder, hvis du er opportunist og har lyst til at prøve kræfter med verdens tech-hovedstad. For der er en evig efterspørgsel efter dygtige ingeniører. Og især hvis du har styr på nogle af tidens mest hypede trends, er der ikke langt til et job.

“Der er altid mangel på dygtige softwareudviklere, og lige nu er der især mangel på folk, der kan noget med machine learning, kunstig intelligens, virtual reality og blockchain,” siger Søren Juul Jørgensen.

Innovation Centre Denmark

Innovation Centre Denmark er et partnerskab mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udenrigsministeriet.

Centret i Silicon Valley åbnede i 2006.

Formålet er at forbinde virksomheder, investorer og forsknings- og innovationsmiljøerne i Danmark, og give dem en indgang til de lande, hvor centrene ligger.

Udover centeret i Silicon Valley ligger der centre i München, New Delhi, São Paulo, Seoul, Shanghai og Tel Aviv.

Læs mere på icdk.um.dk