08.02.2016
7 min læsetid

Få styr på sessionslogning - 4 spørgsmål og svar

Sessionslogning er under politisk tumult genopstået fra de døde. Men hvad går det egentlig ud på? Hvad kan det bruges til, og hvorfor blev det afskaffet?

Magnus Boye

af Magnus Boye

Den omstridte sessionslogning er tilbage. Efter at være blevet skrinlagt i 2014 er loven om internetovervågning klar til endnu en runde i den politiske arena. I en ny og opdateret form skal loven - efter forslag fra justitsminster Søren Pind (V) - behandles af Folketinget til marts.

IDA Universe giver dig hoved og hale i sagen om sessionslogning.

Hvordan fungerer sessionslogning?

Sessionslogningen går helt grundlæggende ud på at indsamle informationer om, hvilke hjemmesider samtlige danskere besøger. Loven trådte i kraft i 2007, hvor teleselskaberne blev bedt om at indsamle hver 500. datapakke i den samlede internettrafik i landet. Alene i lovens sidste leveår gemte teleselskaberne ikke mindre end 3,5 billioner registreringer af danskeres adfærd i cyberspace.

Registreringen tæller i både den gamle og nye udgave af loven blandt andet IP-adresse for både afsender og modtager, portnummer samt tidspunkt. Altså gemmes groft sagt, hvilken hjemmeside, der tilgås samt hvorfra og hvornår.  

Den største ændring i den nye lov, er tilsyneladende, at teleselskaberne i fremtiden skal indsamle hver enkelte session for hver enkelte bruger.

Der er på den måde garanti for overvågning af alle internetbrugere. Det er netop denne udvidelse, der er med til at gøre Jakob Willer fra brancheorganisationen Teleindustrien, utryg ved det nye forslag.

- Det er værre, end vi havde frygtet, og jeg er bekymret for processen, siger Jakob Willer til Version2.

Hvad siger partierne?

Sessionslogningens mulige genopståen har også fået en blandet modtagelse blandt de politiske partier. DF’s retsordfører Peter Kofod Poulsen bakker i utvetydige vendinger op om loven som et værktøj for politiet.

- Det var en stor fejl, at man afskaffede det. Det kan bidrage til, at man kan finde spor i opklaringen af store sager, siger Peter Kofod Poulsen til Ritzau

Anderledes forbeholden er holdningen dog i resten af Folketinget, hvor både Liberal Alliance, Konservative og Radikale Venstre har udtrykt skepsis, mens Socialdemokratiet ikke vil tage stilling før både Rigspolitiet og Søren Pind har fremlagt deres anbefalinger

Heller ikke i Venstre er synet på den nye overvågning entydigt positivt. Regeringspartiets it-ordfører, Torsten Schack Pedersen, havde ikke hørt noget om forslaget, før han læste om det i medierne.

- Jeg ved ikke, hvad det er, der bliver foreslået. Men jeg kan konstatere, at vi var meget kritiske over for det daværende system og godt tilfredse med, at det blev afskaffet, siger han ifølge DR.

Hvorfor blev det egentlig afskaffet?

Netop Venstre var i 2014 med på at droppe sessionslogning efter syv års levetid. På det tidspunkt blev EU’s såkaldte telelogning erklæret ulovlig af EU-domstolen. 

Daværende justistsminister Karen Hækkerup afviste dengang, at dommen skulle have konsekvenser for den danske praksis, som var mere restriktiv end selve EU-direktivet.

Til gengæld afskaffede ministeren altså sessionslogningen med henvisning til, at politiet ikke kunne bruge al den information, som blev gemt. I det første år af systemets levetid havde Rigspolitiet ingen værktøjer til at bruge de enorme datamængder. I 2012 kunne ordensmagten nævne én sag, hvor sessionslogningen var blevet brugt i efterforskningen - til at frikende en mand mistænkt for at bryde ind i en netbank.    

Virker det så denne gang?

Siden sessionslogning blev lagt i graven, har Rigspolitiet meldt nye ønsker til en ny og mere omfattende logning af internetadfærd. Version2 kunne sidste år vise hele politiets ønskeseddel med fire separate visualiseringer. 

Rigspolitet bakker da også op om Søren Pinds forslag. Sessionslogning er ifølge politidirektør Svend Larsen mere nødvendig end nogensinde, fordi kommunikationen flytter sig fra sms’er og almindelige telefonopkald og over på internetbaserede kanaler som Skype, iMessage og FaceTime. Derfor håber Søren Larsen også på bedre effekt, hvis sessionslogningen genindføres.

Hvis det bliver lagret på den rigtige måde, så er det her et meget vigtigt efterforskningsredskab for politiet. Der er ingen tvivl om, at hvis du har den rigtige sessionslogning, så vil du opklare flere forbrydelser, siger politidirektøren til DR.

Kritikere har bemærket, at den nye lov - som den gamle - indsamler oplysninger om danskere, der ikke er under mistanke. Tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen kalder forslaget for et “knæfald for frygten”. mens it-tænketanken Bitbureauet under hashtagget #zombiesessionslogning opfordrer borgere til at protestere til de folkevalgte. 

Sessionslogning indsamler detaljererede profiler på hele befolkningen uden samtykke eller mistankegrundlag. Det er mere indgribende end Logningsdirektivet i EU, der blev kendt ugyldigt af EU-domstolen, fordi det er et overgreb på dine menneskerettigheder, lyder det fra organisationen på den til formålet oprettede hjemmeside Zombies.dk.

Sammen med 24 andre organisationer har IDA desuden kritiseret forslaget om at genindføre sessionslogning i et åbent brev til justitsministeren

'Den logning og overvågning, der nu foreslås indført, går i sit omfang og indhold langt videre end det nu underkendte direktiv, og den udvidede sessionslogning synes derved at indebære en masseovervågning af hele befolkningen, som kan være vanskeligt forenelig med borgernes rettigheder og helt grundlæggende principper for et retssamfund,' lyder det blandt andet i brevet. 

Du kan følge med i udviklingen og debatten om sessionslogning på Version2’s fokus-side

Sessionslogning 2.0

Her er hvad den nye sessionslogning efter planen skal gemme om internetbrugere. Al data skal som minimum gemmes i et halvt år.

  • Afsendende IP-adresse
  • Modtagende IP-adresse
  • Transportprotokol
  • Afsendende portnummer
  • Modtagende portnummer
  • Volumental (antal bytes overført)
  • Tidspunkt for påbegyndelse og afslutning af datasession