08.02.2016
5 min læsetid

C++-skaber: Sådan arbejder du med en programmør

Skaberen af C++, Bjarne Stroustrup, har svaret på Reddit-brugeres spørgsmål om alt fra programmering og styresystemer til at være eksil-dansker på Manhattan.

Magnus Boye

af Magnus Boye

Foto: Julia Kryuchkova

‘Hej!

Jeg er datalog I USA, mest kendt for at designe C++.’

Sådan indleder Bjarne Stroustrup sin såkaldte AMA-session - Ask Me Anything - på det sociale medie Reddit. I flere hundrede kommentarer skød Reddit-brugerne i januar bunker af spørgsmål efter den danske datalog. IDA Universe giver dig et overblik over de bedste spørgsmål og svar.

Hold dig til det grundlæggende

Flere brugere benyttede lejligheden til at udfritte C++-skaberen om, hvad der er vigtigst at vide som nystartet datalogistuderende.

‘Hvad ellers du gør, bliv god til “the fundamentals”: algoritmer, data structure, maskinarkitektur. Lær at bruge programmeringssprog (og deres støttesystemer); og ikke kun ét sprog. Arbejd på et eller flere større projekter,’ lød svaret fra Bjarne Stroustrup, der fra første færd undskyldte for eventuelle stavefejl i sine amerikansk-danske svar.

‘Alt the trendie stof lærer du alligevel på vejen. Når du er god til fundamenterne bliver du god til games, graphics, web design, networking, security, o.s.v,’ forsikrede datalogen.

Respekt for programmøren

Bjarne Stroustrup havde også råd til Reddit-brugeren Askebaske, der ville vide, hvordan man arbejder sammen med programmøre, når man selv har begrænset teknisk viden.

‘Husk at en god programmer has teknisk viden som du ikke har: at bygge et system, der kan bruges, er effektivt, og kan vedligeholdes kræver viden, træning, og erfaring som du ikke har. Programmering er ikke en “low-level, manual skill”, der kan læres af enhver på et par maaneder,’ slog datalogen fast.

Respekten skal dog også gå den anden vej. Programmøren må anerkende, at den ikke-tekniske kollega har viden og færdigheder, som programørren ikke selv har.

‘God kommunikation er meget vigtigt. Begge sider må vinde respekt’, understreger Bjarne Stroustrup i Reddit-tråden.

Manhattan, mad og musik

Det er ikke alting, der går op i computer-sprog og udvikling for datalogen, der til dagligt arbejder i banken Morgan Stanley og Columbia University i New York.

‘Jeg kan lide et godt måltid mad med venner. Jeg læser en masse ikke-tekniske bøger (f.eks. historie, krimier, SF). Jeg kan lide at rejse. Jeg løber for at stresse af, for at få frisk luft, for at få fred til at tænke, og for at holde mig rask. Jeg lytter ofte til musik,’ fortæller Bjarne Stroustrup til Reddit-folket.

Datalogen har slået sig ned i Manhattan, fordi han gerne vil bo tæt på børnebørnene. Og han har tilsyneladende ingen planer om at vende hjem til Danmark.

‘Jeg kan ikke forestille mig, hvordan jeg ville blive modtaget, hvis jeg flyttede til Danmark og tog del i diskussioner om undervisning og udviklingsmetoder; måske ville mange ikke lytte til en som “havde været væk så længe at han ikke mere forstod Danmark.” Men når jeg kommer hjem på en smuttur og giver et foredrag, går det virkeligt godt. Jeg har stadig mange venner I Danmark. Jeg har besøgt Danmark ca. en gang per år siden jeg tog afsted,’ skriver Bjarne Stroustrup i et svar til Reddit-brugeren JurijFedorov.

Arbejder stadig på C++

Det gik i 1980’erne op for Bjarne Stroustrup, at hans programmeringssprog, var blevet en succes. Det var dog ikke før 90’erne, datalogen egentlig tænkte over, hvor stor udbredelse C++ havde fået.

I dag er sikkerhedens i fokus, når sproget videreudvikles, fortæller Bjarne Stroustrup på Reddit. Programmeringssproget skal have funktioner, som hjælper programmøren med at skrive mere sikker kode.

‘Vores mål er 100% safety og jeg regner med at vi kommer så tæt på det som nogetsomhelst sprog, der kan arbejde direkte med hardware. Vi har allerede 100% resource safety, og det er mere end sprog some Java og C# kan klare,’ skriver danskeren og tilføjer:

‘Jeg tror, at alle sprog vil blive bedre på disse områder.’

Alle spørgsmål til Bjarne Stroustrup kan ses i Reddit-tråden.

Bliv medlem af IDA IT

Er du interesseret i IT, og vil du holde dig ajour med den informationsteknologiske udvikling?

Så tilbyder IDA IT fagtekniske møder, som giver indsigt i højaktuelle emner. 

Fordele ved at være medlem af IDA IT:

  • En masse spændende IT-arrangementer
  • Udvikle dit faglige netværk, hvilket forøger jobmulighederne
  • Bidrage til udvikling af din faglighed ved at udfordre dig selv
  • Du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv

Du kan læse mere om IDA IT her.

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev