18.06.2019
5 min læsetid

Forstå GitHub på 5 minutter

Frivillige kode-entusiaster og multinationale it-giganter bruger GitHub til at dele og samarbejde om software. IDA gør dig klogere på platformen.

Magnus Boye

af Magnus Boye

37 millioner mennesker anvender og udvikler software gennem GitHub-platformen, der er blevet kaldt softwareverdenens svar på biblioteket i Alexandria. Men hvad er det ved GitHub, der tiltrækker amatør-programmører såvel som it-mastodonter som Google og Microsoft? IDA giver dig et overblik.

Samarbejd om software

GitHub bygger på open source-systemet Git, der er lavet af Linux-opfinderen Linus Thorvaldsen og gør det muligt for flere mennesker at samarbejde om at skrive det samme stykke software. Hvis man har prøvet at samarbejde om et tekstdokument gennem værktøjer som Dropbox, så ved man, at der kan opstå problemer, når flere brugere simultant arbejder på samme fil. Det er denne proces, som Git-systemet administrerer.

Med Git skal udvikleren gemme hele software-pakken på sin egen computer, og efterfølgende checke ændringer ind til serveren. GitHub, som har givet Git et praktisk grafisk interface, gør det på den måde muligt at videreudvikle andre programmørers software.

Hvis man ikke har lov til at redigere i koden, kan man stadig lave sine ændringer og sende dem som et forslag til den person, der ejer programmet. Herefter kan kode-ejeren med et simpelt klik integrerer de nye rettelser.

Verificer dine kode-evner

Når en udvikler foreslår ændringer til software, kan kode-ejeren få brug for en ide om, hvorvidt det er et kvalificeret indspark. Det er her GitHubs netværk-elementet spiller ind.

Den sociale netværks-del af GitHub giver hver bruger en profil, og fungerer efterfølgende som et slags internt CV over det software-arbejde, en bruger har lavet.

Netværket giver udviklere fra hele verden mulighed for at diskuttere programmer og ændringer til programmer. Før GitHub-platformen var den form for kommunikation måske reserveret til en e-mail til personen bag den originale kode.

Fordi indsatsen på GitHub er så veldokumenteret, kan den også være et værdifuldt virkemiddel, når man skal søge udvikler-jobs. I flere tilfælde er GitHub-CV’et noget som arbejdsgivere spørger efter.

Udgiv software open source

Foruden netværk og samarbejde har GitHub hittet som en simpel platform til at udgive eksisterende software til offentligt brug. Det er ikke kun brugere med hjemmebryggede stykker software, der gør brug af den mulighed.

Store virksomheder som Google, Microsoft og IBM har alle brugt GitHub, som platform for at dele software, som selskaberne ønsker at gør open source. 

Med 31 millioner software-projekter fra hele verden, er GitHub nemlig verdens største samling af kode. Samtidig har siden sneget sig ind på en 46. plads på listen over de 100 største hjemmesider - en liste som eller er forbeholdt søgemaskiner og større mediehuse.

Github som CV

I takt med at GitHub er blevet en mere og mere populær platform, er sitet også blevet en magtfaktor inden for rekruttering af programmører. Det traditionelle CV er på tilbagetog, og GitHub giver mulighed for at tilføje din ansøgning tyngde, som du aldrig vil kunne få med i et normalt CV. Selv om der formentlig går en rum tid, før CV'et forsvinder helt, melder flere Silicon Valley-virksomheder direkte ud, at de ikke ansætter programmører, der ikke har en aktiv GitHub-profil. 

Der er blandt andet lavet en CV-generator, som du kan bruge, hvis du vil skabe et CV ud fra din GitHub-profil. 

Vil du igang med Git?

Få en god forståelse af distribueret versionsstyring og få de nødvendige færdigheder til virkelig at lykkes med Git på IDAs kursus Mastering version control with Git. Læs mere her. 

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev