07.06.2016
5 min læsetid

Forstå Moores lov på 5 minutter

Moores lov har i årtier dikteret udviklingen af ny it og elektronik. IDA giver dig forståelse af en af it-udviklingens vigtigste lovmæssigheder.

Magnus Boye

af Magnus Boye

Hvis man ikke er typen, der skyr en hver form for teknisk nyhedsartikel, har man med stor sandsynlighed også hørt om Moores lov - en forudsigelse af it-udviklingen, der blev nedfældet i 1965 og stadig holder stik i dag. 

For over 50 år siden skrev Gordon E. Moore artiklen ”Cramming more components onto integrated circuits”. Her skriver Moore blandt andet: 

- The complexity for minimum component costs has increased at a rate of roughly a factor of two per year. Certainly over the short term this rate can be expected to continue, if not to increase. 

For dem der finder originalværket intimiderende, kommer her den hurtige version af Moores lov, som artiklen lagde grund for:

Antallet af transistorer på en chip fordobles cirka hvert andet år.

Sætningen betyder grundlæggende, at udviklingen i transistorer - og i forlængelse heraf computerkraft - er eksponentielt voksende. Moore gjorde selv observationen på baggrund af historiske data. Men her 50 år senere holder loven altså stadig.

Hvad betyder det så? 

For den almindelige forbruger har Moores regel længe betydet, at man kan udskifte en computer med omkring to års mellemrum - og forvente at betale circa det samme for en computer, der har omtrent dobbelt så meget processerkraft.  

Det er dog vigtigt at huske, at Moores lov ikke en naturlov. I stedet er det blevet en slags benchmark for chipudvikling, som særligt chipproducenten Intel - der er grundlagt af blandt andre Moore - måler sig selv med. 

Det forhold gør for så vidt også loven til en slags selvopfyldende profeti, der inspirerer it-selskaber til at nå det niveau, som loven foreskriver. 

Loven vakler

Det betyder dog også, at loven i dag - efter 50 års gyldighed - vakler og er da også flere gange blevet udråbt som død. Intel forventer, at loven kan holdes så langt som 2020, men herefter skal der nye boller på suppen, hvis ikke den reele chipudvikling skal falde bagud i forhold til loven.

Intel har med sine nyeste chips demonstreret, at de kan fremstille chips, hvor mindste detaljer i kredsløbene måler 10 nanometer, til en pris, der overholder Moores lov. Skridtet herefter bliver syv nanometer, men ifølge eksperter vil de fysiske love på et tidspunkt sætte en naturlig stopper for ambitionerne. 

Følgende graf viser udviklingen i transistorantal i mikroprocessorer siden 1971 - samt hvordan Moores lov præcist har forudsagt selv samme udvikling.