13.07.2018
4 min læsetid

Hvad skal vi med et beer pong-bord med kunstig intelligens og LED

På Roskilde Festival oplærer en flok DTU-studerende et beer pong-bord i at høre, hvor bordtennisbolde lander. Forsøget kan bruges til at lave billige touchskærme af træplader.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

En gruppe Roskilde Festival-gæster hjælper med at oplære det neurale netværk i beerpong-bordet. foto, Mikal Schlosser.

Sigt, ram koppen og fryd dig over at modstanderne må tømme indholdet ned i svælget. Meget mere er der ikke i det populære drukspil beer pong, som oprindeligt er opfundet i de amerikanske universitetsmiljøer.

Navnet er sammenstøbet af de engelske ord for øl (beer) og bordtennis (ping pong), da det ofte er øl, der er i kopperne, som står placeret på begge ender af et bordtennisbord med de dystende hold på hver sin side.

På DTU har man på årets Roskilde Festival fundet en helt ny måde at udnytte de mange forgæves kast med bordtennisbolde. I TechLab-området på festivalpladsen har Tobias Mouritzen og hans medstuderende opstillet et 2,5 meter langt bord fyldt med lysende LED-lamper. Bordet er udstyret med fire mikrofoner, som opmærksomt lytter, når bolden rammer bordet på vej over på den anden side.

”I normal beerpong kaster man direkte ned i modstanderens glas. Men i det her spil, vil bordet lyse op et tilfældigt sted, og så skal man prøve at ramme inden for den cirkel, som bliver markeret,” forklarer Tobias Mouritzen, der studerer elektroteknologi ved DTU til IDAs teknologipodcast Techtopia.

”Hver gang man rammer, optager vi hvordan det lyder, når bolden lander der. Og når folk har spillet over en hel festival, og bolden er blevet optaget på forskellige positioner, så har vi et neuralt netværk, som forhåbentlig er i stand til at lære at lokalisere nedslaget af en bordtennisbold kun ved hjælp af lyden fra de her fire mikrofoner,” siger han.

Kan bruges til at lave touch skærme

Bordet er udstyret med omkring 1000 LED-lamper, der skifter mellem rødt, grønt og blåt lys. Under dem er der en normal træplade og ovenpå en gennemsigtig akrylplade.

Hvis forsøget går godt og bordet via det neurale netværk og de fire mikrofoner lærer at bedømme præcis, hvor boldene lander, kan det ifølge Tobias Mouritzen bruges til andet end bar at få præcise data på et ølspil.

”Det er smadderinteressant, hvis det kan lade sig gøre, for så kan man pludselig bygge kæmpestore touchskærme med billig teknologi, som kan virke i meget robuste setups og i mange forskellige omgivelser og miljøer,” siger han.

Fx kunne man forestille sig et møde på netop Roskilde Festival ved hjælp af en projektor og en træplade med et par mikrofoner og en minicomputer, og wupti, så har man en billig touch screen til at facilitere mødet med.

Du kan høre hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte via iTunes, hvor vært Henrik Føhns også prøver kræfter med beer pong-spillet.

Tilmeld dig Techtopia

I nyhedsbrevet får du bl.a. artikler og historier om de emner vi beskæftiger os med i podcasten.
  • Artikler
  • Historier
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev