26.01.2018
4 min læsetid

I fremtiden kan du få ordineret en app på dit lokale app-otek

Mobile apps skal ligge på den digitale hylde hos din lokale læge, og der skal oprettes en central enhed, der sikrer din data, ifølge SIRI-Kommissionens nye anbefalinger.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Ida Auken og Thomas Damkjær Petersen fra SIRI-kommissionen fremlægger 5 anbefalinger til fremtidens sundhedssystem.

Vi skal have en central enhed, der kan sikre en samlet og sikker holdeplads for vores alle sammens sundhedsdata. Og så skal vi have et oprettet et app-otek.

Sådan lyder et par af de i alt fem anbefalinger fra SIRI-kommissionen i kølvandet på regeringens eget sundhedsudspil inden nytår. Læs de fem anbefalinger her

SIRI-kommissionen er et bredt samarbejde mellem en række fagtekniske eksperter, stiftet af Ingeniørforeningen IDA sammen med folketingsmedlem fra Radikale Venstre Ida Auken. Samarbejdet skal bland andet kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen inden for kunstig intelligens og den digitale disruption.

”Sundhed og det gode liv er målet, data og kunstig intelligens er midlet,” er overskriften på SIRI-Kommissionens samlede anbefalinger, som de fremlagde fredag på Christiansborg. Derfor opfordres der til, at regeringen opretter en central enhed, som kan sikre, at danskernes sensitive og dyrebare sundhedsdata samles et sikkert sted, så både borgere, forskere, sundhedssektoren og virksomheder kan få glæde af det.

"Sundhedsdata kalder vi fremtidens store balanceøvelse. Vi vil rigtig gerne have, at du og jeg i virkeligheden med ro i hjertet og sikkerhed for, at det ikke bliver hacket eller misbrugt, kan lægge sundhedsdata op om os selv, som kan bidrage til, at vores egen læge kan tilgå oplysninger om os, og som kan give et endnu bedre billede end det, vi kender i dag," siger IDA’s formand Thomas Damkjær Petersen, der også er formand for SIRI-Kommissionen til teknologipodcasten Techtopia.

Vi mangler et app-otek

En af de store trends – også inden for sundhed – er danskernes stigende bruge af smartphones og de mange applikationer, der florerer til at hjælpe den enkelte til leve et sundere liv.

Sundhedsministeriet opfordrer danskerne til at benytte sig af de digitale hjælpemidler som apps og wearables i både forebyggelses- og behandlingsfasen. Derfor foreslår SIRI-kommissionen et såkaldt app-otek til kvalitetssikring af de digitale tjenester.

"Vi har så mange apps i vores elektroniske enheder i øjeblikket, som indsamler data om os. Der kunne vi godt tænke os, at man på en eller anden måde kunne få en kvalitetssikring af de apps, som man måtte bruge til at indlæse på den her sundhedsplatform, som vi alle sammen kan tilgå," foreslår Thomas Damkjær Petersen.

Idéen om et app-otek kommer af, et ønske om, at al den data, som patienterne selv kan opsamle om sig selv skal have værdi for sundhedsstyrelsen, sundhedsministeriet eller din praktiserende læge. Det kræver, at vi har et sted, vi kan gå hen og få apps, som er kvalitetssikret, og som man eventuelt kan få tilskud til, mener Henning Langberg, professor ved Københavns Universitet og medlem af SIRI-kommissionen.

"Der bliver i øjeblikket udviklet bunker af apps, og vi har ikke rigtig noget system, som kvalificerer, om det her er en god app eller ej,” siger Henning Langberg, der vil have mobilapplikationerne til at være en aktiv del af den praktiserende læges medicinskab.

”Det er det her med at få dem ind, så din praktiserende læge har nogle liggende på den digitale hylde og siger, det her kunne du prøve. Den her app kan hjælpe dig til at tage din medicin eller spise bedre eller motionere mere. Når du får det anbefalet af din læge kunne det være, at tilskyndelsen ville blive større.”

Op til Sundhedsministeriet

Henning Langberg mener, at de få teknologinørder, der i dag benytter sig af sundhedsapplikationer og wearables ikke bliver taget alvorligt hos lægen. Det er en skam, for lægen ser kun en meget lille del af patientens liv ved en konsultation.

"Ofte bliver det jo set som forstyrrende elementer, fordi lægen har lagt en plan for, hvad der skal ske med dig, når du kommer," siger Henning Langberg, der håber, at Sundhedsministeriet vil tage ejerskab over udviklingen af et app-otek.

Du kan høre hele udsendelsen, hvor vært Henrik Føhns også forsøger at stifte sin egen kryptovaluta på Techtopia.dk eller direkte via iTunes.

Tilmeld dig Techtopia

I nyhedsbrevet får du bl.a. artikler og historier om de emner vi beskæftiger os med i podcasten.
  • Artikler
  • Historier
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev