Blinde vinkler #3: Alexa, gør du mig sexistisk?

Siri, Alexa og snart mange flere. Stemmestyrede digitale assistenter med kvindelige attributter dukker op i flere og flere hjem, men hvad gør det ved vores opfattelse af kønsroller?

 

En forudsigelse lyder at om bare 3 år vil der være 8 milliarder stemmestyrede digitale assistenter i verden. Men hvem er det, der svarer os, når vi taler til en computer? Digitale assistenter lyder oftest som kvinder. Og flere og flere problematiserer, at stemme-interfaces kommer til at reflektere og afspejle stereotype forestillinger om kvinder og efterlader os med en meget snæver forståelse af køn.

I episode 3 af Blinde Vinkler taler vi om, hvordan man designer stemme-interfaces, og hvordan man undgår at kode bias ind i teknologien.

Gæster

Susse Sønderby Jensen, Senior Experience Designer hos Adobe.
Stina Hasse, Postdoc ved Affective Interactions & Relations Lab på ITU.

I podcasten refereres til/fra

Meet Q - The first genderless voice
Multivocal

Læs mere om IDAs Agnes & Betzy-pris på IDAs hjemmeside.

Podcasten er produceret af Ingeniørforeningen IDA. Den er udviklet, tilrettelagt og redigeret af journalist Marie Høst med redaktionel sparring fra IDAs programudvikler Tina Ryoon Andersen.

Podcast: Blinde vinkler

Bias er en uundgåelig del af vores liv. Den hjælper os til at forstå verden, men den er også med til at indsnævre vores verdenssyn og skabe blinde vinkler, som gør at nogle mennesker bliver efterladt i skyggen af det gode selskab.

I denne nye podcast fra IDA undersøger journalist Marie Høst hvor og hvordan brugen af kunstig intelligens skaber utilsigtede bias.

Find alle episoder her.

Du kan også finde Blinde vinkler i iTunes eller din foretrukne podcatcher.