03.01.2018
5 min læsetid

Grundfos bygger fremtidens fabrik

Virtual Reality, Augmented Reality, kollaborative robotter og øget brug af data er blot nogle af de ting, som Grundfos har testet i arbejdet på at skabe fremtidens pumpefabrikker.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

“Det er rigtig vigtigt, at man får lov til at være forandringsagent og bryde nogle af de normale arbejdsmønstre,” fortæller Ulrich Hedegaard Brorson, Senior Manager fra Advanced Manufacturing Engineering i Grundfos.

Grundfos producerer hvert år mere end 16 millioner pumper og står blandt andet for omkring halvdelen af verdens cirkulationspumper. Men det er en oldgammel sandhed, at det er farligt at hvile på laurbærrerne.

I oktober 2016 lancerede Grundfos derfor sit Factory of the future-initiativ. Det handler blandt andet om at sikre, at Grundfos også er konkurrencedygtig om 10 år, fortæller Ulrich Hedegaard Brorson, der er Senior Manager fra Advanced Manufacturing Engineering i Grundfos. Han fortæller, at målet har været at digitalisere Grundfos og hele Grundfos’ værdikæde. 

“Jeg kæmper nogle gang lidt med begrebet digitalisering. For i mine øjne har Grundfos arbejdet med digitalisering i lang tid. Jeg har en artikel liggende fra 2001, hvor en kollega skriver, ‘Nu kan ‘Peder styre produktionen i Tyskland fra sin mobiltelefon’. Det var jo digitalisering dengang, man kaldte det bare ikke digitalisering,” siger han og fortsætter.

 

Temaer - Industri 4.0

Læs mere om vores spændende tema, Industri 4.0 og gå på opdagelse i de forskellige artikler:

Læs mere om Industri 4.0 her

Så på den måde er det ikke noget nyt. Men i dag er mulighederne flere, hastigheden højere og prisen lavere, og det betyder, at der er et stort potentiale inden for dette område som vi gerne vil udnytte

Ulrich Hedegaard Brorson,
Senior Manager fra Advanced Manufacturing Engineering i Grundfos

Factory of the future-initiativet har tre målgrupper. Kunderne skal opleve, at produktionen sikrer mere værdi for dem. Det skal vise sig i kvalitet og leveringsevne, og internt skal Grundfos’ egen konkurrenceevne også hæves, så fundamentet er i orden for, at Grundfos også er førende inden for pumper om 10 år. Den tredje målgruppe, der skal opleve, at fremtidens fabrik er et skridt op, er medarbejderne. Ulrich Hedegaard Brorson fortæller, at det skal være sjovere og mere sikkert at gå på arbejde, og så følger en øget effektivisering forhåbentlig automatisk efter.

“Digitalisering skal gerne gøre det bedre og enklere at gå på arbejde,” siger han.

Atypisk arbejdsmetode

Ifølge Ulrich Hedegaard Brorson har teamet arbejdet på en måde, der er atypisk for Grundfos, hvor man med hans egne ord er gode til at “sætte os ned og tænke over og planlægge ting,”. Men i forbindelse med Factory of the future har det i stedet handlet om at prøve tingene af, og man adopterede et citat fra den amerikanske filantropist Millard Fuller, der beskriver arbejdsformen:
»It is easier to act yourself into a new way of thinking, than it is to think yourself into a new way of acting«.

Der blev på blot tre dage defineret et overordnet perspektiv på ambitionen og der blev ikke defineret business cases eller kpi’er. I stedet blev der peget på seks områder, som virksomheden skulle lære mere om, og så gik arbejdet ellers i gang.

“Vi har haft stor autonomi og fået lov at lære,” siger Ulrich Hedegaard Brorson.

“Det er rigtig vigtigt - især i en moden kultur, som Grundfos - at man får lov til at være forandringsagent og får lov til at skubbe på og bryde nogle af de normale arbejdsmønstre,” siger han.

Blandt de seks indsatsområder, som teamet valgte at se på, var et øget fokus på data som fabrikkens nye råstof, digitalisering af manuelle processer og automatisering af papirgange. Det blev også undersøgt, hvordan man i stedet for blot at bruge 3D-print til prototyper, som man har gjort i 10 år i Grundfos, kan bruge det direkte i produktionen. Og så var der et helt kompetencespor.

Da initiativets aktivitet var højest, kørte Grundfos 34 piloter på samme tid, og en af dem skulle undersøge, om Virtual Reality kunne bruges i forbindelse med træning af ansatte. Træning af nye ansatte bygger i dag på en papirbåren instruktion og sidemandsoplæring. Når de ansatte underviser andre, kan de ikke producere så meget, som hvis produktionen fortsatte sideløbende.

“Samtidig er oplæring meget afhængig af, hvem der skal lære den nye person op. Hvordan formulerer han det, og hvad fokuserer han på. Med VR skaber du en standardiseret træning, der er ens hver gang” fortæller Ulrich Hedegaard Brorson.

Grundfos har skabt en 1:1 træningscelle i Virtual Reality, hvor de ansatte kan træne, men uden at forstyrre hverken maskiner, robotter eller operatører. Og samtidig bliver træningen den samme hver gang, uanset om den ansatte sidder i Danmark eller Tyskland.

VR-træningen indeholder en gamification del, hvor du starter på begynder niveau med masser af hjælp, og slutter på ekspert niveau uden hjælp. Samtidig får du en score for sikkerhed, kvalitet, og du kan konkurrere med andre, der tager træning. En af testpersonerne var en lærling, der aldrig havde havde været på Grundfos, og som lagde ud med fire dage i VR-træningscellen.

“Da han skulle testes fredag bestod han første gang, og den erfarne instruktør sagde, at han opførte sig fuldstændig som en erfaren mand, der havde været der i lang tid. siger Ulrich Hedegaard Brorson.

VR skabte her en stor reduktion i træningstiden fordi lærlingen kunne træne intensivt. Han skulle ikke vente på operatører, der kunne træne ham, så i stedet for at træne to timer den ene dag, to den næste og så en uge uden træning, kunne han bare klø på.

“På steder, hvor vi har svære komplekse processer, hvor fejl er dyre og hvor manglende træning kan være grund til at vi laver mange fejl, er det her en fantastisk teknologi,” siger han.

Teamet har også kørt piloter, der så nærmere på brugen af kollaborative robotter og augmented reality, hvordan man skaber en papirløs fabrik og en række andre ting.

Fravalg af “bar mark-tilgangen”

I Factory of the future har Grundfos også valgt en anden tilgang til implementeringen. Normalt, når der bliver kørt teknologiprojekter, tester man dem på virksomhedens teknologicenter, laver validering og godkender projekterne hvorefter de kan komme ud i produktionen. Den fysiske Factory of the future er i virkeligheden en af Grundfos’ eksisterende fabrikker, og tanken er, at når en ny pilot bliver startet, er det for at teste og lære, men så hurtigt som muligt skal den ned og være en del af fabrikken.

“Selvfølgelig skal vi forsøge at undgå at forstyrre fabrikken, for de skal stadig levere pumper. Men den skal ned og køre, så vi får levende feedback fra vores kolleger i produktionen, der skal bruge det. På den måde er det ikke noget, der er tænkt oppe i elfenbenstårnet, men ikke har sin gang på jorden, når den kommer ned i fabrikken,” siger han.

Den tilgang er også et fravalg af, hvad Ulrich Hedegaard Brorson kalder bar mark-tilgangen, hvor man bygger en helt ny fabrik, der er industri 4.0-ready, og hvor der er god plads til at implementere nye robotter, bruge data på den rigtige måde og alle de andre industri 4.0-greb, som initiativet tester. Og den tilgang er også den rigtige ifølge Ulrich Hedegaard Brorson, selvom den klassiske havde været den nemme løsning.

“Havde vi valgt en bar mark-tilgang, havde det nemmeste i verden fx været at få nogle AGV’ere (Automated guided vehicle) til at fungere i fabrikkerne. Men når vi skulle have dem rundt i vores 40 andre fabrikker, havde de ikke været klar til det, fordi der er udfordringer, vi skal have løst, før vi er klar til implementere AGV,” siger han.

“Det er nogle af de refleksioner, det er med til at give. Og vi får også nogle læringer i forhold til, hvordan vi implementerer og minimerer utryghed”.