11.01.2019
8 min læsetid

LEO Pharma sætter fut under digitalisering af produktionen

Det er ikke nemt at ændre vaner for en 111 år gammel virksomhed, men i LEO Pharma har man kastet sig over augmented reality, machine learning og den store digitale transformation.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Leo Pharma

Det er ikke altid nemt at digitalisere en 60 år gammel lægemiddelfabrik. Foto: LEO Pharma

Det er ikke sådan lige at bringe en 111 år gammel virksomhed ind i en ny digital tidsalder. Særligt når man som lægemiddelvirksomheden LEO Pharma har produktionsmaskiner med mange år på bagen.

”LEO er jo en gammel virksomhed, så vi har også produktionsudstyr, som er relativ gammelt, og hvor der ikke er et centralt sted at samle data op. Så når vi skal lave procesoptimeringer, er det ikke sikkert, at vi har det i et IT-system. Nogle gange er det papirbaseret,” siger Jacob Vejby Grønnegaard, der deltog til konferencen Industri 4.0 - Fremtiden intelligente industri tilbage i januar. 

Jacob Vejby Grønnegaard er direktør for Global Automation & Manufacturing IT hos LEO Pharma og er sat i spidsen for lægemiddelvirksomhedens plan om en gennemgribende digital transformation af produktionen.

Virkemidlerne er nye it-systemer, digitale instrumentbrætter og brug af augmented reality. Det skal fjerne spildtid i forhold til vedligehold, gøre produktionsdata mere tilgængelig og gøre virksomheden klogere på processerne, så de kan optimeres.

Temaer - Industri 4.0

Læs mere om vores spændende tema, Industri 4.0 og gå på opdagelse i de forskellige artikler:

Læs mere om Industri 4.0 her

Langt fra de eneste

Det kan virke overraskende, at en stor og hæderkronet virksomhed som LEO Pharma stadig arbejder med papirer i stor grad.

Men LEO Pharma er langt fra den eneste større virksomhed, der har problemer med at komme i gang med digitaliseringen. Ifølge en undersøgelse fra it-selskabet Dell, der har kigget på et udsnit af de danske virksomheder, sakker de efter sine europæiske konkurrenter.

Blot 1 procent af de danske virksomheder er i kategorien digitale frontløber. Det tal er i Sverige 6 procent. Samtidig er 16 procent af de danske virksomheder i kategorien digitale efternølere mod kun 9 procent i Sverige.

Hvorfor digitalisere en fermenteringsproces?

Men hvor tager man fat, når man er afhængig af en produktion, der kører stabilt, så man kan levere præperater til mere end 80 millioner mennesker hvert år?

LEO Pharma annoncerede for nylig, at de er i gang med at bygge en ny fabrik omkring hovedkontoret i Ballerup til 1,5 milliarder.

Den skal erstatte en 60 år gammel fabrik, der blandt andet kører fermenteringsprocesser for flere lægemidler. Processerne skal forbedres i den nye fabrik. Der skal med andre ord mere aktivt stof ud per liter fermenteret, og det kan man ifølge Jacob Vejby Grønnegaard kun gøre med en dybdegående forståelse for processen.

”I den gamle fabrik har vi fået installeret et dataopsamlingssystem, så vi kan få viden om processerne. Hvordan de kører, hvordan den reagerer og hvordan vi kan justere processen inden for de rammer, vi har for at optimere den,” siger han.

Det er data om iltoptaget, ph-værdien, tider og sukkerdoseringer, der skal opsamles. Jacob Vejby Grønnegaard anslår, at 20-40 procent af de forbedringer, der er krævet, skal komme fra den viden.

”Vi er givetvis lige nogle år efter vores andre kollegaer i branchen på det her område. På den måde er det ikke ekstremt. Men for at få de data tilgængelige skal vi gøre det digitalt, så vi kan samle det op. I forhold til andre firmaer, der er længere fremme, får vi så til gengæld et større udbytte, fordi vi endnu ikke har de her lettilgængelige data,” siger han.

AR-briller skal effektivisere pakkelinjen

Jacob Vejby Grønnegaard har også bragt en helt ny teknologi ind i LEO Pharmas produktion, nemlig Microsofts Hololens-brille og hele augmented reality-teknologien.

Med augmented reality sætter man et ekstra virtuelt lag på virkeligheden, som kan ses gennem Holelens-brillen. LEO Pharma er derfor ved at få bygget en digital model af deres pakkelinje, hvor instruktioner hænger digitalt ud fra relevante håndtag, knapper eller lignende.

Når produktionen skal lægges om, skal pakkelinjen indstilles til nye produkter og pakkestørrelser. Det er både tidskrævende og svært at undgå fejl, der kræver at produktionen stopper.

”Det ene er at vi får processen til at gå hurtigere, så man ikke behøver at gå frem og tilbage mellem papir og pakkelinje. Men også at vi ikke har alle de her små stop efterfølgende, fordi pakkelinjen er indstillet forkert. Med vores nye AR-løsning hænger instruktionen lige over det håndtag, man fx skal dreje fra 17 til 27. Ofte er der syv håndtag lige ved siden af hinanden, og det er besværligt.”

Vil have gennemtestede løsninger

Det er LEO Pharmas første spæde skridt ind i augmented reality-teknologien. De er midt i implementeringsfasen, som tager 3 måneder.

Det er det tyske firma Goodly Innovation, der har målrettet en augmented reality-tjeneste til farmaindustriens pakkelinjer. Virksomheden består af folk fra filmbranchen, der har arbejdet med animation i mange år. Det er derfor en færdig løsning, der ifølge Jacob Vejby Grønnegaard er relativt let at installere.

”Det er en anden del af vores strategi. Vi vil gå med noget færdigtestet, så det ikke er os, der skal udvikle det. Vi vil have produkter, der er modne, når vi installerer det. Og vi vil også gerne standardisere, så der har vi et andet program, der går på at få standardiseret på tværs af vores sites,” siger han.

Jacob Vejby Grønnegaard har en forventning, om at løsningen kan rulles ud på alle pakkelinjer i LEO Pharma.

”Vi har en forventning, om at det her kan gå hen og blive en de facto standard i branchen, så derfor er det den vej, vi går. Hvis vi går fem år frem, vil vi gerne tro på, at det vi har valgt, hænger ved,” siger han.

Instrumentbræt og machine learning

Det er et generelt problem, at lægemiddelindustrien er dokumentationstung. Under produktion er der en forskrift, man skal følge nøje, og det skal dokumenteres grundigt, at man har gjort det rigtigt undervejs.

”Vi kalder det jo selv en transformation, vi er på vej igennem, så det er noget, der kommer til at betyde utroligt meget primært for produktionen. Fx har vi i dag rigtig mange folk, der bruger tid på at håndtere papir enten ved at udfylde, redigere eller reviewe. Alt det arbejde bliver digitalt, så de i stedet kan bruge tid på at optimere processen eller noget helt andet. Den type arbejde vil lige så stille forsvinde,” siger Jacob Vejby Grønnegaard.

LEO Pharma er også ved at udvikle smarte instrumentbrætter, der kan samle data op fra de mange sites og projekter til et overskueligt overblik over den store produktion. Og i indre København sidder en innovationsenhed, der arbejder intenst med machine learning.

Der sker med andre ord meget, som peger i vejen af, at få LEO Pharma bragt ordentligt ind i den fjerde industrielle revolution. Opbakning er der hele vejen op igennem ledelsen, fortæller Jacob Vej Grønnegaard, så det er et andet sted, udfordringen ligger.

”Den største udfordring er mangel på tid og folk til at eksekvere de her projekter. Det er store projekter, som involverer store dele af organisationen. Og når vi begynder selve implementeringen, så kommer hele den her forandringsledelse i LEO, som bliver en stor udfordring. Det er ikke nok bare at implementere teknikken. Det er en helt ny måde at arbejde på. Så en stor del af arbejdet, bliver også at få alle folk til at arbejde i samme retning,” siger han.

De fire industrielle revolutioner
  • Den første industrielle revolution startede i den sidste del af det 18. århundrede, hvor teknologiske fremskridt som masseproduktion, minedrift og dampmaskinen ændrede grundlæggende på samfundet.

  • Den anden industrielle revolution blev især båret af stål og elektricitet, som nu for alvor gav mulighed for at sætte masseproduktion i system via f.eks. opfindelsen af samlebåndet i 1870.

  • Den tredje industrielle revolution markerede fra 1970'erne et skift fra den mekaniske og analoge teknologi til den digitale, som vi kender i dag med informationsteknologi, elektronik og automatisering.

  • Den fjerde industrielle revolution står i et vist omfang på skuldrene af den tredje. Robotter spiller nu en endnu større rolle ligesom især 3D-print, kunstig intelligens, big data, og genteknologi forventes at ændre mærkbart på vores hverdag allerede i løbet af få år.