16.01.2019
4 min læsetid

Sænk ambitionsniveauet, og spring ind i industri 4.0

Mindre virksomheder går glip af gevinsterne ved Industri 4.0, fordi de sætter barrieren unødvendigt højt.

Anders Kjøller

af Anders Kjøller

Industri 4.0 kommer til at forandre produktionsindustrien radikalt. Avancerede cobots, der kan navigere sikkert imellem mennesker på produktionsgulvet, er bare én af mulighederne.

En anden er intelligente maskiner, der selv overvåger deres vedligeholdelsesbehov og advarer teknikerne, før de går ned.

Men paradoksalt nok kan det store potentiale være med til at afholde små og mellemstore virksomheder fra at prøve kræfter med industri 4.0, fordi det virker for uoverkommeligt og ambitiøst.

Det mener Claus Holm, der er Head og Product Management i den tyske teknologivirksomhed Festo og talte på konferencen Industri 4.0 – Fremtidens intelligente industri den 24. januar i København.

”Mange har en oplevelse af, at de er nødt til at investere i store IT-systemer med komplekse cloud-løsninger og kunstig intelligens, for eller er det ikke rigtig Industri 4.0. Men man kan sagtens starte i det små og stadigvæk få en forretningsmæssig fordel”, siger Claus Holm.

Det skyldes blandt andet, at sensoriske komponenter, der kan opsamle data og kommunikere selvstændigt, efterhånden er blevet så billige, at de fleste virksomheder kan købe dem.

”Køber man en fotocelle, så er det ikke længere en merudgift at sige, at den skal være på IO-link og måle, hvornår lysintensiteten falder, så den kan fortælle, at den er beskidt. Så det er muligt at få sensoriske funktioner og dataopsamling helt ned på den laveste komponent i styringshierarkiet og dermed få meget mere data,” forklarer han.

Temaer - Industri 4.0

Læs mere om vores spændende tema, Industri 4.0 og gå på opdagelse i de forskellige artikler:

Læs mere om Industri 4.0 her

Start med nøgledata

Festo har selv udviklet en IoT-platform, der opsamler data fra produktionsudstyr og viser det grafisk, så det blandt andet er nemmere at få et overblik over maskinernes strøm- og luftforbrug.

Claus Holm mener, at alle virksomheder vil få gavn af at gøre deres data mere synlige, fordi det gør det muligt at finde bedre og mere effektive løsninger. Først er det dog nødvendigt at udpege nøgledata i stedet for at undersøge alting.

”Det er en god ide at overveje, hvilke aspekter af industri 4.0, der er mest gavnlige. Vil I have kortere nedetid på et anlæg, fordi udstyret bliver serviceret, inden det går ned? Vil I sænke energiforbruget og dermed spare penge på strøm? Handler det om at effektivisere jeres processer, eller vil I vide, hvilke produkter der forsager mest slitage at producere?”, spørger Claus Holm.

Demokratiseret data

Små og mellemstore produktionsvirksomheder kan altså med fordel undvige hypen om den mest avancerede teknologi og i stedet fokusere på at plukke de lavthængende frugter først, mener Claus Holm.

Det kan blandt andet være at indsamle den relevante data fra produktionen og dele den på tværs af organisationen for at få nye perspektiver. Claus Holm kalder dette ”demokratisering af data”, og det kan give store fordele, uden at machine learning og dyre cloud-løsninger er en nødvendighed.

”Der er stor forskel på, hvad man får ud af den samme data afhængigt af, om man er produktionsleder, operatør eller vedligeholder services. Men når man tager udgangspunkt i de her trenddata, får man en anden forståelse for processens sammenhæng, og på den måde kan man komme med innovative ideer til at udvikle sin produktion eller proces”, forklarer han.

Herefter kan man på et senere tidspunkt, når virksomheden er gearet til det, begynde at anvende mere avancerede teknologier til også at finde mønstre i den data, som produktionsudstyret selv genererer.

"Næste skridt kan være at anvende kunstig intelligens eller nogle af de her analytics-funktioner, som der er i de cloud-løsninger, man typisk anvender. Så er det for eksempel muligt at se på, om det er en bestemt rækkefølge af produkter, som giver et ændret slitagemønster, eller om temperaturen i produktionslokalet har indflydelse på, hvor hurtigt en maskine bryder ned. Men det er skridtet videre og ikke der, man skal starte”, afslutter han.

Kom i gang med Industri 4.0: Fire råd fra Claus Holm
  1. Få identificeret nøgledata, der kan give dig relevant viden om din produktion.
  2. Lav en grafisk repræsentation af jeres data, der er nem at afkode på tværs af din organisation.
  3. Analyser jeres data for at få indsigter, I kan benytte til at opnå jeres målsætninger.
  4. Hold jer opdateret på den teknologiske udvikling, så I kan investere i den rigtige teknologi, når den har det rette prisniveau, og organisationen er moden til at implementere den.