09.05.2017
5 min læsetid

De danske byer går forrest i udrulningen af IoT

Der er talt meget om IoT de seneste år, men teknologierne begynder nu at nå et niveau, hvor de giver reel værdi mange steder. Især de danske byer trækker læsset, mens produktionsvirksomhederne endnu ikke for alvor har taget Internet of Things til sig

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Selvom termen Internet of Things blev brugt for første gang i 1999, er det gået - som det ofte gør med nye hypede teknologier: Meget snak om potentiale, men forholdsvis få konkrete cases, som giver værdi. Ifølge landets største teleselskab, TDC, er IoT dog begyndt at flytte sig ud af buzzword-fasen og til et stadie, hvor teknologien begynder at være moden.

“De sidste 5-8 år er der sket en masse på det her område, selv om vi stadig kun er på dørtærsklen til, at vi for alvor får et gennembrud. Men hvis man kigger på antallet af virksomheder på markedet, på teknologierne og på kundernes modenhed og parathed til at adoptere de her nye løsninger, så sker der rigtig meget i de her år. Og det er både når vi taler byer og virksomheder,” siger Søren Nørgaard Madsen, som er IoT & Smart City Strategist i TDC. Han fortæller, at der bliver afsat store budgetter til løsninger, og derfor stiger modenheden også.

Selv er Søren Nørgaard Madsen involveret i projekter som Copenhagen Street Lab og Danish Outdoor Lighting Lab (DOLL), der skal vise vejen for brugen af IoT i gadebilledet i henholdsvis København og Albertslund. Og han mener, at de danske byer på mange måder går forrest, når det kommer til at flytte IoT-begrebet fra hype til konkrete løsninger i byen, der tilfører værdi. Han fortæller, at det især er teknik og miljø-området, som har kastet sig over at bruge teknologierne til at løse opgaver, som traditionelt har været mandskabs-tungt, fordi man har kørt rundt i cirkler i mere eller mindre faste kadencer.

“Det kan være at tjekke, om en brønd er tilstoppet eller at tømme affaldscontainerne, som er et helt klassisk eksempel og et af de områder, som er ved at blive udrullet i større skala. Når vi får målinger på, om skraldespandene er tømte eller fyldte, kan man optimere - ikke kun i forhold til ruteoptimering - men også i forhold til at få viden om, om man har det rette antal containere, om de bliver tømt i den rette kadence osv.,” siger han og fortæller, at optimeringsværdien har været over 70 procent i de forsøg med affaldshåndtering, som TDC har været en del af. 

Andre klassiske eksempler er styring af belysning, så lamperne kun er tændt, når der er brug for dem, og intelligent trafikstyring. Og her handler det meget om skalering.

“Jeg synes, gadebelysning nærmest allerede har bevist sig selv. Men den næste bølge bliver at lave yderligere optimeringer og effektiviseringer. Altså løsninger, hvor man også kigger ind i integrerede løsninger, hvor lysstyring bliver integreret med parkering fx. Man kan forestille sig alle mulige ting,” siger han.

Flere standarder

En af grundene til, at vi nu begynder at se løsninger, som fungerer, er ganske simpelt, at teknologierne og standarderne er bedre til at holde strøm, de bliver billigere, mere stabile og dækker bedre. Traditionel teknologisk udvikling. Men det betyder ikke, at standard-krigene er slut, og at der er fundet en one-size fits all-løsning.

“I de kommende år vil vi se en masse forskellige standarder. Og så vil vi se, at det begynder at finde et lejde, fordi der også vil være en efterspørgsel efter det. Og jeg sikker på, at der er nogle af de mange connectivity-teknologier, vi ser i dag, som vil dø. før batterilevetiden på opkoblede devices er løbet ud” siger Søren Nørgaard Madsen.

Hvilke konkrete teknologier, der forsvinder, vil han ikke spå om. Men selv mener Søren Nørgaard Madsen og TDC, at Narrowband IoT-standarden har et stort potentiale og derfor bliver en af de teknologier, som vi også ser i fremtiden. Blandt andet fordi teknologien i et vist omfang kan benytte den eksisterende landsdækkende mobilnet.

“Narrowband IoT ligger i vores DNA. Det er at bruge vores eksisterende teknologi, og så er det en del af rejsen frem mod 5G og i virkeligheden også i høj grad det, 5G kommer til at understøtte. Det er lidt 4,5G,” fortæller han.

Det er primært i forhold til latency, sikkerhed og at der er høj quality of service, at han peger på fordele ved Narrowband IoT. Ulemperne er til gengæld, at teknologien aldrig kommer til at kunne konkurrere på prisen med de allerbilligste, selv om prisen uden tvivl vil falde på Narrowband IoT og gøre teknologien mere konkurrencedygtig. Sigfox spår fx, at de kommer ned på abonnementer på 2 dollars om året.

“Derfor tror jeg også, at de vil tage nogle markeder, hvor man ikke skal have særlig stor sikkerhed, og hvor du bare skal kyle nogle ting ud i et eller andet, og så dør de på et tidspunkt. Og så betyder det ikke så meget,” siger Søren Nørgaard Madsen og fortsætter

“Og så vil der være nogle steder, hvor man har brug for en højere dataforsyningssikkerhed, hvor Narrowband IoT vil stå noget stærkere”.

Danske virksomheder tøver

Søren Nørgaard Madsen fortæller, at de fleste større byer i dag i et eller andet omfang har taget IoT til sig, men at der måske i virkeligheden ligger et endnu større potentiale i de danske virksomheder.

“Vi ser et kæmpe potentiale mange steder. Men vi har oplevet, at byerne på grund af økonomiske krav og demografiske tendenser, der gør, at de skal levere mere for færre penge, måske har været længere fremme i skoene og mere villige til at kigge ind i en ny måde at arbejde på,” siger han og fortsætter.

“Til gengæld oplever vi en smule tilbageholdenhed hos danske virksomheder. Der er lavet analyser, som peger på, at danske virksomheder ikke har en høj grad af modenhed i forhold til IoT. Og den oplevelse deler vi hos TDC”.

Internet of Things

Er du interesseret i at vide mere om Internet of Things, så kan du se mere på vores forsiden her: 

Læs mere om Internet of Things her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder