09.10.2017
3 min læsetid

"Internettet er blevet verdens største overvågningsapparat"

Overvågningssamfundet er på grund af internettet allerede gået langt længere, end George Orwell havde tænkt, da han skrev Sci-Fi-klassikeren 1984. Det mener it-legenden Brad Templeton, som er blandt talerne til årets Driving IT.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

“Den største udfordring, vi står overfor, er at få samfundet til at indse, at vi har brug for privatliv, og at vi har brug for at begrænse disse organisationers (red: sikkerhedstjenester) muligheder. Vi er nødt til at trække en streg et eller andet sted”.

Selv om få er så begejstrede og har arbejdet i så mange år for internettets muligheder, er den verdenskendte it-udvikler og kommentator Brad Templeton også meget bekymret for fremtidens internet, som han kalder “verdens største overvågningsapparat”. Det forklarer han i et interview med den amerikanske organisation Big Think om overvågningssamfundet.

“Vi er nødt til at få folk til at forstå, at der ikke nødvendigvis er et “trade-off” mellem privacy og sikkerhed. At det er muligt at fastholde dine rettigheder og bevare et sikkert samfund på samme tid, selv om det er sværere. For det nemmeste er egentlig, at alle bare opgiver deres rettigheder, så det er den største udfordring i fremtiden,” siger han blandt andet i interviewet.

Brad Templeton har været aktiv i arbejdet med at skabe fundamentet for det, vi i dag kender som internettet, siden 1979 og var blandt andre med til at starte verdens første dot-com-virksomhed. Og han er meget bekymret for den udvikling, som nettet har taget. 

“Vi skabte dette vidunderlige internet, som vi alle bruger hele tiden. Vi køber ting på det, vi har sex over det, vi kommunikerer over det. Så mange aspekter af det, foregår over nettet, og vi har brugt enorme beløb på at bygge det og en række håndholdte enheder, computere og software. Men hvad har regeringerne og de store firmaer gjort?,” spørger han og svarer selv.

“De har gjort det til verdens største overvågningsapparat. Et overvågningsapparat, som ikke engang George Orwell havde drømt om”.

Nålen i høstakken

Problemet er ifølge Brad Templeton, at verdens sikkerhedstjenester er så bekymrede for sikkerheden, at de har indført en de facto omvendt bevisførelse. I stedet for at gå ud fra at alle er uskyldige, indtil andet er bevist, går sikkerhedstjenesterne ud fra, at alle er skyldige.

“De kigger, fordi de er nødt til at finde en nål i en høstak, i hele høstakken. De kigger på uskyldige mennesker for at finde skyldige mennesker,” siger han og slår samtidig fast, at ingen argumenterer mod, politiet og sikkerhedstjenesternes berettigelse. Men omfanget af overvågning er gået for langt.

Brad Templeton

Brad Templeton har spillet en vigtig rolle i opbygningen af internettet siden siden 80erne og har gennem tiden haft en række forskellige roller som alt fra skribent, entreprenør, programmør, aktivist, oplægsholder og bruger.

Templeton var stifter, skribent og softwarearkitekt på ClariNet Communications Corp., som i 90erne skabte en online avis og blev det første reelle dot-com-firma, som udelukkende eksisterede på nettet. Derudover har Templeton været involveret i en række vigtige projekter i internettets spæde start. Fx i forbindelse med opbygningen af USENET, VisiCalc (verdens første regneark) og komprimeringsprogrammet Stuffit.

I dag leder han Networks & Computing Systems på Singularity University og fungerer som konsulent i forhold til selvkørende biler.

Læs mere om Brad Templeton