09.06.2017
4 min læsetid

Iphonen har forstyrret os i 10 år, skal vi gøre noget ved det?

IPhonen startede ud som et fantastisk værktøj, men store kommercielle kræfter har overtaget den i kampen om vores opmærksomhed. Sluk, siger læge, og en app kan hjælpe dig.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Er det til til at slukke mobilen lidt oftere spørger læge Imran Rashid?

Det er nu ti år og en milliard iPhones siden Appel for første gang satte sin første smartphone fri og sendte nye adfærdsmæssige bølger gennem vores samfund.

Ifølge en undersøgelse fra sidste år, som Facebook har foretaget, så tjekker de såkaldte millenials, unge født i det nye årtusinde, deres telefon 157 gange om dagen. Det svarer til et tjek hver 6. minut af deres vågne tid, og det vækker bekymringer rundt omkring.

Blandt andet hos læge Imran Rashid, der er aktuel med sin nye bog med den stærkt opfordrende titel, SLUK, som handler om at overleve i den nye digitale virkelighed.

Ikke en neutral teknologi

Problemet stopper ikke hos de unge. Også hos de arbejdende generationer har iphonen og andre smartphones medvirket til at arbejdet for mange altid rumsterer i hovedet og kontoret er med i lommen.

"Det startede med at være et fantastisk værktøj, men over årene har en masse store firmaer fundet ud af, at man kan bruge det til at få adgang til menneskers hjerne og til at få fat i menneskers opmærksomhed, og at man rent faktisk kan tjene uhyrlige summer på det," lyder dommen fra Imran Rashid.

"Så fra at være et værktøj er det i dag mere blevet en form for spillemaskine. Det ligger der selvfølgelig en masse psykologi bagved, men det er ikke længere bare en neutral teknologi, der er i forlængelse af menneskets bevidste ønsker. Det er også en teknologi, som bruger mennesker på forskellige måder ud fra kommercielle perspektiver."

Jagten på de blå tommelfingre

Imran Rashid interesserer sig for, hvad der sker, når den menneskelige hjerne møder telefonen. Han har fra et lægefagligt perspektiv beskrevet, hvordan tanken om notifikationer og små blå tommelfingre frigør dopamin i hjernen og skaber en følelse af velvære, som vi gerne vil vende tilbage til igen og igen.

Hvis mønsteret lyder genkendeligt, så er det lige præcis Rashids pointe. Han sammenligner det med ludomani eller for den sags skyld afhængighed af andre typer af dopaminkilder såsom alkohol og euforiserende stoffer.

"Hvis du går rundt med en spilleautomat i lommen, som kan belønne dig hver 6. minut, jamen så risikerer du jo netop at udvikle ludomani. Og hvis du giver mennesker nogle digitale rammer, hvor de kan blive belønnet for at fortsætte med at vælge det digitale til, så risikerer du også at virkeligheden taber," siger han.

Appellen i Sluk er, at vi skal tage teknologien tilbage. Vi skal første spørge os selv, hvordan vi gerne vil indrette vores samfund, hvilke værdier, det skal bygge på, og første derefter se, hvordan teknologien kan hjælpe os med det.

Ud af pinballmaskinen

En ting er den konstante søgen efter den nemme dopamintricker, en anden er, hvad det sker på bekostning af. Her er koncentrationsevnen ifølge flere eksperter det første offer, når vi dag efter dag sidder og swiper og scroller på vores Facebook- eller Twitter-feed for kun sjældent at stoppe op og dykke helt ned i de informationsklumper, som vi ellers kun ser toppen af.

Leder for Center for Information og Boblestudier, Vincent Hendrick, kalder det pinball-effekten efter den stakkels metalkugle i en flippermaskine, som bliver skudt frem og tilbage i en boks for at holde den i live. Pointen er, at menneskehjernen slet ikke er skabt til at håndtere så mange informationer, som alverdens mobilapplikationer tilbyder os. Og det er en ny udfordring, som på få år har tårnet sig op foran os.

Imran Rashid kalder det teknoferens, en sammensætning af teknologi og interferens, og han mener, at dette kan give hormonelle forstyrrelser, som forplanter sig i vores børn. For eksempel når barselsramte mødre hellere vil tjekke om der er kommet like eller en ny opdatering fra veninden i Facebook-feedet. Til sammenligning er der udført rotteforsøg, hvor rotter udsættes for konstante forstyrrelser. Her viste det sig, at de påvirkede rotters unger risikerede at miste evnen til at føle glæde permanent.

Sæt telefonen på Hold og vind en Coca Cola

Disse bekymringer har absurd nok skabt et grundlag for et kommercielt foretagende, der skal hjælpe unge med at holde koncentrationen i undervisningen på bekostning af deres telefons opmærksomhed.

Det er applikationen HOLD, der er opfundet af tre CBS-studerende, der under en usædvanlig kedelig forelæsning følte så stor tiltrækning til at tjekke telefonerne, at idéen poppede op.

HOLD er geofenced, så den kun kan aktiveres på skoler. Når eleven sætter telefonen på hold, optjener han point for hvert 20. minut, han ikke interagerer med den. Pointene kan så bruges på at købe produkter, som de sponsorerende virksomheder har ofret til formålet.

"Vi incentiverer selvfølgelig mod, at studerende i stedet for lige at tjekke, hvad der sker på Facebook, holder ud, følger med, og så for deres tid kan de købe en Coca Cola et fitnessmedlemskab, en rejse, et gavekort, som vi så har nogle sponsorer, der hjælper med at give," siger Alexander Avanth, der er bestyrelsesformand for den danske afdeling af Hold.

Også aktuel i hjemmet

Hold er et eksempel på, at teknologien kan tages tilbage og bruges som et værktøj til at understøtte den måde, vi gerne vil indrette vores samfund på. Den har i dag 15.000 brugere i Danmark og Norge fordelt på iOS og Android, og man har mærket en kraftig stigning siden januar.

Ifølge Holds egne undersøgelser har applikationen allerede haft stor indvirkning på elevernes koncentrationsevne og deres mobilvaner.

"8 ud af 10 af vores brugere føler sig mere fokuserede på studiet, når de bruger Hold, 4 ud af 10 har allerede fået bedre resultater ved at bruge den, og det er siden vores lancering i januar, og 9 ud af 10 er blevet mere bevidste om deres mobilvaner, efter de er begyndt at bruge Hold," fortæller Alexander Avanth, der også er konsulent og teknologispider hos DareDisrupt.

Skolen er ét marked, hjemmet er et andet. Alexander Avanth og hans team har mærket en vis interesse for at videreføre konceptet, så Hold også kan aktiveres ved spisebordet og i sofaregionerne i danskernes hjem, så iphonen ikke skal forstyrre hverken hormoner eller familiehyggen.