02.07.2018
5 min læsetid

5 geniale DTU-gadgets til din Roskilde Festival

DTU-studerende er leveringsdygtige i gennemsmarte gadgets, der kan gøre livet lettere på din Roskilde Festival

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Hvert år drager en flok DTU-studerende og -iværksættere til Roskilde for at prøve deres idéer af i det særlige eksperimentarium, Roskilde Festival er.

Vi har samlet fem gennemsmarte gadgets, der kan gøre livet lettere i al larmen, festlighederne, fuldskaben og trætheden.

1. Liggeunderlag af svamperødder

Liggeunderlag

Tag en favnfuld svamperødder, nogle skovlfulde halm og tilsæt vand. Så har du et blødt, isolerende og 100 procent bionedbrydeligt liggeunderlag til dit festivaltelt. Så simpelt er det selvfølgelig ikke. Det er den underjordiske del af en svamp, mycelium, som indeholder gode egenskaber som god formbarhed, lav varmeoverførsel og har en hurtig nedbrydningstid. Alt sammen godt for dette utraditionelle, men miljøvenlige liggeunderlag, der ikke efterlader et eneste gram plastik, som Roskilde Festival ellers årligt danner store bjerge af, når gæsterne har forladt stedet.

Derudover arbejder de studerende også på at udvide sortimentet til campingstole, -borde og telte med lignende ingredienser. Målet er at give festivalgæsterne en mulighed for at vælge et bionedbrydeligt produkt, når de køber deres årlige campingudstyr.

2. Interaktive partylamper

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

Glød

Er der fest, læsetime eller loungestemning i din camp? Lampen Glød kan tilpasse sig alle tilfælde. Ved hjælp af en integreret mikrofon lytter lanternen til festmusikken, interagerer med lydbølger og pulserer i skiftende farver til melodierne. De håndlavede lanterner kan også levere normalt hvidt lys og roligt skiftende farver i hyggestemningens tegn.

Glød Lanterns er en nystiftet startup. Tilbage i 2017 lavede de i samarbejde med Roskilde Festival og Novo Nordisk den første prototype og delte 125 ud til glade festivalgængere. I år har de udviklet yderligere på lampen og slået pjalterne sammen med Volt for at få 100 lamper ud til festivalgæsterne via Volt-boderne.

3. Fjernstyret tyverialarm

Alarm på højtaler

Hvert år bliver mange festivalgæster ofre for tyverier. Mobiler, tøj, musikanlæg og selv rammer med øl er udsatte, når de efterlades i campingområderne. Det forsøger folkene bag Alarmified at komme til livs.

Alarmified er et koncept til en lille og alsidig tyverialarm, der midlertidigt kan fastgøres på festivalgæsternes ejendele. I tilfælde af, at genstanden flyttes, vil alarmen aktiveres, og en 70dB høj sirene vil gjalde ud over campingområdet. Ejeren kan tænde eller slukke alarmen med en RFID-chip, man nemt kan have i et nøglebundt.

Der bliver kun lavet 11 prototyper, som festivalgæsterne vil få muligheden for at afprøve i festivalperioden med henblik på, at de efterfølgende leverer feedback på brugeroplevelsen og funktionaliteten af alarmen.

4. Slut med ølspild

Drinksaver

Når bassen pumper på Orange Scene, og dansefødderne sætter i gang er det ikke altid lige praktisk at have den ene hånd optaget af en fadøl. Ikke desto mindre står mange Roskilde-gængere ofte i den situation og lader øllen skvulpe ud over sidemanden eller direkte ned på græsset. Det er der råd for nu.

DrinkSaver er en lille gennemsigtig plastikrand, som du placerer i dit ølkrus, og puf, så er det slut med at spilde.

Ingeniørforklaringen er, at der inde i randen, som ligger sig op af kanten af ølkruset, er to sæt plastiklameller. Lamellerne sikrer, at eventuelle skvulp, som sendes op langs krusets side, vil blive dirigeret i en parabel ned i glasset igen. Fordi lamellerne er forskudt vertikalt, kan du uforstyrret drikke af dit krus, som om DrinkSaver-randen ikke var der.

5. Ørenlyd til din smartphone

Mand med roger telefon

Der er høj musik på Roskilde Festival, og derfor er der bare aldrig et godt tidspunkt at tale i telefon. Om du går blandt campingområdets enorme hjemmelavede anlæg eller befinder dig til koncert på festivalpladsen, kan det være svært at få ørenlyd gennem mobiltelefonen, når du for Gud ved hvilken gang er blevet væk fra dine venner.

Silikonehætten Roger fungerer som et lydisolerende tilbehør til mobiltelefonen, så det er muligt at høre, hvad der bliver sagt under en telefonsamtale. Mobiltelefonen føres op i ’lommen’ på Roger, hvorefter øret placeres i fordybningen, og samtalen forløber som normalt. Med produktets lufttætte kvaliteter opnås lydisolerende egenskaber, som gør det muligt at høre, hvad der bliver sagt.

Folkene bag Roskilde Festival vil lave brugerundersøgelser af Roger og udlåne den til festivalgængerne.

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder