25.08.2016
3 min læsetid

Batterilagre er for lande, vi normalt ikke sammenligner os med

Solcellebatterier bliver billigere og mere populære. Men batterierne hører til i lande, som Danmark normalt ikke sammenligner sig med, mener dansk professor.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Danskerne har fået smag for private batterilagre. Og det er endda selv om en ny rapport fra Teknologisk Institut peger på, at solcellebatterierne stadig er for dyre for de fleste husstande. Umiddelbart en positiv udvikling set med de grønne briller, men ifølge Brian Vad Mathiesen, der er professor ved Aalborg Universitets Institut for Planlægning er det i virkeligheden ikke en sund udvikling.

“Det er noget, jeg vil advare kraftigt imod at satse på. En kombination af solceller og batterier på husstandsniveau. Hvis vi for alvor får gang i det med hussandsbatterier i Europa - Tyskland er godt i gang - så mener jeg faktisk, at det kan betyde, at vi får en højere CO2-udledning, end hvis vi ikke havde batterierne,” sagde Brian Vad Mathiesen da han gæstede IDA Fremtidsupdate.

Forklaringen er ikke lige til, men i korte træk vil du som privat forbruger ikke blive selvforsynende og uafhængig af forsyningsnettet, selv om du investerer i et batterilager. Og i stedet for, at dine solceller sender strøm tilbage i nettet i perioder, hvor der bliver generet overskudsstrøm og dermed hjælper med at skrue ned for det samlede forbrug, bruger du strøm fra batteriet i en periode, hvor der er mindre efterspørgsel efter strømmen fra forsyningsnetværket og dermed er billigere. Det er uheldigt, mener Brian Vad Mathiesen.

“Den intuitive rygmarvsfornemmelse ved sådan et batterisystem er, at det hjælper med at integrere vedvarende energi. Men det er faktisk det modsatte, der er tilfældet. For resten af nettet får et større problem, når du suboptimerer på husstandsniveau,” siger han.

Han glæder sig over, at det går fremad med udviklingen af batterier, som sagtens kan spille en rolle i fremtidens energisystemer. Men primært i fx elbiler og lande med dårlig infrastruktur.

“Det kan være relevant i lande, hvor man har et meget svagt distributionsnetværk, eller hvor man nærmest ikke har noget distributionsnetværk. Rigtigt langt ude og også i lande, vi normalt ikke vil sammenligne os med.” siger Brian Vad Mathiesen.

Se hele Brian Vad Mathiesens oplæg og hør ham svare på spørgsmål om fremtidens energisektor.

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder