15.01.2018
5 min læsetid

Bioplast på gulerødder: Er det konkurrencedygtigt?

Hos Haldor Topsøe har man måske fundet formlen til økonomisk rentabel bioplastik. Men plastik lavet på sukker eller gulerødder er ikke nødvendigvis bæredygtigt i forhold til den, vi laver på olie, siger ekspert.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Vi bruger det til at drikke af, det er i vores sko, og vi bærer vores dagligvarer i det. Der er plastik overalt, og når vi er færdige med at bruge det, ender det ofte i havene, på stranden eller i skovbunden. Dertil kommer, at stort set alt plastik er fremstillet af olie, selvom der findes en biobaseret vej.

Det efterlader rum til forbedring og en kærkommen hjælp til elbilerne og vindmøllerne med at sænke verdens forbrug af olie. Det arbejder man blandt andet på hos Haldor Topsøe, hvor Esben Taarning og hans kollegaer for nylig har patenteret en proces, der kan omdanne sukker til en byggesten til plastik.

Han mener, at produktionen af plastik er et oplagt sted at tage fat, hvis vi gerne vil erstatte vores brug af olie med biomasse.

"Det er både ud fra et bæredygtighedssynspunkt, men også ud fra et økonomisk synspunkt," siger Esben Taarning, der er forsknings- og udviklingsdirektør for bæredygtig kemi i Haldor Topsøe.

Al bioplast er ikke ens

Men først en præcision. For hvad er bioplastik egentlig? Her skelner man primært mellem den plastik, der er fremstillet af biomasse så som majs, sukker eller gulerødder i stedet for olie, og så den, der blot er bionedbrydelig i naturen eller på industrielle anlæg.

Ifølge organisationen Plastic Change bliver der på globalt plan produceret 300 millioner tons plastik om året, og det kan tage naturen op til 4-500 år at nedbryde det. Heraf er 1-2 procent bioplastik, og det kan virke som en uendelig stor forbedring, hvis det tal kunne stige til 50 procent, som er Esben Taarnings håb.

Men så simpelt er det ikke, hvis man spørger Charlotte Merlin fra FORCE Technology.

"Der er så meget hype om cirkulær økonomi og genbrug i det hele taget, at der nogle gange bliver set lidt ukritisk på det. Og der mangler man ofte det lidt større perspektiv," siger Charlotte Merlin, der i sit arbejde kigger på hele livscyklussen af et produkt.

"Man skal sammenligne æbler med æbler og ikke bare per automatik synes, det er godt, fordi det hedder noget med bio," siger hun.

Hele produktets livscyklus tæller
Bionedbrydeligt plastik kan fx lyde som om skovbunden æder det, som var det et æbleskrog. Men det er langt fra tilfældet. Nedbrydningen skal i de fleste tilfælde ske i industrielle anlæg under helt særlige forhold. Derudover kan bionedbrydeligt plastik, hvis du blander det sammen med plastik i din plastikcontainer, risikere at ødelægge genanvendelsen.

På samme måde mener Charlotte Merlin heller ikke, at plastik, der er fremstillet på sukker i stedet for olie per definition er mere miljørigtigt end traditionelt plastik omend det har en fordel ved at være fremstillet af en fornybar råvare. Man skal kigge på hele produktets livscyklus.

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

"Man kan ikke helt overordnet sige, at bioplastik altid er bedre miljømæssigt. Det kommer an på, hvad det er for en råvare, hvor den kommer fra, og om den er bæredygtigt produceret. Og hvad sammenligner du den med? Måske tvinger din bioplast dig til at øge godstykkelsen af din plastik eller det nye materiale kan medføre mere eller mindre spild, hvad der også har indflydelse på miljøet," siger Charlotte Merlin.

Hun peger også på, at bioplast ikke nødvendigvis er CO2-neutralt, fordi der ofte bruges fossil energi i fremstillingen. Men derfor kan det i det samlede regnskab stadig godt udlede mindre CO2 end traditionelt fremstillet plastik.

Fra sukker til plastik

Ikke desto mindre arbejder man i Danmark på højtryk på at lave en fremstillingsproces af bioplastik, der er både økonomisk rentabel og bæredygtig. Lego annoncerede i 2016, at koncernen ville investere 1 milliard kroner og ansætte 100 materialespecialister i jagten på at finde formlen til et nyt bæredygtigt materiale til deres populære plastikklodser inden 2030.

I 2013 startede Haldor Topsøe sammen med en række eksterne partnere et 5-årigt projekt. Her har man skabt en katalyseproces, der omdanner sukker til mælkesyre og andre brugbare byggesten, der kan bruges til at fremstille polyester.

"Mælkesyre bliver i dag brugt som en byggesten til polymælkesyre, som er en af de her særlige bioplastikker. Det bliver lavet i dag ved fermentering. Men en katalytisk proces kan have nogle fordele rent procesmæssigt og økonomisk på stor skala i forhold til en gæringsproces," forklarer Esben Taarning fra Haldor Topsøe.

Svært at konkurrere med billige plastiktyper

Esben Taarning mener, at man i princippet kan fremstille alt plastik af biomasse. Det er bare langt fra alt, der er rentabelt. Han forudser fx, at bioplastikken ikke kommer til at konkurrere med de helt billige plastiktyper som polyethylen og polypropylen, der typisk bruges i henholdsvis engangsservice og sportsundertøj.

"Og det er nok svært at konkurrere på prisen på de meget billige typer plastik. Men der er andre typer plastik, hvor der måske er noget mere performance eller nogle andre krav til materialet. Dem kan iltholdige plastiktyper, som biomasse giver mulighed for at lave, konkurrere med," siger han.

Ifølge Charlotte Merlin fra FORCE Technology er det helt naturligt, at bioplastik stadig er dyrere end sin oliebaserede tvilling, som for alvor kom frem i 1920'erne. "Plast har jo haft rigtig mange år til at blive optimeret og forbedret, og man kan sige, at bioplast er i sin vorden. Det kan også være svært med leverancerne afhængig af, hvilken bioplast vi taler om. Altså at have en stabil forsyningskæde, så på den måde er der nogle andre usikkerheder, hvor markedet er meget mere modent for almindeligt plast," siger Charlotte Merlin.

"Men det er jo en pointe i sig selv, at bioplast ikke har haft alle de år til at blive modnet og optimeret, så hvis det får 10-20 år, og der kommer større volumen bag, så kan man også forvente, at de her forsyningskæder bliver mere effektive."

Hvad er bioplastik?

Bioplastik dækker over flere forskellige typer af materialer med forskellige egenskaber.

Plastik fremstillet af biobaserede
ressourcer (biomasse)

Er fremstillet af fornybare ressourcer som fx sukkerroer, affald fra sukkerrør, majs eller celloluse. Bruges til at fremstille polymere, som vi kender, fx. bio-PE, bio-PET og bio-PA.

Bionedbrydelig plastik

Kan nedbrydes af mikroorganismer (bakterier eller svampe) til vand, biomasse, CO2 og/eller metan. Kan være fremstillet af biomasse eller olie/gas eller en blanding heraf.

Biokomposterbar plastik

Kan under særligt kontrollerede betingelser i kommercielle anlæg nedbrydes til vand CO2, biomasse og metan i løbet af omkring 10 uger.

Kilde: Plastindustrien

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder