02.11.2016
5 min læsetid

Danske ingeniører laver Nordens mest populære bygge-app

To danske brødre står bag app til telefoner og tablets, der gør store 3D-modeller tilgængelige og lette at bruge på byggepladsen. Dalux-app’en er allerede den mest downloadede i Norden, men ambitionerne er meget større.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Enhver, der har været på en byggeplads, ved, at det kan være nærmest umuligt at bevare overblikket. 3D-modeller, BIM og VDC har gjort meget for at skabe klarhed over projekteringsfasen, men står du midt i kaoset, kan det være svært at overskue hele projektet, hvilke opgaver der er løst, og hvilke der halter. Og det gør det ikke mindre komplekst, at de fleste store byggerier involverer en parade af forskellige firmaer, der arbejder sammen på kryds og tværs og er afhængige af, at de andre leverer til tiden.

Den udfordring har brødrene Torben og Bent Dalgaard siden 2011 forsøgt at løse. Og det har de gjort så godt, at deres mobil-applikation, Dalux i dag er den mest downloadede bygge-app i Norden.

Konceptet i Dalux-app’en er grundlæggende simpelt. Til alle store byggeprojekter bliver der lavet avancerede 3D-modeller, som gør det nemmere at overskue byggerierne end de traditionelle 2D-tegninger. Men 3D-modellerne når sjældent videre fra arkitekter og ingeniører til f.eks. de udførende håndværkere på byggepladsen. Derfor har Dalux skabt en løsning, der gør det ukompliceret for håndværkere, ingeniører, tilsynsførende og andre at slå hurtigt op i de tunge modeller på byggepladsen via smartphones eller tablets.

“Det, vi kan med den her teknologi, som er anderledes end alle andre, er, at selvom det er et stort projekt som et super-sygehus, så kan man hoppe et hvilket som helst sted hen i modellen. Og uanset antallet af brugere eller størrelsen på projektet kan det tilgås meget nemt i løbet af få sekunder,” fortæller Bent Dalgaard.

I Dalux bliver byggeriet vist som en klassisk 2D-plan. Men det er nemt at bevæge sig hurtigt rundt på samme måde, som du ville gøre det på f.eks. Google Maps. Og vil du se en 3D-model af et bestemt rum, foregår det også med et simpelt tryk på skærmen. Hurtigt og intuitivt.

Tildel fejlen til håndværkeren

Dalux kan blandt andet bruges til at holde øje med fejl og mangler. Har du under gennemgangen af byggeriet f.eks. spottet en rørlægning, der ligger forkert, markerer du stedet på 3D-tegningen, tager et billede, hvis det giver mening, og laver en beskrivelse af problemet. De fejl og mangler tildeles direkte til håndværkeren, der står bag rørlægningen. Og på samme måde kan håndværkeren på pladsen bruge Dalux til at registrere, at nu er fejlen rettet. På den måde har håndværkerne også kun adgang til de aspekter, der har med deres arbejde at gøre.

Ideelt set bruges app’en af alle involverede i byggeriet, men det er ikke et krav. Er der f.eks. et hold håndværkere, der ikke benytter mobile enheder på byggepladsen, kan den tilsynsførende stadig bruge systemet til at registrere fejl. Men i stedet for at tildele dem opgaven i Dalux, kan han printe en papir-rapport til dem. Dalux kan som et andet eksempel også bruges af små firmaer, der bare bruger det til at lave egenkontrol, hvis de f.eks. skal lave en kvalitetshåndbog til sidst.

“Går man meget idealistisk til værks og siger, at alle skal bruge det samme. Så sker der ikke noget. Så det har været vigtigt, at det kan bruges i alle de kombinationer. F.eks. at vi kan printe det hele ud,” siger Torben Dalgaard og bliver suppleret af Bent Dalgaard.

“Vi synes selvfølgelig, at det ideelle er, at tingene foregår digitalt, men hvis der ikke findes en papir-fallback, så er der for stort et spring. Og så er der for mange, der ikke kommer til at bruge det. Når du f.eks. har et stort projekt, der varer et år, og du har 10 virksomheder, der skal lære at arbejde sammen, så er byggeriet jo nærmest ovre, inden de lærer at arbejde sammen. Så det skal virke NU”.

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

15 millioner kvadratmeter byggeri på serveren

Dalux tilbyder først og fremmest hjælp til at skabe overblik over udestående opgaver på byggepladsen, så der kan spares værdifuld tid. Og derfor er det også afgørende, at systemet er hurtigt at lære og let at bruge. Målsætningen er, at hvis folk ringer som helt nye brugere til supporten, skal de i løbet af 20 minutter have et projekt sat op. Og det er den sværeste del af Dalux.

“Succesen er, at det er nemt at gå til for den 60 årige håndværker. For den erfarne mand, skal det være nemmere end at bruge papir og blyant. Og skal de have et kursus for at bruge det, så har vi allerede tabt” siger Torben Dalgaard og bliver bakket op af sin bror.

“Hvis du gerne vil ud i mange lande og ikke have en sælger for hver 100 kilometer, så bliver du bare nødt til at satse på brugervenlighed,“ siger Bent Dalgaard.

Bent og Torben Dalgaard fortæller, at Dalux især er hjulpet frem af de store supersygehuse-byggerier, som fra starten har benyttet softwaren, samt af lovgivningen fra 2013, der dikterer, at alle offentlige bygninger over 20 millioner skal have 3D-modeller. Det betyder, at der ikke er nogen grund til at diskutere, om det danske marked er klart til at levere de avancerede modeller.

“Den anden dag kiggede vi på vores server, og vi har 15 millioner kvadratmeter byggeri, der var i 3D. Så folk taler ikke om, hvorvidt der skal bruges 3D-modeller, men mange ved ikke, at de findes,” fortæller Torben Dalgaard.

Dalux-softwaren er ifølge brødrene Dalgaard unik, fordi brugerne lynhurtigt kan slå op i de avancerede BIM-modeller, som ellers normalt kræver kraftige computere. Og hastigheden er altafgørende, hvis modellerne skal i spil på landets byggepladser.

“Du kan godt vente et sekund eller to på en 3D-model, men skulle du vente et minut på den, ville folk ikke gøre det,” siger Torben Dalgaard.

Store ambitioner

Motoren bag Dalux, der gør det muligt at tage IFC-filerne og vise 3D-modeller på små mobile enheder, blev kodet i Dalux, men bygger på den viden, som Bent Dalgaard tog med fra sin tid på DTU. Her har han en baggrund som først civilingeniør og ph.d. og siden underviser i computergrafik, og her skrev han blandt andet et meget downloadet paper om håndtering af store 3D-modeller.

Mådes Dalux håndterer 3D-modeller på, har Bent Dalgaard søgt om at få patent på, for ambitionerne stopper ikke i Norden.

“Man kan have sine personlige holdninger til patent, om det er godt eller skidt, men hvis vi skal blive internationale, er man nødt til at spille det spil, som bliver spillet af de andre. Vi skal konkurrere med de store amerikanske firmaer, så derfor er vi nødt til det,” siger Bent Dalgaard.

Arbejdet med Dalux startede i 2005. De første år var omdrejningspunktet en app til drift af bygninger, og siden blev det klart, at byggeriet også var en oplagt usecase for Dalux. Men lige fra starten har ambitionerne været at skabe en app, der kan klare sig globalt. I første omgang er ambitionerne at blive store i Tyskland, Holland og England. Men Dalux har også projekter i Spanien, Italien, Frankrig og Baltikum.

“Jeg tror på, at hvis man skal lave et produkt som Dalux, så kan man ikke mure sig inde i Danmark. Det er en naiv tankegang til verden, for så bliver man overhalet. Alene hvis man tænker på, hvor mange tusinde timer, vi har puttet i det her, så kunne det danske marked dårligt nok retfærdiggøre det,” siger Torben Dalgaard.

Han fortæller, at der i løbet af de næste 6 til 12 måneder forhåbentlig er noget “nyt og banebrydende på vej”. Men Dalux-folkene vil gerne teste det og være sikker på, at det virker.

Om Dalux

Dalux har flere forskellige produkter. Fx er der også en applikation til drift og vedligehold, men app’en bliver blandt meget andet også brugt til formål som dokumentation, beredskabsplaner, bygningssyn og lejemålshåndtering.

Firmaet består i dag af 19 ansatte. Primært softwareingeniører/dataloger, der arbejder på at gøre Dalux mere intuitivt og tilføje nye features.

Stifterne Torben og Bent Dalgaard er begge civilingeniører fra DTU.

I slutningen af september blev Dalux hyldet med VITUS-prisen, der gives til en små og mellemstore virksomheder, der formår at trænge ind på nye eksportmarkeder.

App’en fås til Android og IOS

Læs mere om firmaet på Dalux.com

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder