16.05.2017
5 min læsetid

Forsker: Salt og sommervarme kan holde vinterkulden fra døren

I et testlaboratorie på DTU lagrer Mark Dannemand solvarme i saltbeholdere til at opvarme et hus året rundt. Håbet er, at resten af de danske boligejere kan gøre det samme en dag.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Mark Dannemands testlaboratorie skal en dag rulles ud i fuld skala i danskernes kælderrum. Foto: Sabina Askholm Larsen/DTU Byg

Du skal bruge salt, solvarme og en rigtig dygtig forsker fra DTU. Så er du halvvejs i mål for at kunne bruge sommerens varme til at holde vinterkulden fra døren i dit hus. Halvvejs, fordi løsningen endnu er både kostelig og mildest talt upraktisk.

For DTU's Mark Dannemand er det målet at komme hele vejen. Han ser et stort potentiale i at udnytte sommerens overskud af solenergi, vi kan omdanne til varme, til at opvarme almindelige boliger året rundt.

"Ideen er at gøre et hus selvforsynende med varme hele året rundt og se, om vi kan gemme solenergi fra sommeren til at opvarme hele vinteren. Det kan sandsynligvis godt lade sig gøre. Udfordringen er bare, hvor stort det bliver, og hvor meget det skal koste," forklarer Mark Dannemand, der er post.doc på DTU.

Saltmetoden er ikke ny. Den kender vi blandt andet fra de små håndvarmere til skihandsken, hvor der frigives energi, der bliver omdannet til varme, når man bøjer en metaldisk i puden. Det nye er ambitionen om at opvarme hele huse med den.

Magi ved 58 grader

Mark Dannemand færdiggjorde i 2016 sin PhD om at opvarme huse med saltmetoden, hvilket sendte ham i finalen i PhD Cup.

Metoden udnytter saltet natriumacetat trihydrats evne til at kunne underafkøle, som det hedder i kemiens verden. I store beholdere bringes saltet til dets smeltningstemperatur ved 58 grader. Til smelteprocessen går der en betydelig mængde energi, som optages i saltet ved at bryde saltkrystaller op til vand og ioner, som er opløst i vand. Normalt vil det smeltede salt så størkne igen, når det køles ned under de 58 grader igen, men det er her Mark Dannemand udnytter saltets egenskab til at underafkøle. Det størkner ikke, og så skal der bare tilsættes lidt krydderi.

"Når man så har brug for varmen, kan man få den her størkningsproces til at starte igen, ved bare at tilsætte en saltkrystal af den samme slags salt. Så spreder det sig og frigiver dermed energi og varmes op. Det er ret simpelt i princippet," forklarer Mark Dannemand.

Men lige så simpelt processen kan beskrives, ligeså besværligt er det at udbrede saltmetoden til de danske hjem.

Et kælderrum fyldt med 200 liters tanke

En del af Mark Dannemands afhandling bestod i at bygge et testlaboratorium på DTU, der kunne imitere drømmen. Og et sådan består ikke bare i en swimmingpool fyldt med salt foran huset.

"Det skal inddeles i en masse underbeholdere, for når størkningen først starter, så spreder det sig til alt. Og man skal helst have det sådan, at man kan bruge varmen i de mængder, man har brug for. Det kan være tyve forskellige tanke, så man kan oplade og aflade hver for sig," siger Mark Dannemand.

Derfor er målet op til 20 specialbyggede tanke med 200 liter i hver. I testanlægget har Mark Dannemand måtte nøjes med fire tanke, der er forbundet til solfangere, så han kan bevise at saltet kan opvarmes ved solenergi. Det er yderligere forbundet til en vandtank med et tappesystem, der simulerer forbruget fra et almindeligt hus.

Ifølge Mark Dannemand kunne man også forestille sig et scenarie, hvor man kan supplere med vindenergi og derfor kun behøver et halvt så stort lager. I hvert fald har han måtte trækken smule i land i forhold til ambitionen.

"I første gang var målet jo at vi skulle bygge det, så det dækker 100 procent. Det fandt vi ud af, at det var nok lidt for stort, så vi endte med 80 procent dækning af solen."

"Vi ødelægger naturen"

Det kommer ikke ud af det blå, at Mark Dannemand har kastet sit talent på at finde bæredygtige måder at skabe energi. Han har en kandidatgrad i bæredygtig udvikling inden for byggeri. Allerede på sin bachelor stødte han på et kursus i solvarmesystemer i 2010, og så har han ikke set sig tilbage siden.

Men det er ikke bare den faglige udfordring, der får Mark Dannemand til at stå op om morgenen og tage turen til DTU's testfaciliteter. Det er også et inderligt ønske om at bevare naturen som den er, så han også fremover kan stå på snowboard i de franske alper.

"Jeg synes jo det er synd, at vi ødelægger naturen og vores planet. Jeg elsker at være i naturen, og det hænger jo ikke så godt sammen med at gletsjerne smelter, vi fælder alle skovene og forurener alting med fossile brændsler," lyder dommen fra Mark Dannemand.

For Mark Dannemand fortsætter arbejdet med optimere saltmetoden. Blandt andet prøver han at forbedre, hvor hurtigt man kan overføre varmen fra saltet, og hvor meget energi man kan lagre i det.

30. maj kan du opleve Mark Dannemand i levende liv, når han vil fortælle om teorien bag processen og om design og testkørsel af det installerede testlaboratorium.

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder