17.07.2018
5 min læsetid

Startup genbruger badevand fra beskidte gæster

Danske Flow Loop vil spare 85 procent på danskernes badevand, men de kan også være en del af løsningen i Sydafrika, hvor rent vand er en mangelvare. Møgbeskidte gæster på Roskilde Festival agerede forsøgsdyr.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Frivillige

Det er ikke nødvendigvis en behagelig tanke sådan halvvejs igennem en knastør og støvet Roskilde Festival. At lade sit brusehoved pøse det samme vand ud over hovedet på dig, som netop har forladt din støvbefængte krop fra selvsamme brusehoved. Medmindre du interesserer dig for at spare miljøet lidt for det enorme vandforbrug, danskerne bruger årligt til at bade i.

Det skal nævnes med det samme, at vandet fra Flow Loops systemer langt fra cirkulerer ubehandlet fra badeværelsesafløbet og tilbage op i bruseren. Den danske startup har udviklet et smart system, der med filtre og UV-lys renser vandet, inden det får en omgang mere gennem brusehovedet.

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

Simon Kolff er stifter og direktør i Flow Loop. Han har i 3 år arbejdet med idéen om at genanvende badevand under et brusebad. Han anslår at systemet kan spare 85 procent rent vand og 75 procent energi i forhold til et normalt brusebad. Det svarer til en årlig besparelse på 5.000 kroner for en almindelig husholdning på to forældre og to børn.

”Water DTU har testet vores system det sidste halvårs tid i forhold til at dokumentere kvaliteten af det vand, der kommer ud af vores brusehoved. Det er selvfølgelig også derfor, vi er her. For at kunne dokumentere, at vi stadig leverer en tilfredsstillende badevandskvalitet selv med forhåbentlig meget beskidte festivalgæster,” siger Simon Kolff med et grin.

UV-lys og ultralyd

Det er på Roskilde Festivals medarbejderområde, Flow Loop har fået lov at stille deres system op til fri afbenyttelse for de frivillige. Det er en såkaldt stresstest støttet af Innovationsfonden, hvor systemet skal testes under sværest mulige forhold. Rundt på pladsen trækker Flow Loops egne frivillige rundt iført badetøj med en super size gul badeand og oplyser festivalgæsterne om fordelene ved teknologien.

”Vi har lavet en plug-and-play, retrofit løsning, som man kan installere i eksisterende badeværelser uden at skulle bygge om,” siger Simon Kolff, der oprindeligt er produktdesigner med en kandidat i sustainable design fra Aalborg Universitet.

Stadig i test

I Danmark er der dog et mindre benspænd, før Flow Loop for alvor kan komme ud til danskerne. Det er nemlig drikkevandsdirektivet, der gælder, når det kommer til brusebadsvand. Det betyder, at al det vand, der kommer ud af systemet skal være godkendt til at drikke.

”Derfor er det lidt anderledes i Danmark i forhold til andre lande, hvor man har tradition for at bruge regnvand og andre overfladevandkilder,” siger Simon Kolff.

På Roskilde Festival er det Roskilde Kommune, der skal sikre, at borgerne ikke bliver syge af, at gå i bad. De har ikke fundet tilstrækkelig evidens for, at Flow Loops systemer lever op til drikkevandsdirektivet, og derfor har Flow Loop måtte nøjes med et lidt andet setup, end de havde håbet. Man nøjes med at opsamle og teste det vand, der skulle have været recirkuleret, mens de trængende festivalgæster får helt rent grundvand.

Man kan i dag godt søge om tilladelse til at bruge regnvand til toiletskyld og vask, og det har da også vundet en vis udbredelse. Men med et brusebad er der risiko for, at folk drikker vandet, og så tager kommunen sine forholdsregler.

Fakta om Flow Loop

  • Bruger ca. 12 liter vand på 8 min. brusebad ved at recirkulere og kun tilføje 1-2 liter varmt vand pr. min. – et almindeligt brusehoved bruger 80 liter på samme tid.
  • Kan spare husholdningen op til 85 % vand og 75 % varme til brusebad.
  • Kan installeres i ethvert badeværelse med strømudtag og er langt renere end f.eks. karbad.
  • De første fire liter vand kommer ud af brusehovedet, hvorefter vandrecirkulation kan aktiveres, og efter hvert bad skylles systemet - man bader aldrig i andres vand.

Fakta: Innovationsfonden

Flow Loops modul kan monteres på ethvert badeværelse. Det står som en stige på brusenichens gulv helt op ad væggen med et beslag i toppen monteret direkte der hvor det tidligere brusebadsapparatur før var. Flow Loop pumper vandet op igennem afløbet med en indbygget membranpumpe. Vandet sendes først igennem et forfilter, der forhindrer større partikler som hård og skidt i at komme videre. Derefter kommer det igennem et selvrensende mikrofilter, der fanger mindre partikler som hudceller.

Vandet sendes derefter igennem en såkaldt ultrasonisk descaler, som via højfrekvent ultralyd ændrer strukturen i det kalk, der ellers sætter sig i apparaturet ved håndtering af hårdt vand, så kalkens evne til at binde sig reduceres. Sidste stop inden brusehovedet er et UV-filter, som dræber bakterier og mikroorgansimer.

”Vi bruger Philips UV-lys, som bliver brugt til drikkevandsforsyninger alle mulige steder og er beregnet til at kunne eliminere 99,9 procent af bakterierne,” forklarer Simon Kolff.

Sparet hjem på 4 år

Det selvrensende mikrofilter renses før og efter hvert bad. Det er vigtigt for Simon Kolff, at mikrofiltrene er selvrensende ligesom i en opvaskemaskine. Han mener, det er for besværligt for den almindelige forbruger at rense filtrene og købe nye.

”Hvis den her teknologi skal blive så udbredt som muligt, mener vi, at det skal være så nemt at installere som muligt, og der skal være så lidt vedligehold som muligt. Der er eksisterende løsninger, der er forholdsvis dyre til omkring 40.000 kroner med installation,” siger Simon Kolff. Flow Loop har blandt andet konkurrenter i Holland og i Sverig, men Simon Kolff satser på, at Flow Loops system kan komme ned og koste omkring 20.000 kroner.

”I Holland fokuserer man meget på energibesparelsen, fordi man bruger gas til at varme vandet op, hvorimod vi i Danmark – i hvert fald i byerne – har forholdsvis billig fjernvarme, men vi har forholdsvis høje vandpriser. Så i Danmark har vi en kombination af varme- og vandbesparelse, der gør, at man kan spare cirka 5.000 kroner i en almindelig husstand på fire personer om året,” vurderer Simon Kolff.

Kunsten at tage et kort bad

I 2016 brugte den gennemsnitlige dansker 104 liter vand om dagen ifølge Dansk vand- og spildevandsforening, Danva. Heraf går knap halvdelen til bad og personlig hygiejne ifølge en HOFOR-opgørelse fra 2012.

Det er altså ikke helt ubetydelige mængder rent vand, Flow Loop kan spare miljøet for, hvis man kan fjerne 85 procent. Det tal er dog mindre, hvis man sammenligner med vandspare brusere, pointerer Simon Kolff.

”Hvis alle var interesserede i at spare vand, ville alle jo have en vandsparebruser og tage korte bade på 2 minutter. Men det gør folk ikke, for bade handler om meget mere end bare at blive ren. Det er lige så meget komfort, ritualer, at vågne op om morgenen og alt muligt andet. Derfor mener vi også, det er vigtigt, at det er en hybrid, hvor man har mulighed for at vælge,” forklarer Simon Kolff.

Mand står ved toilet vogne

Simon Kolff har over de seneste 3 år arbejdet med at recirkulere badevand for at spare energi og rent vand. Foto, Innovationsfonden.

”Det er også noget af det vi gerne vil undersøge. Hvor udbredt er det, at folk lige tager en slurk under bruseren eller børster tænder under den og skyller munden med det varme vand. Det vil vi gerne have noget feedback fra brugerne om,” siger Simon Kolff.

Vandmangel i Sydafrika

Der er mange andre steder, hvor der er større behov for Flow Loop end Danmark. Ifølge Verdensnaturfonden mangler flere end en milliard mennesker adgang til rent vand, og af verdens 500 største byer har hver fjerde udfordringer med at skaffe rent drikkevand. Særligt slemt står det til i  den sydafrikanske hovedstad Cape Town, hvor borgerne har fået pålagt ikke at overstige et vandforbrug på 50 liter om dagen på grund af overhængende fare for at tømme vandforsyningerne.

Derfor er Simon Kolff i løbet af det sidste halve års tid løbende blevet kontaktet af producenter fra blandt andet Sydafrika. Men ifølge Simon Kolff er Flow Loop først og fremmest nødt til at finde store samarbejdspartnere, før det giver mening at satse ude i den store verden.

”Det kunne være hoteller. Cape Town er en stor turistdestination, hvor gæsterne måske bliver væk, hvis de er i tvivl, om de kan komme i bad. For nogle hoteller kan det jo være et spørgsmål om overlevelse, at man kan levere et bad, selvom der er vandmangel. Og det er klart, at hvis der er restriktioner på 50 liter pr. person om dagen, så får du ikke meget bad,” forklarer han. 

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder