23.08.2016
5 min læsetid

VDC skaber overblik over byggepladsen

Byggestyringsværktøjer som VDC er fremtiden inden for byggebranchen. Men vi har kun set begyndelsen, og inden længe vil virtual Reality, Big Data og anden teknologi løfte mulighederne til nye højder.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

“Hvis du vil se en voksen mand eller kvinde græde, skal du bare gå ud på en byggeplads, finde en byggeleder og pege på hans printede gulv-til-loft MSP-plan og sige: ‘Hvor er I helt præcist henne på tidsplanen lige nu? Og hvad sker der, hvis vi flytter de her otte aktiviteter lidt frem i tiden?”.

At bevare overblikket i et byggeri kan være en udfordring. Men en teknologi som Virtual Design and Construction (VDC) kan ifølge Niels Wingesø Falk være med til løse den udfordring og svare på lige præcis de spørgsmål.

Niels Wingesø Falk er divisionsdirektør i MT Højgaards VDC-division, og han fortæller, at VDC adskiller sig altså fra traditionel planlægning og projektering ved at integrere økonomi, tid og drift i simuleringen. På den måde vil MT Højgaard gøre op med ineffektive processer, der hvert år koster byggebranchen et tocifret milliardbeløb. Men derudover åbner VDC op for brug af en række spændende teknologier, der kan være med til at øge overblikket i byggeriets komplicerede processer.

“Når vi kører VDC i en tidlig fase og helt frem til tilbudsafgivelsen, står vi med et digitalt fundament, som vi kan en masse med. Så lige nu eksploderer antallet af Ipads på byggepladsen, og samtidig kan vi bruge 3D-laserteknologi til at lave fede modeller, vi flyver med droner, laver 3D-print til visualiseringer, og vi har virtual reality-briller,” siger Niels Wingesø Falk.

Han slår fast, at den store driver i arbejdet med VDC ikke er teknik, men at MT Højgaard bruger teknologien til at brække hul på produktivitets-udfordringerne i byggeriet. Netop teknologien giver dog nogle helt unikke muligheder i forhold til at skabe overblik over hele byggeriet.

Virtual reality er den hurtigste vej til folks hjerte

“Der er mange, der ikke kan læse en tegning, en tidsplan og et budget og stakke det oppe i hovedet. Og det er fair nok. Det svarer til at få plastikken og selv skulle lave Lego-sættet. 
Det er noget nemmere at få det plads, når man har modeller, man kan kigge på. Og hvis de modeller tilmed er animerede, og man kan gå en tur rundt og kigge, så er det meget nemmere at forstå, hvordan dit byggeprojekt kommer til at se ud,” siger han.

3D-modeller og Virtual Reality er i stor stil på vej ind i byggebranchen. Ikke kun i forbindelse med VDC. Allerede i dag har MT Højgaard en form for BIM eller VDC på 92 procent af alle firmaets projekter, og det er ifølge Niels Wingesø Falk en udvikling, der kun går i en retning.

“Jeg tror ikke, man kan sælge en lejlighed eller en kontorbygning om to år, hvis du ikke har det her. Det kan godt være, at det i dag kun er 20 procent af projekterne, hvor der er VDC for fuld skrald i Lab’et, med 3D-print og jeg skal komme efter dig. Men vi har modeller på næsten alt,” siger han og fortsætter.

“Rent fysisk kan vi se på folk, at det bare tager usikkerhed ud af folk, De er helt rolige, når man viser den animerede byggeproces fx i stedet for at vise dem en tidsplan. Og det er den hurtigste vej til folks hjerte,” siger han.

Next step: Big Data

Og visualiseringer er kun en del af den teknologi-revolution, VDC kan vise sig at være. I takt med at flere projekter benytter VDC, får MT Højgaard også meget mere data, som kan gøre entreprenørfirmaet klogere på byggeriets processer. Potentialet i Big Data fra VDC er ifølge Niels Wingesø Falk “sindssygt spændende”. Han fortæller, at afdelingen har sat et stort kryds i kalenderen efterårsferien 2017, hvor de begynder at have så meget data, at der kan laves Big Data-udtræk.

“Så begynder vi at kunne se på projekterne på tværs. Hvor meget betaler vi for gulvbrædder? Hvor meget betaler vi for rengøring? Vi vil kunne lave mængde træk på tværs af porteføljen og sige: Hvis vi har de her projekter, hvor meget bliver så realiseret og i hvilke volumener? Og så kan vi tage en snak med vores leverandører og sige, vi skal nok over de næste 16 måneder bruge så og så meget Rockwool”.

I takt med at der bliver samlet mere data i systemet, vil usikkerheden på VDC-simuleringerne - om det er i forhold til pris, deadline eller fremtidig drift - også falde drastisk. Så langt er MT Højgaard endnu ikke. Teknikken er der, men datasættet er endnu for småt. I takt med at flere sager ryger gennem VDC-labbet, får MT Højgaard også opbygget en central database med masterdata omkring priser via underleverandører, samarbejdspartnere mm.

En af de ting, VDC-divisionen arbejder med, er at finde de projekter, hvor VDC virkelig giver mening.

“Vi har lært rigtig meget af den rejse, vi har været på det sidste 1½ år, vi har vredet i gashåndtaget. Og i virkeligheden handler det om at man går ind projekt for projekt og ser på, hvad det er for nogle ting, vi skal fokusere på,” siger han.

Det betyder også, at det er ligegyldigt, om det er en skole i Norge, om det er almennyttige boliger i Albertslund eller en motorvejsbro.

“Hvis der er en ‘pain’, hvor potentialet ved at få gjort noget ved det, er så stort, at det kan betale sig at kaste ressourcer efter det, så er dét det afgørende. Så betyder det ikke så meget om det er en totalentreprise, et stort projekt, et lille projekt eller i øst vest, Qatar eller København”.

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder