15.07.2016
5 min læsetid

VDC skal hjælpe byggebranchen ud af produktivitetskrise

Byggebranchen har været i produktivitetskrise siden 2. verdenskrig. Et opgør med vaner og teknologier som VDC skal gøre byggeriet mere effektivt - og der er milliarder på spil.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Ineffektive processer samt fejl og mangler koster hvert år byggebranchen et tocifret milliardbeløb. Produktivitetskommissionen konkluderede i 2013, at bygge- og anlægsbranchen er fragmenteret, og at det er en udfordring, at danske rådgivende virksomheder – arkitekter og ingeniører – ofte projekterer et byggeprojekt uden inddragelse af de udførende virksomheder. I stedet får de først projektet at se, når det er færdigplanlagt. Og tidligere på måneden viste en undersøgelse fra Danske Arkitektvirksomheder, at vi spilder millioner på projektkonkurrencer.

Men hvad gør vi så? Ifølge MT Højgaard, er tættere samarbejde og VDC en del af løsning. Niels Wingesø Falk, divisionsdirektør i MT Højgaards VDC-division, anser VDC for at være et af de værktøjer, der skal forhindre, at byggebranchen bliver disrupted udefra. VDC kræver et opgør med de gamle arbejdsgange og strukturer i byggebranchen, og for skal det for alvor have en effekt, skal teknologien på spil langt tidligere i processen, end når entreprenøren modtager arkitekttegningerne. Men det er ifølge Niels Wingesø Falk også en nødvendighed, hvis branchen skal flytte sig.

“Jeg synes, byggebranchen er den vildeste brændende platform i øjeblikket. Vi skylder os selv og samfundet at gøre noget. Vi kan ikke sidde og holde på vores paradigmer, der stammer fra de gamle grækere. Jeg kan godt forstå, at kunderne gerne vil have tingene konkurrenceudsat, men jeg synes, det er et forkert sted at konkurrenceudsætte. Vi kan se, at de sager, hvor vi kaster os ind og bruger VDC, der har vi en mærkbar højere hitrate, end når vi ikke gør noget,” siger han.

Niels Wingesø Falk peger også på, at hvis finanskrisen ikke var kommet, for 10 år siden, var udviklingen formentlig også nået længe. Men da krisen ramte, vendte folk tilbage til gamle paradigmer, og der kom igen stor-enterpriser, og som konsekvens har byggeriet i dag cirka samme produktivitetsforbedring som lige efter 2. verdenskrig.

Han peger på, at branchen risikerer at ryge længere ned i værdikæden. Ikke kun entreprenørerne, men også byggevarerproducenter, underentreprenører, arkitekterne og rådgiverne er i farezonen, hvis ikke produktiviteten bliver løftet.

“Der kommer nogen og fikser det her for os, hvis vi ikke selv gør noget. Ligesom der var nogen, der fiksede taxabranchen, mobiltelefonen og alle de andre ting. For vi er ved at være et samfundsmæssigt problem”.

Spidser projekterne til

VDC er en forkortelse for Virtual Design and Construction. Det er svært at komme med en simpel forklaring på, præcist hvad VDC er, men målet er, at gennemføre projekterne virtuelt før de gennemføres i praksis. Ifølge Niels Wingesø Falk handler det om at gå fra de traditionelle 2D-tegninger til modeller i 6D. 3D-dimensionen er de 3D-modeller, der bliver lavet af projektet. 4D er tidsdimensionen. 5D er den økonomiske dimension. Og til sidst er der 6D, som er driften af byggeriet.

Så når entreprenørerne ruller ud på byggepladsen, er hele byggeprocessen allerede simuleret og gennemført virtuelt mange gange. Det er smart, fordi projekterne bliver spidset mere til, og der er projekter, hvor entreprenøren tidligt i fasen kan sige, at det ikke hænger sammen.

“Vi har en god mavefornemmelse, så det sætter os i stand til at vælge sager fra. Eller sige, hvis man skal knække det her projekt, så skal vi have styr på de her fire-fem ting. Vi får bare taget snakken på et andet tidspunkt,” siger Niels Wingesø Falk.

Skal ses som legoklodser

3D-modellen består af en BIM-model i stedet for mange sæt tegninger. Modellen sammensættes af objekter, som Niels Wingesø Falk beskriver som en spandfuld LEGO-klodser. På den måde er alle detaljer - lige fra installationer, armering, ventilation - om projektet samlet ét sted. Tricket er, at en ændring ét sted, straks slår igennem i hele projektet, uden at der skal ændres i mange forskellige tegninger. Det giver også mulighed for at vise kunden langt bedre visualiseringer.

Det er forskelligt fra projekt til projekt, om VDC giver mening. Og det er også forskelligt, hvor stor en fordel man kan få ud af teknologien.

“VDC skal anvendes som et kirurgisk instrument og ikke som et sværd. Det handler om at finde nogle konkrete problemstillinger og så løse dem. Og det kan vi gøre ved de fleste problemstillinger,” siger Niels Wingesø Falk.

Han fortæller, at det mindste projekt, hvor MT Højgaard har sat VDC-maskineriet i sving, bestod af seks skitser og en photoshop af en facade. Den blev sendt til VDC-laboratoriet, og ud fra det blev der lavet modeller, mængdeudtræk, tidsplaner og kvadratmeterpriser.

“Det betød, at vi kunne komme med et target budget, som hang meget godt sammen plus-minus et par procent. Men nogle gange er projekterne helt nede i søm og skruer,” siger han.

Spol i byggeriet

Ifølge Niels Wingesø Falk kommer VDC med mange tekniske udfordringer. Men omvendt er der et kæmpe potentiale, fordi det bliver muligt at løse nogle af de udfordringer, der ellers først bliver løst på byggepladsen. Du vil kunne prioritere de vigtige ting, du skal nå i de meget tidlige faser, hvor mange beslutninger bliver taget.

“Og vi kan se, at det virker. Vi har højere hitrate på de sager, hvor vi bruger VDC, fordi vi får slebet en masse af de skarpe kanter af projekterne”, siger han.

En af de funktioner, Niels Wingesø Falk er ekstra glad for, er muligheden for at spole frem og tilbage i tiden. På den måde får du en slags tidsmaskine, hvor du kan spole helt frem til byggeriet står færdigt og er i drift.

“Vi kan spole 30 år frem i tiden i vores modeller. Jeg medgiver, at det bliver mere og mere tåget, jo længere vi kommer ud, men vi kan spole frem og tilbage i projekterne og helt ned i driften og se, hvordan det kommer til at se ud her, her og her,” siger han.

Den tidsmaskine er interessant, for det åbner op for nogle helt andre diskussioner med kunden. Hvad betyder det, når der skal renoveres. Når der skal males. Osv. Som eksempel nævner han et byggeri, hvor kunden skal vælge vinduer. Nogle gange rammer du den første store vedligeholdelse efter tre år, hvis du vælger de billige vinduer, og så hopper kurven. Her kan du så tage diskussionen med kunden om, hvorvidt det giver mening at gå op i budget på den korte bane for at nedbringe driftsbudgettet. Den kan også pege på perioder, hvor der pludselig bliver brændt rigtig mange penge af på kort tid. Er det fordi, der bliver leveret laboratorieudstyr - fair nok. Men det kan også være, at der er problemer.

VDC finder projektets ‘pains’

Et ord, der går igen, når man taler VDC med Niels Wingesø Falk, er “pains”. Altså, hvor ligger de store risici og usikkerhedsområder? Når VDC er i spil, prøver man at finde 4-5 ting, som hvis man kan få knækket dem, så har man sådan set knækket ryggen på projektet.

“Vi ser på, hvad er det, der gør nas på det her projekt. Er det et stort broprojekt, kan det være, at det er noget logistik og stålarbejde. Er det et projekt med en masse installationer, så kan det være, at det er dem, vi skal fokusere på. Hvis der er et kritisk people flow, kan det være, at vi skal have en elevatorleverandør til at hjælpe os med det,” fortæller Niels Wingesø Falk.

Som eksempel nævner Niels Wingesø Falk en række resorts på Maldiverne. Af historiske årsager har MT Højgaard haft forretning i det indiske ocean, og på grund af den unikke placering, har projekterne her også nogle unikke pains. Fx har MT Højgaard bygget for kunder, hvor alt under 5 stjerner er utænkeligt, og hvor de er fuldstændig afhængige af, at deres resorts står 100 procent parat til tiden. Misser du 10 gulvbrædder, tager det en måned at få en ny sending derud. Og har du omvendt 100 gulvbrædder for meget, skal de brændes af, før de første gæster kommer. Derfor skal koordineringen være knivskarp allerede i planlægningsfasen.

“Det er noget helt andet, end hvad vi er vant til. De her gutter har et resort i 3 år, og så sælger de det videre til nogle, der driver det som en 3-stjernet forretning, hvor vi andre har råd til at tage derned. Men de første år kan de sælge en aften i bambushytte yderst på en lille bro for 50.000 dollars per nat by invitation only. Så hvis de misser en stjerne, eller hvis de får en dårlig anmeldelse, så går de konkurs,” siger han.

Men der er selvfølgelig også projekter, der er mere overskuelige, og som ikke umiddelbart har nogle af de pains, der kan skabe en masse udfordringer. Måske er det små projekter, eller det kan være projekter, som minder meget om dem, firmaerne allerede har lavet. Derfor er MT Højgaard også i gang med at skyde sig ind på, hvor grænserne ligger.

“Det er ikke altid gevinsten er proportional med indsatsen. Så vi bliver nødt til at være sikker på, at man ikke kaster 1000 timer efter at løse et 100 timers problem. Og jeg medgiver, at vi engang imellem får skudt en flue med en haubitser. Men vi er også ved at lære det her, og nogle af de ting, der for et halvt år siden tog os 3 dage tager os nu nogen timer. Og nogle af de ting, der før tog os en time, tager os nu 3 dage fordi vi fandt ud af hvor kompliceret det er. Så der er noget proportionalitet, som man skal være opmærksom på,” siger han.

Tættere på kunden

Udover at det ikke er alle projekter, der egner sig til den store VDC-tur, kræver det også et opgør med faste rutiner.

“Der, hvor det vi laver, bliver rigtig fedt, er når, du kan få folk til at lave co-creations. Det er også derfor, vi har ni VDC labs med store whiteboards, 3D printere osv. Det er netop fordi, vi gerne vil have, at vi sætter os sammen om et fælles mål,” siger han og fortsætter.

“I stedet for at vi sidder og tæver hinanden med nogle tegninger og skændes om, hvem der er bagud så handler det om at få folk til at samarbejde”.

Klima

Har du brug for mere information om temaet, Klima og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Klima her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder