03.06.2016
5 min læsetid

Kunstig intelligens: Forstå tidens vigtigste teknologi

Kan vi lave kunstig intelligens baseret på den menneskelige hjerne, vil store udfordringer som kræftforskning og fusionsenergi virke som skolematematik.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Praktisk talt alle de mest fascinerende fremtidsteknologier på vej, bygger i et eller andet omfang på kunstig intelligens. Men hvad er kunstig intelligens, hvad er machine learning, og hvad er forskellen på Artificial Narrow Intelligence og Artificial General Intelligence (AGI)? 

Et af verdens mest interessante startups, der arbejder med kunstig intelligens, er amerikanske Vicarious. Den amerikanske startup-podcast This week in Startups har talt med Vicarious’ medstifter Scott Phoenix om vejen til at skabe bedre kunstig intelligens, og hvordan de bruger hjernen som en model for deres udvikling. I løbet af halvanden time kommer programmet omkring potentialet for kunstig intelligens, hvor vi er i dag, og hvorfor kunstig intelligens vil ændre alt i vores verden.

I investorkredsen bag Vicarious er blandt andre big shots som Mark Zuckerberg, Elon Musk, Peter Thiel, Peter Diamandis og danske Janus Friis. Og i podcasten fortæller Scott Phoenix også, hvordan firmaet har fået en så navnestærk investorkreds til at smide flere hundrede millioner efter Vicarious.

“Dette er det vigtigste problem, menneskeheden nogensinde vil løse. Det er bogstaveligt talt den sidste opfindelse, som nogen vil opfinde. For hvis du kan skabe artificial general intelligence, kan systemet opfinde alt, hvad du nu nogensinde vil kunne opfinde. Og formentlig langt bedre,” siger Scott Phoenix.

Forventer store resultater inden for de næste 20 til 30 år

I podcasten giver han også et bud på, hvornår vi vil have knækket koden. Scott Phoenix mener, at det er realistisk, at vi har skabt artificial general intelligence inden for de næste 20 til 30 år. For løst skal udfordringen nok blive.

“Dette er en udfordring, som vil blive løst i vores levetid. Spørgsmålet er bare af hvem og hvornår,” siger han.

Han peger på, at den primære ramme, som folk bruger til at skabe kunstig intelligens i dag, er convolutional neural networks. Det er en teknologi inspireret af neurovidenskab fra 70erne, og vi har lært meget om hjernen de sidste 40 år. Og fortsætter udviklingen med bare samme tempo som nu, vil vores computer om 15 år have så meget processorkraft, at de er i stand til at lave flere beregninger per sekund, end der er neuroner i hele verdens befolknings hjerner.

“Det er uundgåeligt, at vi kommer til at punkt, hvor vi har virkelig, virkelig intelligente maskiner, der kan hjælpe os med at løse svære problemstillinger.

Kunstig intelligens

Har du brug for mere information om temaet, Kunstig intelligens og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Kunstig intelligens her

Artificial narrow intelligence vs artificial general intelligence

Vicarious arbejder på at skabe artificial general intelligens - noget nogle også kalder Full AI, Strong AI eller bare human-like-intelligence. Scott Phoenix sammenligner dagens kunstige intelligens, som bliver brugt til Google-søgninger, dit Facebook Newsfeed osv, med reptilhjerner, som vi ser i frøer, fisk etc. Dyrene gør mange smarte ting i løbet af en dag, selv om de grundlæggende ikke er intelligente. Men der er et stykke til den menneskelige intelligens.

“Det er der, vi er nu i udviklingen af kunstig intelligens, vi har narrow intelligence. Og det er fedt, vi bruger det hver dag, og det gør alting bedre. Men den næste epoke er pattedyr inden for biologi - og det er artificial general intelligence inden for computere,” siger han.

Vil du se This Week in Startups som video-podcast, kan du finde den her.

IDA Fremtidsteknologi

Er du vild med kunstig intelligens, selvkørende biler, droner og teknologien, som bliver fundamentet for vores fremtid?

Meld dig ind i IDA Fremtidsteknologi.

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder