02.01.2017
4 min læsetid

»Kvantefysik er noget man vender sig til«

Kvantefysikken og partikler, der kan være flere steder på én gang, udfordrer selv verdens skarpeste fysikeres verdensforståelse. Derfor er det afgørende at affinde sig med, at sådan er det bare, mener kvanteforsker.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Et forskningsområde i kraftig vækst er kvantefysikken. Men selv for garvede videnskabsfolk kan teorierne bag kvantefysikken være mere end almindelig svære at forholde sig til. Eller som den amerikanske forsker Richard Feynman, der blandt andet arbejdede på Manhattanprojektet, engang sagde: 

"Hvis man tror man, forstår kvantefysik så har man ikke forstået noget af det."

Det betyder dog ikke, at det er umuligt at arbejde med kvantefysik, men grundlæggende er det en besynderlig størrelse, som ikke altid giver mening i forhold til, hvordan vi normalt ser på verdenen. Det forklarede Søren Stobbe, der er direktør i kvanteteknologi-virksomheden Sparrow Quantum, da han var gæst i IDA Fremtidsupdate #10. 

"I kvantefysikken ser vi, at bølger og partiker er to sider af samme sag. Og et kvanteobjekt kan være både partikel og bølge på én gang. En anden måde at sige det på er, at kvantepartikler kan være to steder på én gang," sagde han blandt andet og lagde ikke skjul på, at det helt grundlæggende er udfordrende for vores normale forståelse af verden. 

"Det er måske ikke så meget noget, man forstår, som noget man vænner sig til. Man kan sagtens arbejde med det og få en masse intuition omkring hvordan kvantefysikken virker, men mange af de her ting er meget besynderlige," sagde han. 

Se hele webinaret med Søren Stobbe, hvor han blandt andet fortæller om kvantefysikkens enorme potentiale, hvor langt vi er og hvor der for alvor bliver forsket.