22.06.2017
4 min læsetid

Metamaterialer: Tænk på det som maskiner

Indtil nu er metamaterialer blevet opfattet som materialer, vi vil helst se det som maskiner, siger østrigske Alexandra Ion om sine avancerede 3D-printede cellestrukturer.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Det ligner et stykke legetøj, men metamaterialer er både bæredygtige og nemme at producere. Foto: Alexandra Ion

Metamateriale. Det lyder både spacy og kompliceret, men kan bruges til at lave genkendelige daglidagsdimser som dørlåse, og værktøjstange på en helt ny og bæredygtig måde.

Metamaterialer karakteriseret ved, at de får sine egenskaber af avancerede 2D eller 3D strukturer i højere grad en dens kemiske formel. Man danner fx en hel låsemekanisme med håndtag i ét stykke ud fra sirligt designede mønstre, hvor hver en streng spiller sammen i én mekanisk bevægelse.

"Opfindelsen her er, at vi ikke ser materialet som bare materiale, men som mekanismer og maskiner på samme tid," siger Alexandra Ion, der er en af talerne på teknologimessen Technomania i Herning 4.-5. oktober.

Alexandra Ion forsker i metamaterialer ved Human Interaction Lab ved Plattner Instituttet i Berlin, og hun mener ikke nødvendigvis, at teknologien er ny.

"Det er et koncept, der er kendt fra maskiningeniørarbejde, men det er før i tiden blevet set som en speciel type materiale. Vi tænkte, 'hvad hvis vi kan bruge det her koncept med celler og designede strukturer til at lave mekanismer eller specifikke funktioner, såsom et dørhåndtag'," siger Alexandra Ion, der har været i gang med sin PhD om metamateriale i 2,5 år, men har også arbejdet med andre emner.

Printes i et stykke

Det kan til forveksling ligne legetøj eller dette årtusindes udgave af en perleplade, men der er masser perspektiv i brugen af metamateriale. Metamateriale er blandt andet designet til at kunne blive printet i et stykke, så der ikke er brug for at samle forskellige dele eller blande fx plastik, metal og silikone.

Det er smart i en verden, hvor 3D-printteknologien stormer fremad, og er som skabt til produktionen af metamaterialer. Men metamaterialer taler også lige ind i hjertet på bæredygtighedsdiskursen.

"Det var også en tanke, vi havde med fra start, da vi begyndte at udvikle det her.Fordi metamaterialer kun er baseret på strukturen, kan du arbejde med kun ét materiale. Så skal du ikke sammensætte materialer, der er svære at genanvende, og på den måde er det også nemmere at destruere," forklarer Alexandra Ion.

Alexandra Ion og hendes kollegaer har allerede lavet forskellige funktioner i metamateriale, herunder en dørlås, en værktøjstang ogen såkaldte Jansen Walker. Men man er kun lige bevæget sig ind i mulighedernes rum for teknologien.

"Jeg tror, der er rum til at udforske den type mekanisme, du kan bruge metamateriale til. Vi kan også springe ud i 3D, hvilket vores teknologi allerede understøtter, men vi har bare ikke fundet et godt eksempel at bygge endnu," sig er Alexandra Ion