01.05.2020
4 min læsetid

Mikkels idé forvandlede Lego-produktion til beskyttelsesbriller

Diplomingeniør Mikkel Schildknecht Hoé reagerede prompte, da hans sygeplejerske-kæreste efterspurgte beskyttelsesbriller. 3 uger efter var en produktion stablet på benene, som normalt ville tage et halvt år.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Mikkel Schildknecht Hoé sørger normalt for, at Legos produktion af Lego-klodser kører som den skal, men de seneste 5 uger har han produceret beskyttelsesbriller.

”Det var sgu da en god idé, start det op med det samme!”

Nogenlunde sådan lød svaret fra Mikkel Schildknecht Hoés chef over en Skype-forbindelse, da han præsenterede sine spæde tanker om at bruge noget af Legos produktionskapacitet til at lave beskyttelsesbriller i stedet for Lego-klodser.

Få timer forinden havde han siddet hjemme i sofaen med sin kæreste, der er sygeplejerske. Hun på barsel og han hjemsendt fra arbejde, efter at Mette Frederiksen havde lukket Danmark ned. Kæresten spurgte, om han mon havde nogen beskyttelsesbriller liggende ude i værkstedet, som de kunne donere? Hendes kollegaer manglede akut værnemidler for at beskytte sig selv mod coronavirus.

Men en enkelt beskyttelsesbrille her og der rækker jo ikke langt, hvis hospitalerne allerede nu manglede værnemidler til at beskytte deres mere end 100.000 læger og sygeplejersker. Derfor begyndte Mikkel Schildknecht Hoés hoved at boble med idéer til, hvordan man kunne designe en brille, der kunne produceres på Legos fabrikker i Billund.

Tid er den vigtigste faktor

Men hvordan i alverden kan maskiner, der normalt producerer farverige byggeklodser til børn, pludselig overtales til at spytte spinkle gennemsigtige værnemidler til sundhedspersonale ud?

”Det vigtigste var, at vi lavede noget, der passede ned i det, vi har i forvejen. Det vil sige, at det skal passe ned i vores støbemaskiner og -forme. Vi kunne jo ikke rykke hurtigt, hvis vi for eksempel skulle ud og købe nye støbeforme eller ny teknologi. Så hele udfordringer var, at vi skulle gøre det på den samme måde, som vi laver Lego-klodser,” fortæller Mikkel Schildknecht Hoé. Han er uddannet maskiningeniør og arbejder til dagligt som senior equipment manager i Lego.

Stil din viden til rådighed

IDA opfordrer både medlemmer og deres virksomheder til at hjælpe med løsninger mod corona.

Regionerne opfordrer alle med en baggrund i sundhedssektoren til stille sig til rådighed.

IDA har også lavet en ny Facebook-gruppe: "Brug din skabertrang", hvor du blandt andet kan dele dine gode idéer

Læs mere

Da jeg viste den til min søde kæreste, kiggede hun bare på mig, tog brillerne på og sagde, ’det her er sgu en ommer’

Mikkel Schildknecht Hoé,
Equipment manager, Lego

Heldigvis, forklarer Mikkel Schildknecht Hoé, er Legos produktion meget standardiseret. Det betyder, at man hurtigt kan tage en formkasse ned fra hylden og lave noget andet inden i den.

Inden for den første uge havde Mikkel og det hastigt voksende hold omkring ham udviklet den første prototype, som blev 3D-printet og sendt ud til inderkredsen med taxa, da corona-krisen forhindrede dem i at mødes i Billund. Heldigvis havde han en fagperson lige ved hånden.

”Da jeg viste den til min søde kæreste, kiggede hun bare på mig, tog brillerne på og sagde, ’det her er sgu en ommer’,” husker Mikkel Schildknecht Hoé og griner.

18.000 briller om dagen

Tilbage i et virvar af mailtråde, tegneprogrammer og skypeforbindelser blev den næste uge brugt på at justere visiret, tilpasse støbeforme og få maskinerne sat op til det nye produkt.

”Vi har gjort det hele online. Alt sådan noget med at tegne det op og beregne, det kan man jo gøre hjemmefra. Så har jeg haft nogle få mennesker ude i Billund og et par underleverandører, der kunne overholde de krav, der var til at komme på arbejde. Ellers har det været ren facetime. Jeg har slet ikke sat mine ben på fabrikken,” siger han.

Kort tid efter den første prototype står resultatet af alle anstrengelserne klar. På tre uger har Mikkel og hans team på op imod 100 personer, gjort noget, der normalt vil tage et halvt år: Fået en produktion op at køre, der laver 18.000 beskyttelsesbriller om dagen.

”Det føles megagodt”, siger den 39-årige maskiningeniør med lige dele stolthed og lettelse i stemmen.

Mikkel Schildknecht Hoé og hans stab har fået meget god feedback fra regionerne om brillens enkle design.

”Jeg har tænkt meget over det. Det er lidt ligesom, hvis du kan førstehjælp – evner forpligter. Og hvis du ligger inde med noget, som kan gøre en forskel lige nu, skal du jo rykke på det. Hvis vi kunne hjælpe med at dække et behov på Lego, så skulle vi gøre det,” siger Mikkel Schildknecht Hoé, der også har været glad for Legos reaktion på idéen.

Samarbejdet har aldrig været bedre

I disse dage puster Mikkel ud i sit hjem i den lille landsby Rårup uden for Horsens. Han skubber rundt på en barnevogn med sin fire måneder gamle datter i, som han har forsømt en hel del i de seneste fem uger.

Men han har også oplevet noget af den mest intense tid i sine 10 år hos Lego. Også selvom det hele foregik på sikker afstand fra hjemmekontoret.

”Hvis jeg skal være helt ærlig så føler jeg, at vores samarbejde aldrig har været bedre. Nu skal jeg jo passe på med, hvad jeg siger, men vi har en tendens til at være meget sociale, når vi har et almindeligt møde. Men når det er online, bliver det bare helt automatisk mere effektivt. Folk er lidt mere forberedte og fokuserede,” siger han.

Selvom Mikkel og hans team har fået rigtig meget god feedback fra regionerne for deres design af ansigtsvisir, er det helt sikkert, det ikke bliver en fast del af Lego-produktionen fremover.

”Vi gør kun det her, fordi det er et akut behov, som vi kan hjælpe med nu og her. Så snart de normale leverancer kan dække behovet, så trækker vi os fuldstændig ud og vender tilbage til Lego-klodserne,” siger han.

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA