11.10.2017
4 min læsetid

Mixed reality er klar til at rykke ved vores selvopfattelse

Når vi udvikler teknologi, er det sjældent med udgangspunkt i vores mentale velbefindende. Det prøver designeren Martine Jarlgaard at lave om på, når hun gennem en Hololens-brille lader folk møde sig selv

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Designeren Martine Jarlgaard gav på dette års Technomania deltagere mulighed for at møde sig selv på hologramform gennem sit Meet Yourself-projekt.

Forestil dig at få et øjeblik kun med dig selv. Ikke foran et spejl, hvor en udgave af dig selv bevæger sig synkront med dine bevægelser, men en stillestående 3D-dig, som du kan få lov at gå rundt om og spotte alle de sider af dig selv, der ikke er plads til på en selfie. Din nakke, dit øre eller dit hoved ovenfra.

Det virker både tiltrækkende og skræmmende for de fleste. Det kan Martine Jarlgaard skrive under på. Hun har gennem sit mixed reality projekt Meet Yourself givet hundredevis af interesserede muligheden for gennem en Microsoft Hololens-brille at se et hologram af sig selv stå ude i virkeligheden. Først på Techfestival i København og siden på Technomania i Herning, hvor Ingeniørforeningens teknologipodcast, Techtopia, møder hende.

”Jeg tror, der er rigtig mange mennesker, der er selvkritiske, som egentlig vil sætte pris på at træde ud af sig selv og se sig selv lidt mere objektivt. Den måde, vi ser os selv på, har jo stor indflydelse på, hvor lykkelige vi er,” siger hun til Techtopia.

Vi skal vende os til flere forskellige virkeligheder

Martine Jarlgaard kommer oprindeligt fra modeverdenen. Hun har boet de seneste 10 år i London, hvor hun sidste år lavede verdens første mixed reality modeshow ved London Fashion Week. Det var med en anden teknologi, hvor hun med den sydkoreanske virksomhed Double Me optog en model gennem en masse kameraer, klonede hende og klædte hende i forskellige sæt tøj.

På Technomania tager hun et 360 graders billede gennem en enkelt iPad, forarbejder billedet på få minutter og uploader det til Microsoft Hololens – et par briller, der kan vise hologrammer foran dit ansigt med virkeligheden som omgivelser i modsætningen til virtual reality, hvor alt er virtuelt.

Men hvorfor er det vigtigt for os at møde en digital kopi af os selv?

”Jeg tror, at mange oplever, at det her bliver fremtiden. At vi går en fremtid i møde, hvor der er meget med det virtuelle. Der er forskellige virkeligheder. Der er mixed reality, virtual reality, alt bliver digitaliseret, og det gør vi også. Det her er bare et skridt i den retning, men jeg håber, at vi kommer til at styre den udvikling og være meget bevidste, om hvad vi gør. Og der synes jeg opmærksomheden om vores selvopfattelse, og måde, vi ser os selv på, er utrolig vigtig,” siger Martine Jarlgaard til Techtopia.

Vores selvopfattelse er under forandring

Martine Jarlgaard har med sin baggrund i modebranchen set, hvordan visse kropsidealer og selvopfattelser er kørt fast i den samme gamle rille. Men hun ser teknologien, der ellers ofte ikke interesserer sig for vores mentale velbefindende, som en måde at forberede os på store forandringer for menneskets rolle i verden.

”Der sker så meget i de her år med kunstig intelligens, og der er mange områder, hvor mennesket har været vant til at være eneherre både med produktion og al mulig andet intelligens, men det ændrer sig nu. Så jeg tror vores selvopfattelse kommer til at være under meget stor forandring.”

”Jeg vil gerne have at vi går en fremtid i møde, hvor vi stadig har lyst til at være i virkeligheden. Den skal være sjov, intelligent og interessant ved hjælp af alle de her nye virkeligheder. Men vi skal stadig ville være her, for ellers er der en reel risiko for, at vi kommer til at sidde med små kasser på hovedet og være grønsager resten af livet,” siger Martine Jarlgaard.

Du kan høre hele udsendelsen på  Techtopia.dk eller direkte på iTunes.

Tilmeld dig Techtopia

I nyhedsbrevet får du bl.a. artikler og historier om de emner vi beskæftiger os med i podcasten.
  • Artikler
  • Historier
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev