13.06.2018
3 min læsetid

Nu er der hjælp at hente til det svære studievalg

Det er en svær balanceøvelse at tale med sine børn om studievalg, der ofte kan ende i konflikt. Det vil Engineer The Future ændre med en ny samtaleguide

af

At snakke studievalg med sine børn er ofte en svær størrelse. På den ene side vil man som forælder gerne give råd og vejledning, men på den anden side vil man heller ikke tvinge mor og fars drømmeuddannelse ned over hovedet på sine børn. Det er en balanceøvelse, der ofte kan ende i konflikt og knap så konstruktive samtaler forælder og barn imellem.

Men sådan bør det ikke være. Det mener Ghita Wolf Andreasen, projektdirektør i Engineer the future, der står bag en samtaleguide, som skal gøre samtalen om studievalg lettere og mindre problemfyldt.

”For mange forældre er snakken med deres børn om studievalg lige så svær som snakken om sex. Det vil vi gerne ændre på med en række konkrete forslag til, hvilke spørgsmål man som forælder kan stille, så den unge lærer sig selv bedre at kende og bliver klogere på sine uddannelsesdrømme,” fortæller Ghita Wolf Andreasen.

6. juli er det sidste chance for at søge kvote 1 til landets videregående uddannelser. Derfor sidder mange tusinde unge i øjeblikket i svære overvejelser om, hvilken vej de skal gå uddannelsesmæssigt. Her vil samtaleguiden være et nyttigt værktøj. Formålet med guiden er ikke at give konkrete anvisninger eller anbefale ét studie frem for et andet. I stedet har Engineer the future med kampagnen, der går under navnet Samtaleguide, forsøgt at give forældrene en række redskaber, der kan fremme samtalen og hjælpe de unge på rette vej imod drømmestudiet. Guiden er udarbejdet i samarbejde med generationsforsker Tanja Hall fra Fremtidsfabrik.

”Vi har talt med 21 unge og deres forældre for at finde ud af, hvad der er på spil, når der tales om studievalg. Og vi har kunnet konstatere, at forældrene er meget usikre. ’Hvad passer til mit barn?’ Kan jeg overhovedet guide, når jeg ikke kender alle uddannelserne? Den type spørgsmål stiller mange forældre sig selv, og det får dem til famle sig vej gennem samtalen,” fortæller Tanja Hall fra Fremtidsfabrik.

Engineer the future, der til daglig arbejder for at fremme unges kendskab til de tekniske, naturvidenskabelige og IT-faglige uddannelser, har med sin kampagne forsøgt at lave et tiltag, der ikke blot er tiltænkt unge med naturvidenskabelige ambitioner, men som i stedet er relevant for alle uddannelsessøgende, uafhængigt af deres interesser. Det skyldes, at der er hårdt brug for en guide, som kan hjælpe forældre og de unge til at tage det rette uddannelsesvalg. I dag er uddannelsesvalget nemlig ofte præget af misforståelser.

”Man kan gå og have en masse forestillinger om, hvad den anden forventer og tænker. Min erfaring som psykolog er, at ingen går i stykker af at tage en samtale, så min opfordring er derfor: Kom i gang med samtalen,” udtaler erhvervspsykolog Henrik Leslye, der ligeledes har været med i udarbejdelsen af samtaleguiden.

Guiden behandler forskellige områder, der er med til at karakterisere det enkelte menneske. Hvad engagerer f. eks. den unge, hvilke personlige styrker har man som person, hvem beundrer man, og hvordan arbejder man bedst? Samtalepunkterne giver ikke definitive svar, men kan guide og give retning for såvel forældre som de unge.  

Jan Svendsen, der er chef for studievejledningen i København, hilser uddannelsesguiden velkommen og opfordrer unge og forældre til at benytte sig af den. Han ser et stort potentiale i, at forældre i større grad bliver inddraget i studievalgsprocessen.  

”Som studievejledere er vi ofte utilstrækkelige, fordi ikke vi kender de unge mennesker godt nok. Forældre er i virkeligheden de bedste til at rådgive de unge,” fortæller Jan Svendsen.

Samtaleguide og film kan ses på samtaleguide.dk

Samtaleguide

Samtaleguide.dk er udviklet af Engineer the future i samarbejde med førende eksperter, som har bidraget med hver deres perspektiv på, hvorfor samtalen om studievalg er vigtig.

Med hjælp fra eksperterne har vi udviklet en samtaleguide, der har til formål at skabe bedre samtaler mellem unge og deres forældre om studievalg.

Se samtaleguide for forældre

Se samtaleguide for unge

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev