19.05.2016
5 min læsetid

Ny forskning skal gøre os klogere på computerspil

Et stort forskningsprojekt på IT-Universitetet skal hjælpe os til at forstå computerspil og deres betydning for samfundet.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

96 procent af alle drenge og mere end 80 procent af de danske piger spiller computerspil. Alligevel hører computerspil til blandt de kunstformer, som stadig bliver betragtet som lavkultur.

Det paradoks hører til blandt de emner, som et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet skal se nærmere på over en fem-årig periode. Projektet Making Sense of Games skal dog først og fremmest skabe et teoretisk udgangspunkt for at forstå computerspillene og deres stigende betydning for vores kultur og samfund, fortæller Espen Aarseth, der er lektor på IT-universitetet.

Han leder Making Sense of Games og er en af de førende skikkelser inden for spilforskning. Nu skal han være med til at skabe analysemodeller til computerspil.

“Ligesom når vi analyserer litteratur og film, har vi brug for nogle analysemodeller til spil. Vi har forsket aktivt og organiseret i computerspil de sidste 15 år, men egentlig uden at komme voldsomt meget længere. For hvordan laver vi levedygtige modeller til at forstå, hvad spil er, og hvordan de er forskellige fra hinanden? Så vi skal lave nogle grundlæggende modeller og analyseværktøjer til at forstå spil,” fortæller han.

farlige eller afhængighedsskabende

I 2003 var Espen Aarseth med til at grundlægge Center for Computer Games Research på IT-Universitetet, og det er ham, der har fået det Advanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd, der ligger til grund for det nye projekt. Med det følger 15 millioner kroner, som er bundet til Espen Aarseth, og som nu bliver brugt til at skabe den første samlede humanistiske teori om computerspil på ITU.

Projektet skal blandt andet munde ud i nye modeller og teorier, der ikke kun skal bruges af forskere, men også på skoler. Derudover håber ITU og Espen Aarseth, at de nye teorier kan bruges i spilindustrien og måske af psykologer, der vil undersøge, om spil er farlige eller afhængighedsskabende, samt hos policy-makers, der skal sætte aldersgrænser for spil.

“Vi skal levere nogle grundforståelser, som folk, der arbejder med computerspil, kan bruge.
Vi skal ikke nødvendigvis lave undersøgelser, men hvis der er nogen, der laver dem, skal vi kunne sige, at det spørgsmål er forkert stillet. Du skulle hellere se på dette. For der laves nogle elementære fejl i dagens undersøgelser,” siger Espen Aarseth.

Stort projekt

Making Sense of Games hører til blandt de store projekter på ITU, og 15 millioner kroner svarer til cirka 22 årsværk. Projektet kommer til at bestå af mindst fire ph.d.er, som hver skal tage sig af sit delområde, samt fire Post. doc-stillinger, som skal lave antologier inden for de fire delområder. Derudover skal Espen Aarseth skrive en eller to bøger om spil og fortælling samt spil som objekt. Til sidst skal det hele samles til en overordnet bog, Making sense of games, der skal fungere som en opsummering med de vigtigste modeller, og hvor alle ni forskere står som medforfattere.

Projektet går i luften i november og løber over de næste fem år. De første to ph.d.er begynder arbejdet til nytår, og de næste to begynder midt i projektperioden, så der er arbejdende ph.d.er fra 2016 til 2021. De fire ph.d.er skal arbejde på hver deres afhandling, men alle skal samarbejde på tværs af alle spor, så de bliver trianguleret og giver mening på tværs.

Advanced Grant

For at få et Advanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd, skal man være en anerkendt forsker.

Man skal have lavet en phd-indsats inden for området og en solid "track record", når det gælder om at uddanne forskere/vejlede ph.d.er

Derudover skal du have bedrevet forskning, der har haft stor betydning de sidste 10 år.

Til sidst skal projektet være "high risk - high gain".

Alle spiller computerspil i dag

Når det ifølge Espen Aarseth er interessant at forske i computerspil, er det fordi, computerspil er blevet så stor en del af vores hverdag. Siden de første spil blev mainstream i 80’erne, er der sket et skred i forhold til, hvor mange og hvem der spiller.

“I dagens generation spiller 96 procent af drengene computerspil, og mere end 80 procent af pigerne spiller et eller andet. Så nu er det noget af det mest normale, man kan gøre. Samtidig ser man ned på computerspil, og derfor har vi et problem. For er der noget, der er så populært, og som folk ser ned på, er det uheldigt,” siger Espen Aarseth.

Han sammenligner computerspil med bøgers rolle i samfundet gennem tiden. Bøger blev engang vurderet som usunde eller farlige, men i dag er det velset at læse bøger, og du kan ikke læse for mange bøger. Spiller du til gengæld Counter Strike eller World of Warcraft, mange timer, vil der blive set ned på det.

“Ser vi bort fra skak, har det aldrig været forbundet med højkultur at spille spil. Det vil nok aldrig ændre sig, og jeg har ingen ide om, at mit projekt vil kunne standse den stigmatisering af nogle typer spil,” siger Espen Aarseth.

Han håber dog, at studiet vil hjælpe folk til at få øjnene op for, at computerspil rummer et enormt spænd i udtryk, og at nogle spil kan ses som komplicerede kunstværker.

“Software kan emulere hvilken som helst medium, og egentlig bør vi se nogle spil som en form for litteratur. I et spil som Fallout: New Vegas finder du flere linjer tekst, end der er i alle Shakespeares samlede værker,” siger han og peger på, at store computerspil kræver kunstnere,
Illustratorer, komponister, oversættere og en række andre kulturarbejdere.

“Det er jo enorme mængder typisk kulturproduktion, som indgår i spil. Det betyder, at spil er af en type natur, som vi aldrig har set magen til. Computerspil er typisk mere kompliceret at lave end film, og de er også mere eksperimenterende”, siger han.

Fakta om Making Sense of Games

Making Sense of Games starter i november 2016, løber i fem år og medfører oprettelsen af fire ph.d.-stillinger og fire Post. doc-stillinger.

ERC’s Advanced Grant er den højeste anerkendelse, man kan håbe på at opnå inden for denne type forskning. Det tildeles topforskere, der er ledende inden for deres felt og har leveret væsentlige videnskabelige resultater inden for de seneste ti år.

For at få et Advanced Grant skal projektet være “high risk - high gain”. Det vil sige, at det er en stor risiko for, at det ikke vil lykkes, men hvis det lykkes, vil det have stor betydning.

Læs mere om Making Sense of Games

Udfordring at forske i computerspil

At spilbranchen udvikler sig i mange forskellige retninger er en af de ting, der gør det interessant at forske i computerspil. Men det er også en af de udfordringer, der besværliggør arbejdet. Som eksempel peger han på antallet af computerspil på tablets, som er boomet, siden den første Ipad kom på markedet i 2010. Det har skabt et marked inden for spilbranchen, som ingen havde tænkt på for 10 år siden.

“Du har pludselig en række indie-spil og små produktioner, der tager en stor del af markedet fra Triple-A-spillene (Klassificeringsmærkat til spil med et stort budget), som var totalt dominerende. Så der er en enorm udvikling i mange forskellige retninger, der gør det meget spændende at forske i,” siger han.

Udfordringen er, at det man forsker i, kan være forsvundet, når man er færdig med at forske om 5 år. Derfor er det afgørende, at Making Sense of Games skaber nogle grundlæggende modeller, der også kan bruges efter næste revolution, uanset om det er nye platforme, virtual reality eller noget, vi slet ikke har overvejet.

“Det er jo en udfordring, men vi skal nok kunne tackle den. Det er jeg faktisk ikke bekymret for,” siger Espen Aarseth.

Svært at få støtte til forskning

Espen Aarseth håber, at det store projekt kan være med til at puste nyt liv i forskningen i computerspil i Danmark. Han fortæller, at det generelt er svært at få bevillinger til forskning i Danmark, men at de 15 millioner kroner sender et et signal om, at det er vigtigt at støtte dansk spilforskning.

“Når vi har fået disse penge, vil det antageligt være lettere at overbevise danske bevillingsgivere om, at det er noget at satse på. Så vi skal videre,” siger han og fortsætter.

“Og det her fokus er på spil som værker og objekter. Men næste gang vil det være oplagt at se på computerspil som proces og aktivitet. Med udgangspunkt i de værktøjer vi udvikler.

Hvad er AAA-spil?

Triple A eller AAA er et klassificeringsmærke, der angiver, at spillet har haft et stort budget til udvikling og markedsføring.

Der findes ikke definerede standarder, du skal opfylde for at blive klassificeret som AAA.

Triple A-spil har ofte en længere produktionscyklus, og spillene ender ofte med at blive blockbusters.

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev