02.05.2018
5 min læsetid

Professor: Det hyper effektive samfund gør os sårbare

Informationsteknologien har gjort vores samfund hyper effektivt, men det gør også vores vitale systemer sårbare, hvis nogen vil os det ondt, siger professor Tomas Ries, der frygter, at vi går en mørk periode i møde

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

De vestlige velfærdsstater er truet af kravet om det hyper effektive samfund, mener Tomas Ries.

At snakke med Tomas Ries er lidt ligesom at gå til sit forsikringsselskab og lade dem gennemgå alle de forfærdelige ting, der kan ske. Det er deprimerende. Men man bliver også mindet om, hvor skrøbelige vi er.

Tomas Ries er professor i sikkerhed og strategi ved Swedish National Defence College. Han har arbejdet med sikkerhed siden 1979, altså inden vigtige samfundsstrukturer som hospitaler, banker og fødevareproduktionen gjorde sig afhængige af internettet.

Han mener, at vi går en historisk mørk periode i møde, hvad angår sikkerhed. Men på spørgsmålet, om det er fremkomsten af informationsteknologi og digitaliseringen, der har skabt en mere usikker verden, er han mere vævende.

”Min første reaktion på dit spørgsmål er, at alt hvad vi har opfundet af ny teknisk infrastruktur, har både gode og dårlige sider. Det skræmmende er, når vi kombinerer vores teknologiske viden med det økonomiske pres for at være hyper effektive. Det er det, der gør os sårbare,” siger Tomas Ries.

Vi kan blive sultne meget hurtige

Som eksempel på dagsordenen om det økonomisk hyper effektive samfund på bekostning af sikkerhed nævner Tomas Ries Sveriges fødevareforsyning. Før i tiden havde de enkelte butikker lagre, så de kunne klare sig i en uge, hvis uheldet skulle være ude.

”I dag er der kun et stort center i Sverige, hvor varerne kommer ind fra hele verden. Så bliver det opbevaret der og distribueret på en ”just in time” leveringsbasis. På den måde er butikkerne meget billigere for forbrugerne, fordi de enkelte butikker ikke skal have store lagre, og de har præcist det, som forbrugerne køber, fordi de har it-systemer, der kan regne det ud,” forklarer Tomas Ries.

”Men effekten af det er, at Sverige, og Danmark for den sags skyld, er ekstremt sårbare, når det kommer til fødevareforsyning. Hvis der pludselig kommer en eller anden afbrydelse i madforsyningen, så vil svenskerne meget hurtigt være sultne.”

Vi ved endnu ikke, hvor galt det kan gå

Hverken Sverige eller Danmark er blevet ramt af en fødevarekrise på baggrund af ondsindede hackere eller andre afbrydelser i fødevareforsyningen. Men det er ikke nødvendigvis en formildende omstændighed for Tomas Ries.

”IT får alt til at virke virkelig godt, men det er sårbart over for angreb, og vi har endnu ikke set et meget alvorligt angreb på vores informationsinfrastruktur. Derfor ved vi endnu ikke hvor galt det kan gå,” siger Tomas Ries. Og det kan gå rigtig galt, mener han.

Han sammenligner med det såkaldte år 2000-problem. Det var dengang, der var en udbredt frygt for, at verdens computere ville crashe ved årtusindskiftet, fordi man troede, at mange computersystemer ikke kunne håndtere den lille men betydningsfulde ændring, at et årstal pludselig endte på ”00”.

”Vi vidste aldrig, at det ville ske, men vi brugte milliarder af industri-dollars og mennesketimer på at forsøge at stoppe det, fordi risikoen var så enorm. Verden ville være gået i stå,” siger Tomas Ries.

”I dag ved vi heller ikke, hvad der sker. Men vi ved, at efterretningstjenesterne hos alle udviklede lande som Danmark, Sverige osv. fortæller, at de har opdaget nogle meget avancerede organisationer, som prøver at bryde igennem den nationale, tekniske informationsinfrastruktur. Ikke kun for at hacke, det er det for avanceret til. Ikke kun for at spionere, men for at finde bagindgange, hvor du kan lukke det hele ned. Det er en meget skræmmende mulighed,” siger han.

Hvad er sikkerhed?

Tomas Ries definerer sikkerhed som fungerende vitale livssystemer. Det omfatter alt fra den fysiske sundhed til det globale økosystem.

Men hvad betyder det, at de skal være fungerende? For Tomas Ries er det ikke et simpelt spørgsmål, om bilen starter, eller om vandforsyningen kommer frem til familien Danmark.

”Fungerende er, når du har en god balance mellem på den en side sikkerhed og orden og på den anden side kreativitet og entusiasme. Du er nødt til at have begge dele. Hvis vi har for meget af det første, stagnerer vi, hvis vi har for meget af det andet, brænder vi ud,” forklarer han.

brug for nye forsvarsmekanismer

Ifølge Tomas Ries kan vi ikke sænke den fart, digitaliseringen buldrer afsted med. I stedet må vi forberede os på de overraskelser, der er forbundet med den sårbarhed, som den teknologiske udvikling og det hyper effektive samfund bringer med sig. De overraskelser, mener Tomas Ries, ser vi i bedste fald i sidste øjeblik, og derfor foreslår han to grundlæggende forsvarsmekanismer: Agilitet og resiliens.

”Vi er på en eller anden måde nødt til at få vores samfund og vores stat til at blive agile, så de hurtigt kan tilpasse sig nye situationer. Det betyder også, at vi hurtigt kan improvisere, bygge noget og lappe noget på nye måder,” siger Tomas Ries. Han tilføjer, at det er en svær disciplin for en stat, fordi demokratiske processer i sin natur er langsommelige.

Resiliens er et udtryk for en særlig modstandskraft, der gør, at vi kan overleve ellers ødelæggende angreb

”Resiliens er ikke en rar strategi. Det er et stort, desperat forsøg på at redde os selv. Det er det man skal gøre, hvis alt andet er fejlet. Det betyder, at resiliens gør ondt, at noget skidt er sket og du lider. Det vigtigste i sådan en situation er at være i stand til at komme sig. Men du er ofte nødt til at ofre noget for at komme dig. Ligesom måden vores kroppe reagerer, hvis det er koldt. Så sænker den først blodforsyningen til tæerne og fingrene for at holde de vitale organer kørende,” forklarer Tomas Ries.

Finder altid nye løsninger

Det er i sig selv et ubehageligt scenarie. At vi som samfund skal forberede os på, at vi skal ofre noget af os selv for at overleve. Men sådan et offer kræver det hyper effektive samfund. Det kan ifølge Tomas Ries koste os både de vestlige velfærdsstater, som vi kender dem samt yde store skader på det globale økosystem.

”På den anden side er den menneskelige ånd stærk. Vi finder altid nye løsninger, nye svar, og der er selvfølgelig mange gode mennesker. Det går begge veje, men når jeg kigger på verden lige nu, så føler jeg, at vi bevæger os mod en historisk mørk periode. Og sådan nogle har vi altid haft i historien,” siger Tomas Ries.