03.07.2017
5 min læsetid

Roskilde makers bygger sig ud af nettogenerationen

Vi skal tilbage til troen på, at vi kan lave/reparere ting selv, mener foreningen Maker. De har lavet en legeplads for nysgerrige sjæle på Roskilde Festial

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Drenge står ved bod og bygger

Alt hvad du skal bruge, er gårsdagens plastikflasker tømt for de uendelige variationer af sprut og sodavand. Jo flere jo bedre. Og hjem til din lejr kan du komme med anderledes nyttige versioner af plastikken: teltpløkker og krus.

Det er én af de aktiviteter, den nysgerrige del af deltagerne på årets Roskilde Festival kunne give sig i kast med i Maker-området på Dyrskuepladsens østside.

"Der er så meget plastik rundt omkring os. Hvis vi kan give det nyt liv og tilmed have lidt sjov ud af det samtidig, så er det en god ting," siger en hollandsk studerende fra KEA, der samarbejder med organisationen Precious Plastic om at finde nye måder at genbruge plastik.

I en lille ovn ved standen kan Roskilde-gæsterne komme deres brugte plastikflasker i, som smeltes ved 200 grader i 40 minutter. Når det så er kølet af kan man skære det ud i ny forme såsom teltpløkker og krus.

Skrammelrobotter på japansk

KEA og Precious Plastic-standen er blot én af mange i det velbesøgte Maker-område, og det glæder tovholderne fra Maker, der er faciliterer området for fjerde år i træk.

"Vi skal få folk til at bygge deres egne ting igen og komme tilbage til troen på, at de kan lave ting selv. Og ikke mindst at du også selv kan reparere det, så det ikke bare bliver smidt ud, hvis der er gået en forbindelse," siger Stina Odgaard-Sabally, kommunikationschef hos Maker.

Årets tema er cirkulær økonomi, der sætter sig i modsætning til den lineære: producer, forbrug og smid ud. Mantraet er, at vores produkter skal have nyt liv, når de en dag har udtjent sin værnepligt, så de ikke går til spilde. Tanken om den cirkulære økonomi går igen over alle standene, når man kaster et blik ud over Maker-området.

På et aflangt bord omkranset af mennesker spreder der sig en flod af aflagte tøjdyr, dukkelemmer og legetøjsbiler. "Build a crappy robot", står der på skiltet for enden. Og sådan skal det være, for ifølge foreningen bag, Hebocon, gælder det ikke om at lave en velfriseret maskine blottet for fejl.

"Det handler om at tabe. Hvis man er ingeniør eller sådan noget, så må man begive sig ud på dybt vand. Det gælder om at fejle hårdt," lyder budskabet fra PJ Kuczynski. Han har den uformelle titel Voice & Gut, for Hebocon, der oprindeligt er et japansk koncept og kommer af ordet Heboi, der kan oversættes til klodset, skramlet eller ringe.

 

Legetøj
Kvinde og mand bygger briller
Mand bygger

Hebocon er også en påmindelse om genstandes fysiske formåen. For Kuczynski og founder Lena Mech kan godt være lidt bange for, at vi mennesker er ved at miste kontakten til den fysiske verden på grund af den teknologiske udvikling.

Senere på dagen afholdes et brag af et robotræs, hvor PJ Kuczynski giver den som hurtigsnakkende kommentator, og det vil skuffe ham bravt, hvis alle robotter kommer ud af starthullerne.

Væk fra nettogenerationen

"Der er alt for lidt loddearbejde!" lyder det pludselig fra standen bagved. Endnu en Maker-gæst har kastet sig ud i et byggeprojekt, denne gang i overlegen stil. Gæsten er Morten Topsøe-Jensen, der viser sig at have taget en halv ingeniøruddannelse, inden han uddannede sig som bioanalytiker. Idag er han i fuld gang med at samle sin egen højtaler i de solstråler, der pludselig er tilfaldet Dyrskuepladsen.

"Jeg har jo leget en del med elektronik engang, men nu kan jeg da godt mærke, at noget af det er ved at komme tilbage," siger Morten Topsøe-Jensen, mens han sætter højtaleren ned I den trækasse, han har samlet.

Over for ham står Rasmus Simonsen fra Fablab Nordvest og griner. Det er langt fra alle gæster, der synes, det er nemt at samle en højtaler med de samlepakker, som han sælger for 400 kroner. Men for de fleste lykkes det inden for en time. Hvis promillen ikke er for høj.

"Fablab bygger på tanker om at demokratisere højteknologiske maskiner, som er blevet tilgængelige for alle," siger Rasmus Simonsen, der er undervisningskonsulent hos Fablab Nordvest. Hos Fablab Nordvest er tanken at have et sted, hvor man kan lave næsten alt ved hjælp af 3D-printere og CNC-fræsere. Men i Roskilde Festivals tegn står den på højtalere.

"Vi vil genopfinde nysgerrigheden. Tilbage til dengang, hvor man åbnede ting op for at se, hvordan de virker, og langt væk fra nettogenerationen, som har gjort det til deres ting at købe og smide ud," siger Rasmus Simonsen.

Tilmeld dig < 1,5 grader

  • Dybdegående artikler
  • Fokus på klimakampen
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbrev