20.11.2017
3 min læsetid

Sådan holder du dig opdateret om Kina

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Det skabte en del røre, da det kinesiske internet-slaraffenland, Alibaba, i 2014 blev verdens største børsnotering. For hvordan kunne en kinesisk webshop, som de færreste europæere havde hørt om ud af det blå opnå en værdisættelse et godt stykke over en hypet og globalt eksponeret virksomhed som Facebook, kreditkort-mastodonten VISA og General Motors?

Ifølge journalisten Christina Boutrup, der følger Kina tæt og har skrevet flere bøger om verdens mest folkerige nation, er det fordi, vi så ensidigt kigger mod USA og Silicon Valley. Og det har den konsekvens, at vi overser vigtig viden om ny teknologi og innovation.

“Man kan leve lykkeligt, uden at vide alle de her ting, men så kan man også blive meget overrasket lige pludselig. Så det handler om at få Kina på radaren, så det ikke længere er en blind vinkel,” siger hun.

Vi har spurgt Christina Boutrup og de to Kina-kendere Karin Vith Ankerstjerne og Thomas Aakjær Jensen, hvor de finder nyt om Kina, og hvad de mener, du skal holde øje med.

Aviser og nyhedsbreve

Et af de gode medier, hvis du vil følge udviklingen i Kina, er South China Morning. Det er gratis og har en international udgave på engelsk.

“Det er et rigtig godt medie, selv om det er blevet mere Kina-venligt i de senere år, og ikke er så kritisk, som det har været. Men det er rigtig godt inden for teknologi- og businessnyheder,” siger Christina Boutrup.

Klassiske vestlige medier som Financiel Times og New York Times har også begge et tillæg om Asien, som udkommer på engelsk på daglig basis. 

Vil du gerne have nyhederne direkte i din inbox, er det værd at nævne nyhedsbrevet SUP China.

Er man interesseret i miljø og bæredygtighed med en kinesisk vinkel, udsender non-profit organisationen Chinadialogue.net også et nyhedsbrev, som er værd at læse, og hvor en del af artiklerne er på engelsk.

Podcast

Foretrækker du at få nyt om Kina i dine ører, findes der en række podcasts, som er frit tilgængelige.

På dansk er det værd at bruge tid på Kina Snak på Radio24syv som direkte radio eller podcast. Kina Snak ser hver uge nærmere på Kinas rivende udvikling og behandler både teknologiske emner, politik, erhverv og livet for almindelige kinesere.

Derudover findes der en række internationale podcasts.

Det kinesiske medie TechNode udgiver to podcasts om Kina, som måske er relevante for IDA-medlemmer. China Tech Talk går i dybden med højaktuelle tech-emner som blockchain, kunstig intelligens mm. fra en kinesisk vinkel. Og China Business Cast behandler kinesisk erhvervsstof.

Derudover udgiver The American Chamber of Commerce in Shanghai podcasten China Voices og den kinesiske afdeling af McKinsey & Company står for podcasten McKinsey on China.

SUP China - som vi allerede har nævnt - udgiver også en podcast.

Og til sidst vil vi også nævne IDAs egne podcasts 

Hvad sker der, når dansk og kinesisk kultur og arbejdskultur møder hinanden?

Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?

Bøger

Thomas Aakjær Jensen anbefaler også to bøger af Edward Tse:

The China Strategy: Harnessing the Power of the World's Fastest-Growing Economy

China's Disruptors: How Alibaba, Xiaomi, Tencent, and Other Companies are Changing the Rules of Business

Kinesiske virksomheder der er værd at holde øje med

Udover diverse medier er der også virksomheder og organisationer, som i kraft af deres position eller størrelse er relevante at holde øje med for danskere.

“Folk ved godt, at der er noget, der hedder Alibaba. Men der findes også mange andre, og hvis man først har læst en artikel om, hvor meget Kina rykker inden for fintech, så ved man måske også, at man skal holde øje med noget, der hedder Ant Financial, der er den finansielle del af Alibaba,” siger Christina Boutrup.

Hun nævner også Tencent, som står bag alt-i-en-appen Wechat, som kineserne bruger til at kommunikere, betale, bestille varer og meget mere med. Og så er der Kinas svar på Google, Baidu - som er også langt fremme i forhold til selvkørende biler og kunstig intelligens.

Thomas Aakjær Jensen peger på en række organisationer i Danmark og Kina, som på forskellig vis arbejder på at skabe samhandel, arrangerer møder og seminarer, udgiver materiale og meget mere: