17.02.2016
7 min læsetid

Sådan bringer DevOps udviklere og drift sammen

Med DevOps kan udviklere og driftsfolk slutte fred og gøre it-arbejdet agilt fra start til slut. Og det er der stor gevinst i at gøre, mener eksperter.

Magnus Boye

af Magnus Boye

Udviklere og driftsansvarlige er traditionelt ikke de to afdelinger, der først udveksler venindearmbånd - og det kan spænde ben for forretningen. IDA Universe giver dig overblik over konceptet DevOps, der skal overkomme adskillelsen - og måske endda det latente fjendskab - mellem de to opgaver og afdelinger.

Tvisten opstår traditionelt ifølge it-selskabet CrowdsourcedTesting, fordi udviklere skal skabe nyt og forandre, mens driften i bund og grund handler om stabilitet.

'Fordi forandring og stabilitet er som olie og vand, så er udvikling og drift på samme måde,' lyder forklaringen.

Hvad DevOps så helt konkret er, er lidt sværere at sætte fingeren på.

"Der er mange definitioner af DevOps. Men vi ser det som en metode og en filosofi, der fremmer integration og samarbejde mellem softwareudviklere og operations. Traditionelt har de to været meget isolerede, og det er det, som DevOps vil gøre op med," fortæller Justin Vaugnan Brown fra selskabet CA Technologies, der har hjulpet flere danske virksomheder med DevOps, til Version2.

Nedbryd funktions-siloer

DevOps er ikke en metode på samme måde som Scrum er en metode til at drive agil udvikling. Der er ingen konkrete praksisser, man kan implementere, ligesom DevOps ikke er en person, du hyrer, eller et hold, du sammensætter.

I stedet er der tale om en måde at organisere virksomheden og en måde at tænke på, der skal gøre op med såkaldte funktions-siloer. Det vil sige afdelinger, der er så fokuseret på den specifikke opgave, at de for eksempel mister overblikket over hvad der sker, når koden forlader kontoret og implementeres hos kunden.

Navnligt skal både udvikling og drift være fokuseret på at levere det bedst mulige slutprodukt.

"De er rettet mod ens mål, og arbejder frem mod det samme resultat. Det betyder at driftsafdelingen får en dybere forståelse af, hvad programmer kræver og udviklere forstår, hvordan det de gør påvirker infrastrukturen," forklarer Brian Jawalka, der er chef hos cloud-selskabet Rackspace, som har taget DevOps-konceptet til sig.  

"Vi tror, at samarbejde inspirerer til innovation, og DevOps er nøglen til at gøre det muligt," tilføjer han.

Kræver kulturændring

DevOps tager principper fra den agile udvikling - såsom korte feedback-loop og tæt kontakt mellem kunder, testere og programmører - og gør dem til hverdag-vilkår for virksomheden. Dermed ikke sagt at DevOps er let at implementere selv for agile virksomheder.

"Så meget af DevOps er kultur og værktøjer og processer er sekundære. At lægge læbestift på en ny gruppe sysadmins og udviklere og kalde dem DevOps kommer ikke til at virke," siger Andrew Storms fra sikkerhedsselskabet New Context.

Hertil kommer at de enkelte medarbejdere kan mangle viden om de andres arbejdere. Mange udviklere har ikke  viden om den underliggende infrastruktur, og mange administratorer kan ikke kode, understreger TechTarget.

Det kan være en udfordring at få ændret grundlæggende på, hvordan en virksomhed fungere og arbejder. Men det kan ikke desto mindre blive nødvendigt, mener Red Hat’s Principal Domain Architect, Zohaib Khan:

"At adoptere DevOps er ikke længere bare en mulighed. Der er en kernekompetence, du har behov for, før du kan konkurrere i den digitale verden," skriver han på TechBeacon.