31.03.2020
3 min læsetid

Snowden: Vi skal ikke miste vores rettigheder i et øjebliks panik

Den verdenskendte whistleblower advarer i et nyt interview Danmark mod at bekæmpe coronavirus gennem massovervågning af borgerne.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Videointerview er langt fra et nyt fænomen for Edward Snowden, der blev afskåret fra store dele af verden, da han i 2014 blev anklaget for spionage af USA.

"En virus er skadelig. Men ødelæggelsen af rettigheder er dødelig."

Ordene kommer fra whistlebloweren Edward Snowden, der i den sidste uge af marts var tilbage på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Det var her, mange mennesker stiftede bekendtskab med ham for første gang i filmen Citizenfour tilbage i 2014.

Dengang fik vi for første gang sat ansigt på den nu verdensberømte whistleblower, som fra et hotelværelse i Hongkong fortalte om de hæsblæsende dage op til afsløringerne om USAs massive overvågningsaktivitet, og de mange overvejelser der lå bag afsløringen.

Heller ikke denne gang er Edward Snowden fysisk til stede, da han fra sit eksil i Rusland møder DR's techkorrespondent Henrik Moltke gennem en computerskærm.

"Det er en permanent ting, vi ikke får tilbage. Det tog 100 år at opbygge de her rettigheder gennem forskellige bevægelser, og så mister vi dem i et øjebliks panik," fortsætter Snowden om de ødelæggende konsekvenser, han mener vores håndtering af coronavirus kan få.

SSI vil bekæmpe corona med din teledata

Samtalen er arrangeret i samarbejde med IDA og ANE (Association of Nordic Engineers) og tager udgangspunkt i filmen iHuman om skyggesiden af kunstig intelligens, som stadig kan findes i CPH:DOX' online-program.

Men samtalen spores lynhurtigt ind på overvågning, i lyset af den altoverskyggende corona-pandemi som pludselig har forandret vores alles liv og tilladt regeringer verden over at hastevedtage nødlove i hidtil uset omfang i nyere tid.

I Danmark har regeringen for eksempel vedtaget en stramning af epidemiloven, som gør dybe indhug i borgernes personlige frihedsrettigheder - for eksempel retten til at forsamles, da man ikke længere må opholde sig i grupper af mere end 10 mennesker på offentlige områder.

I sidste uge, kort inden interviewet med Edward Snowden, kom det også frem, at Statens Serum Institut (SSI) har henvendt sig til de danske teleselskaber for at høre om muligheden for at få adgang til teledata, der kan hjælpe dem til at begrænse udbredelsen af coronavirus og vurdere, om regeringens tiltag virker.

Nødlove har det med at blive hængende

Efter kritik fra flere kanter har SSI dog præciseret deres bestilling over for Jyllands Posten. De ønsker af telebranchen "helt overordnede og fuldstændig anonymiserede oplysninger om antallet af mobiltelefoner, som har skiftet geografisk placering inden for et givet tidsrum".

Nødlove og undtagelsestilstand er Edward Snowden ikke meget for. Han sammenligner, den situation vi har nu med tiden efter 11. september, hvor der blev gjort store indhug i amerikanernes rettigheder for at komme terrortruslen til livs.

"Når vi ser nødlove blive indført, har de det med at blive hængende. Nødsituationen udvides. Så bliver myndighederne vant til at have den nye beføjelse. De begynder at kunne lide det, selvom den oprindelige nødsituation er forbi," advarer Edward Snowden.

Det skal dog siges, at stramningen af epidemiloven er indført med en såkaldt solnedgangsklausul. Det vil sige, at de nye lovtiltag automatisk udløber i marts 2021.

Se hele interviewet med Edward Snowden her:

Edward Snowden

Født 1983 i North Carolina, USA

Arbejdede for den amerikanske efterretningstjeneste NSA indtil 2013, inden han som whistleblower
lækkede hemmelige dokumenter som bevis for USA's massive overvågning og spionage.

Til det fik han hjælp af blandt andre The Guardian-journalisten Glenn Greenwald og dokumentarist Laura Poitras, der lavede Citizenfour om begivenhederne i 2014.

Anklaget i USA for spionage og bor nu i hemmeligt eksil i Rusland.

Udgav sidste år selvbiografien I offentlighedens tjeneste.

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev