31.03.2016
5 min læsetid

Svenskere printer levende menneskehud

Det svenske firma Cellink har skabt en 3D-printer, der kan printe menneskelig hud og brusk. Teknologien åbner blandt andet op for printede organer og et opgør med dyreforsøg.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

3D-printere ændrer i disse år spillereglerne i en række forskellige brancher. Forskere har allerede vist, at der ligger et stort potentiale i at printe fx organer i fremtiden, men startup-firmaet Cellink tager udviklingen et skridt videre med en nyudviklet 3D-printer, der kan printe levende menneskehud.

“Cellink er det første 3D-bioprint firma i Skandinavien, der kan printe menneskelige organer og væv. Vi er også det første selskab i verden, der har lavet en forretning ud af at sælge bioblæk (bioink),” siger Erik Gatenholm, der er direktør i Cellink og forklarer, at firmaets printer er i stand til at mikse menneskelige celler med firmaets bioblæk.

Hvad bioblækken består af, holder Cellink for sig selv. Direktøren nøjes med at sige, at blækken bygger på “de svenske skove og de norske søer” og består af 100 procent naturlige materialer.

Cellink har solgt bioblæk siden april 2015, men det er først i 2016, at firmaet har udvidet produktporteføljen med en 3D-printer, der kan printe menneskelig hud.

“Der er 3-4 andre bioprintere på markedet, men de er virkelig dyre, så vi valgte at udvikle en “cost effective” printer, der giver forskere verden over mulighed for at komme ind på dette fascinerende område,” forklarer Erik Gatenholm.

Menneskekroppen er jo i 3D

Prisen for printeren ligger på 5.000 dollars, og indtil videre er det især universiteter og forskningsinstitutioner, der køber Cellinks 3D-printer. Og mulighederne med teknologien er mange.

“Vores kunder bruger den for eksempel til at udvikle næste generations implantater. Disse implantater vil, som vi ser det, inkludere menneskelige celler kombineret med et innovativt biomateriale, der tillader at kroppen ikke afstøder implantatet,” siger Erik Gatenholm.

“Og nogle af vores kunder bruger den til cancer-forskning. De printer menneskelig væv, som de så tilføjer en cancer-svulst, og som de kan bruge til at teste nye medikamenter og behandlingsformer. Tidligere har forskere brugt 2D-modeller - dybest set bare i en petriskål - men det er ikke realistisk. Menneskekroppen er jo i 3D,” fortsætter direktøren.

Opgør med dyreforsøg

Erik Gatenholm anslår, at omkring 80 procent af kunderne i dag er universiteter og forskningsinstitutioner. Men private virksomheder inden for især medicinal- og kosmetikbranchen hører også til blandt kunderne, og hele markedet for dyreforsøg er et interessant område for Cellink. Mere end 300.000 dyr lægger hvert år krop til test af nye lægemidler og kemikalier i Danmark, og det er anslået at mere end 12 millioner dyr hvert år må lade livet som følge af forsøg i EU. I fremtiden kan nogle af disse dyreforsøg måske undgås.
EU har allerede forbudt dyreforsøg i forbindelse med kosmetik, men det skal kosmetik-virksomhederne kun glæde sig over.

“Vores teknologi er en ideel platform, fordi vi kan printe menneskehud. Vi printer ikke et syntetisk materiale - vi printer rent faktisk menneskehud - så når du tester kosmetik, vil du også se, hvordan dit produkt påvirker et menneske og ikke blot et dyr,” siger han.

Kan fjerne venteliste til organer

På sigt er det dog især organdotation, hvor Erik Gatenholm ser et stort potentiale. Omkring 200.000 mennesker dør hvert år, mens de venter på en organtransplantation.

“Vi synes, det er forfærdeligt, at nogle menneskers liv afhænger af, at andre dør, og det er tragisk, at der er en venteliste til organdonation. Denne teknologi har et enormt potentiale og vil en dag være med til at fjerne behovet for organdonation og dermed ventelister. Allerede i dag kan vi printe brusk og hud, og vi arbejder på at kunne printe en lever. Men det er “work in progress”, og der vil nok gå 6-7 år, før vi fx har en funktionel lever,” siger han.

Fakta om Cellink

Cellink startede med at sælge bioblæk i 2015, men har siden også udviklet en 3D-printer.

Firmaets kunder består især af universiteter og forskningsinstitutioner.

Allerede nu kan 3D-printeren udskrive brusk og menneskehud.

Cellink er nomineret som “Best Exponential Startup” ved Nordic Startup Awards 2016, og direktør Erik Gatenholm er kåret til Årets Unga Entreprenör 2016.