06.05.2019
3 min læsetid

Techtopia 103: DNA-saks forandrer fødevarer

Etisk Råd siger ok for genteknologien CRISPR, men hvad er CRISPR egentlig? Mød manden som opdagede CRISPR i din yoghurt. Du spiser nemlig allerede CRISPR.

Henrik Føhns

af Henrik Føhns

Etisk Råd siger ok for genteknologien CRISPR, men hvad er CRISPR egentlig? Mød manden som opdagede CRISPR i din yoghurt. Du spiser nemlig allerede CRISPR.

CRISPR er en saks, som kan lægge et kirurgisk snit i DNA både i fødevarer, afgrøder, dyr og mennesker. Og ligesom copy-paste i tekstbehandling kan sekvenser i DNA skiftes ud og give nye egenskaber. Resistens mod virus og bakterier eller andre helt nye egenskaber.

Nogle synes, at det lyder som Frankenstein om igen, men CRISPR er et naturligt forekommende fænomen blandt andet i bakteriekulturer i fermenterede fødevarer som yoghurt.

Det nye er, at vi mennesker kan beherske teknologien.

Medvirkende:
Rodolphe Barrangou, Professor på North Carolina State University

Link:
Rodolphe Barrangou https://fbns.ncsu.edu/faculty-directory/rodolphe-barrangou/
CRISPR Lab https://crispr.cals.ncsu.edu/
Filmen Human Nature https://vimeo.com/309947850